Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Lenovo ThinkPad P50

Intelova nova generacija procesorjev, imenovana Skylake, se je po jesenski predstavitvi le začela pojavljati v nam dosegljivih prenosnikih. Že ob predstavitvi pa je kar nekaj zanimanja vzbudil procesor iz družine Xeon, namenjen prenosnim računalnikom. Ti procesorji so namreč uporabljeni predvsem za strežnike, včasih tudi za zmogljive delovne postaje (za računalniško podprto oblikovanje ali kake druge strojno zahtevne operacije).

V Thinkpada P50 je vgrajen procesor z oznako Xeon E3-1535M v5. Ima štiri jedra (in 8 niti), njegov osnovni takt je 2,9 GHz, po potrebi ga lahko zviša do 3,8 GHz. Obsega tudi novo grafično vezje, imenovano P530, in novi dvo-kanalni krmilnik za pomnilnik – podpira pomnilnike DDR4-2133, LPDDR3-1866 in DDR3L-1600. Po zmogljivostih je približno primerljiv z zmogljivejšimi procesorji družine i7 (recimo novim i7-6700T, prav tako generacije Skylake). Prednost Xeona je predvsem v podpori pomnilnika ECC (»Error-Correcting Code«), ta prepozna in popravi nekatere vrste napak pri podatkih, shranjenih v pomnilniku. Je pa ta procesor občutno dražji, priporočena cena za stranke (torej izdelovalce prenosnikov) je nekaj čez 600 dolarjev, še enkrat višja od cene omenjenega i7.

Na preizkus smo dobili enega prvih prenosnikov z omenjenim procesorjem, Lenovov model ThinkPad P50. Poleg omenjenega procesorja, ta je po vseh preizkusih res v samem vrhu, je imel prenosnik vgrajen 32 GB pomnilnik. V rabi je Intelova grafična kartica P530, ki si lahko od sistemskega pomnilnika sposodi do 1,7 GB, za resne zahteve so vgradili še Nviidino Quadro M2000M. Gre za zmogljivo kartico, namenjeno profesionalni rabi, torej obdelavi podatkov, delu s strojnimi 3D programi in podobno. Ob vsej strojni zmogljivosti so dobre tri ure, kolikor je prenosnik zdržal brez priključka v električno omrežje, soliden rezultat.

Navdušeni smo bili tudi nad izbiro pogona oziroma pogonov. Vgrajena sta dva Samsungova SSDja vrste NVMe, to omogoča višje hitrosti od vmesnika SATA. Pogona imata 512 GB prostora, lahko ju uporabljamo ločeno ali ju povežemo v redundančno polje RAID1.

Zelo zanimivo je to, da je ohišje prenosnika naravnost dolgočasno. Hiter pogled ga praktično ne loči od ohišja vstopnega modela ThinkPad E560, preizkušenega ob praktično istem času. Zelo očitno je prenosnik torej namenjen resnim, zahtevnim uporabnikom, ki ne potrebujejo in ne želijo kričečih dodatkov v maniri igričarskih modelov. Naprava je glede na strojne zmogljivosti tudi razmeroma kompaktna in lahka. Seveda ne gre za kak ultra tanek model, a je dejansko enako velik in težak kot velika večina navadnih, petnajstpalčnih prenosnikov. Ohišje je povsem črno in zelo pravokotno, črn je tudi logotip izdelovalca.

Ob tem je kakovost ohišja in vseh sestavnih delov prvovrstna. Tipkovnica je med najboljšimi, tipke so prijetno oblikovane, ponujajo dovolj hoda in prijeten odziv. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, na sredini je krmilna paličica, spodaj sledilna ploščica s šestimi fizičnimi tipkami (tri zgoraj in tri spodaj). Desno od tipkovnice je bralnik prstnih odtisov, vgrajen je tudi kalibrator zaslona. Tehnologijo zanj so si sposodili pri podjetju X-Rite, to je bilo na voljo tudi pri starejši seriji Thinkpad W. Gre za tipalo, nameščeno pod tipkovnico, ki ob zaprtem zaslonu prebere in prilagodi odstopanja barv. Pripadajoči program je že na voljo tudi za Windows 10. Zaslon na preizkušenem modelu je res odličen. Gre za matriko IPS z matirano prevleko, ločljivost je za 15,6-palčni model izredno visokih 3840 × 2160 pik.

Dobra je tudi izbira vmesnikov. Na voljo so štirje USB 3.0, za izvoz videa so na voljo HDMI (po standardu 1.4), MiniDisplayport (enak vmesnik torej kot na Applovih računalnikih) ter Thunderbolt 3 (ta je sicer uporaben tudi za kaj drugega kot video). Ob tem imamo seveda tudi možnost priklopne postaje. Poleg omrežnega vmesnika sta tu še brezžična WiFi in Bluetooth, omislimo si lahko tudi vmesnik 4G.

Novi ThinkPad P50 je torej prenosnik presežkov – vsaj v preizkušeni sestavi. Velja omeniti, da je na voljo tudi več cenejših možnosti, od zaslonov nižjih ločljivosti (in celo možnostjo občutljivosti na dotik) do različnih pogonov (tako SSD kot HDD). Za preizkušeno sestavo v tem trenutku sicer še ni končne cene, to seveda ni ravno prenosnik za množice, a naj bi bila tam okoli pet tisoč evrov. Koliko uporabnikov bo dejansko izkoristilo tak računalnik, pa presodite sami.

Lenovo ThinkPad P50

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 263.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 281.

Trajanje delovanja: 3 ure 14 minut.

Mere:  38 × 25 × 2,6 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Xeon E3-1535M v5 2,9 GHz, 32 GB RAM, 2 × 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 3840 × 2160 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena ob objavi: okoli 5000 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

za    Zmogljivost strojne opreme, zaslon, kakovost izdelave, nevpadljiv videz, velikost in teža glede na zmogljivosti.

proti    Astronomsko visoka cena.

5731607

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji