Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Lenovo ThinkPad E560

Tokrat preizkušeni Lenovo ThinkPad E560 je eden prvih prenosnikov, v katerih smo opazili nove procesorje Intelove družine Skylake. Ta prenosnik je sicer namenjen uporabnikom, ki cenijo enostavno, kakovostno izdelavo po solidni ceni. Ne potrebujejo ne lišpa niti kakih hudih strojnih zmogljivosti. Gre torej za ThinkPad, ki ga bodo z veseljem kupili tako domači uporabniki kot poslovni uporabniki z manjšimi zahtevami.

Osrednjo vlogo ima procesor iz omenjene Intelove družine Skylake. To je procesor nižjega zmogljivostnega razreda, konkretno model i3-6100U. Je prej varčen kot zmogljiv. Bije pri 2,3 GHz in predstavlja racionalno izbiro razmerja med zmogljivostjo in varčnostjo. Na akumulator, ki se hvali s  4100 mAh, je prenosnik zdržal slabe tri ure in pol. Za grafiko poskrbi vgrajena Intelova rešitev, pomnilnika je 4 GB.

V tem cenovnem razredu žal še ne dobimo pogona SSD, klasični HDD v velikosti 500 GB se sicer vrti s  7200 obrati (to je nadpovprečno za ta cenovni razred), a je to kljub vsemu neprimerljivo s hitrostjo SSDjev. Je pa res, da je tu disk razmeroma enostavno zamenjati, in to je vsekakor pohvalno. Enako velja za pomnilnik.

Kakovost izdelave je glede na ceno zelo dobra. Prenosnik je, preprosto povedano, dolgočasen, a v dobrem smislu. Plastično ohišje se nič ne zvija, tečaji dajejo dober občutek kompaktnosti. Tipkovnica ni tako dobra kot pri dražjih modelih ThinkPad, a je boljša od večine drugih tipkovnic v rangu do tisoč evrov. Tipke so rahlo vbočene, glede na druge znamke morda malenkost trše, a ponujajo dovolj hoda in dober povratni odziv. Na desni strani je samostojna številčnica, na sredi tipkovnice pa klasična thinkpadovska rdeča krmilna paličica. Tudi sledilna ploščica je dobra, nad njo so tri fizične tipke.

Še največje razočaranje je 15,6-palčni zaslon. Ta je povprečne kakovosti, pohvalimo lahko to, da je zaslon matiran, razočara pa nizka ločljivost, le 1366 × 768. Velja omeniti, da si lahko omislimo tudi model z enakim ohišjem, a zaslonom višje ločljivosti, kar vsekakor priporočamo. Zvok je povprečen, a ne izstopa. Tudi pri vmesnikih ni presenečenj, na voljo so trije vmesniki USB 3.0, izhoda HDMI in počasi izginjajoč VGA, vgrajena sta tudi vmesnik WiFi in Bluetooth.

ThinkPad E560 z novo generacijo procesorjev ostaja soliden, skoraj neopazen prenosnik. Je odlična izbira za tiste, ki želijo preprost, kakovosten prenosnik po razumni ceni. Pri tem priporočamo nakup modela z zaslonom višje ločljivosti, obenem pa omenimo, da bi s pogonom SSD tak računalnik res zadihal.

Lenovo ThinkPad E560

Poslovni indeks SYSmark 2012 ( Office Productivity): 131.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 122.

Trajanje delovanja: 3 ure 22 minut.

Mere:  38 × 26 × 2,8 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel i3-6100U 2,3 GHz, 4 GB RAM,  500 GB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena ob izidu: 733 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

za   Tipkovnica, solidna kakovost izdelave.

proti    Ločljivost zaslona.

5492751

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji