Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2022

Lenovo IdeaPad 5 Pro

Lenovo IdeaPad 5 Pro je razmeroma tanek in kompakten prenosnik, s katerim merijo na zahtevnejše domače uporabnike in vse, ki prenosnik dejansko prenašajo naokoli, a pri tem niso pripravljeni plačati cene resnejših poslovnih modelov. Gre za model s 14-palčnim zaslonom in po našem mnenju ponudi solidno razmerje med uporabno delovno površino ter fizično velikostjo, težo ter porabo baterije.

Ohišje deluje kakovostno, kompakten in tanek prenosnik ima tudi dovolj ugodno težo (1,4 kilograma). Notranje ogrodje je iz aluminijaste zlitine, samo ohišje pa iz zelo kakovostne plastike – zvijanja ali upogibanja ni opaziti, prenosnik daje dober občutek, tudi tečaj zaslona je solidno izdelan. Zanimivo je razmerje stranic zaslona – namesto razširjenega razmerja 16 : 9 so prešli na malenkost bolj kvadratno 16 : 10, s čimer dobimo malenkost več prostora v višino. Gre za trend, ki smo ga opazili pri nekaterih boljših prenosnikih in ga vsekakor pozdravljamo. Zaslon se odpira na široko, a ne tudi povsem ravno.

Kakovost zaslona je zelo dobra za ta cenovni razred. Gre za matriko IPS visoke ločljivosti 2.880 × 1.800 pik z zelo dobro svetlostjo, odličnimi barvami in kontrastom ter z matirano prevleko. Vgrajena je podpora tehnologiji AMD FreeSync, čeprav gre zaslon le do 60 Hz, zato se poraja vprašanje, ali je to res potrebno. FreeSync namreč skrbi za sinhronizacijo grafične kartice z zaslonom, torej da se zaslon osvežuje enako hitro, kot mu podaja grafična kartica novi izris slike (torej da je frekvenca zaslona enaka FPS, ki jo kartica v danem trenutku zmore). V praksi dobimo tako v igrah manj »trganja« slike. Ta prenosnik pa niti ni namenjen igram oziroma bodo na njem večinoma tekle take, kjer do tega pojava niti ne prehaja (denimo zaradi bolj statičnega ozadja, kot ga imamo pri preprostejših igrah). Tipkovnica je solidna, Lenovo ima dobre tipkovnice tudi pri cenejših prenosnikih, predvsem ponudijo dober povratni odziv, je pa zato sledilna ploščica (oziroma klik nanjo) bolj medla.

Preizkušeni IdeaPad 5 Pro je odličen in zelo dobro uravnovešen prenosnik brez izstopajočih slabosti.

Tudi stanje z vmesniki je boljše, kot bi glede na ceno in tankost ohišja pričakovali. Na levi strani sta dva vmesnika USB-C, od tega je eden namenjen (tudi) napajanju prenosnika. Zraven je še izhod HDMI, ob njem pa tudi izhod za slušalke. Na desni strani sta še dva klasična USB, ob katerih je tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Zelo dobra je tudi vgrajena strojna oprema. Seveda je prenosnik na voljo v različnih sestavah. Preizkusili smo ga z odličnim AMD Ryzen 7 5800U, osemjedrnim procesorjem, predstavljenim konec lanskega leta. Zraven je nameščenih 16 GB pomnilnika ter pogon velikosti 256 GB. Iskreno povedano, velikost pogona je praktično naša edina graja – glede na cene pogonov bi lahko proizvajalci prenosnikov uporabnikom res namenili večje pogone. Pri preizkusih zmogljivosti se sicer res odlično izkaže. Ne bo ravno za resno igranje iger, kar je pri tankih prenosnikih seveda razumljivo, za kak Fortnite ali kakšno drugo manj zahtevno igro pa bo dovolj grafične zmogljivosti. Prenosnik se tudi ob resnejših obremenitvah ne segreje preveč, prav tako ostane večino časa dovolj tih.

Preizkušeni IdeaPad 5 Pro je odličen in zelo dobro uravnovešen prenosnik brez izstopajočih slabosti. Ponudi dovolj zmogljivosti v razmeroma kompaktnem in kakovostnem ohišju. Zaslon je nadpovprečen, tudi cena je povsem razumna. Morda bi si želeli le večji pogon SSD, saj je 256 GB danes že nekoliko preveč omejeno. Sploh ob trenutnih cenah bi mirno dodali pogon velikosti 512 GB ali celo več.

Lenovo IdeaPad 5 Pro

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 9.381

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 6.535

Trajanje delovanja: 4 ure, 10 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 8

Mere: 31,2 × 22,1 × 1,7 cm; 1,4 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7 5800U, 1,9 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 2.880 × 1.800 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 800 EUR

Prodaja: Notesniki.si

Za: Cena, velikost in teža, zmogljivost, zaslon, uravnoteženost.

Proti: Velikost pogona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji