Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2013

Le kaj so mislili v Nikonu?

Le kaj so mislili v Nikonu?

Pred kratkim smo se, skupaj z drugimi slovenskimi novinarji, ki pokrivajo tehnologijo, zbrali na Nikonovi novinarski konferenci, kjer so nam predstavili fotoaparat, imenovan Df. Gre za razmeroma drag (ok, zelo drag) fotoaparat, ki ponuja odlično tipalo polne velikosti (torej 35 mm format), v kakovostnem ohišju, ki na videz (in po delovanju) močno spominja na stara ohišja filmskih aparatov   serije F.

Aparat igra na note nostalgije, Nikonovi predstavniki so povedali, da z njim merijo na dolgoletne uporabnike, ki si želijo občutka filmskih aparatov, a z digitalno tehnologijo. Vmes se je prikradel tudi izraz hipster, češ da bi bila lahko tudi ta skupina med potencialnimi kupci. Množica novinarjev je bila začudena, kaj se vendar gredo v Nikonu!

O podobnih pomislekih smo kasneje brali na različnih koncih – od Twitterja do različnih spletnih strani in spletnih forumov, kjer se zadržujejo fotografi. Aparat je, če gledamo specifikacije na papirju, nemara res nekoliko nenavaden. Vsaj kritik lahko preberemo vse polno. Je drag, z objektivom slabih tri tisoč evrov. Za to ceno sploh ne dobimo možnosti snemanja videa (čeprav gre tu po vsej verjetnosti res le za stvar programske opreme). Kolesca se različno obnašajo. Držalo za desno roko je majhno. Skratka, nikomur ni jasno, čemu ta aparat, komu je namenjen, pogosto izraženo mnenje pa je tudi, da še v Nikonu ne vedo nič od naštetega.

OK, res je, na papirju nima aparat nobene logike. Tudi sicer, za tiste, ki preizkušamo fotoaparate, ni najbolj smiselna naprava. Tudi profesionalni fotografi bodo raje vzeli (če ostanemo v Nikonovem taboru) D800 ali v tej številki preizkušeni D610. Oba ponujata zelo veliko – in to po nižji ceni.

A po našem mnenju, oziroma, da se bolje izrazim, po mnenju pisca teh vrstic, je celotna razprava docela brezpredmetna. Če potegnem vzporednico s svetom avtomobilizma – več podjetij renovira stare, klasične avtomobile, nekatera celo izdelujejo povsem nove avtomobile, združene s klasično zunanjostjo. In to želijo v Nikonu z aparatom Df tudi sami (ali pa Fujifilm s svojim X-Pro1, recimo).

Da, prenovljeni E-Type ne bo imel klimatske naprave, tudi ABS ne. Je zato toliko slabši od Passata? Seveda je, vsaj na papirju. Ampak tisti, ki si želi nekaj samosvojega, bo pač vedel, zakaj kupuje to, kar kupuje. Ne razumite napak, nas Df ne prepriča, a povsem razumemo, da se bo našlo kar nekaj uporabnikov, ki jih bo, kljub neodobravanju in nerazumevanju s strani t. i. strokovne javnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji