Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2009

Le kaj si mislijo slovenski trgovci?

Le kaj si mislijo slovenski trgovci?

Smo v času (začetka?) največje gospodarske krize zadnjega časa in človek bi si mislil, da se bodo podjetja še posebej potrudila vsaj obdržati stranke, če že ne bodo garala za pridobivanje novih. A če sklepam po svojem kupovanju omrežnega usmerjevalnika po ugodni ceni nekega deževnega petka, enostavno ni tako.

Neko sredo me je poklical tast in me prosil, če bi mu prišel za konec tedna postavit usmerjevalnik, pa še kak kabel bi bilo treba potegniti v hiši, da bo v novo nastajajoči pisarni priklopil v splet nov računalnik. Seveda sem takoj privolil, saj to pomeni odlično kosilo in vsaj nekaj ur miru pred otroki, ker jih bo zaposlila tašča. Že davno sem se odločil, da bom priporočal samo usmerjevalnike, na katere je mogoče namestiti odprtokodni "firmware" Tomato (www.polarcloud.com/tomato), zato sem nemudoma začel brskati po spletni strani za primerjavo cen Ceneje.si in poiskal Linksys WRT54GL, pravo legendo med usmerjevalniki.

Ker gre za izdelek, ki je na trgu že leta, s ponudniki in zalogo ni bilo težav. Tudi cena je bila ugodna, pri najcenejših ponudnikih nekako 55 evrov. Ker sem se navadil, da cene preverim v tujini, sem odprl še nemški primerjalnik cen in ugotovil, da cena tokrat ni pretirano višja kot v nekdanji obljubljeni deželi. Ker MimoVrste (www.mimovrste.com), ki je ena izmed prodornejših spletnih računalniških trgovin in letošnja gorenjska gazela, ni na strani za primerjavo cen in ker imajo skladišče precej blizu moje službe, sem skočil še na njihovo spletno stran. Cena je bila enaka najbolj ugodni, izdelek je bil na zalogi. Odločitev je padla in usmerjevalnik je bil kmalu naročen. Da ne bi bilo nepotrebnih zapletov z zamudo pri dobavi in ker je skladišče čisto blizu, sem na naročilu označil "osebni prevzem v Ljubljani". Ob koncu naročanja je bila ura že nekaj čez povprečni slovenski delovnik in hitre potrditve naročila nisem pričakoval. Res je ni bilo.

V elektronski nabiralnik je prispela šele naslednji dan dopoldne. Datum dobave - enkrat od četrtka do ponedeljka. Smešno! Prvič je smešno to, da ne znajo povedati bolj natančno, kdaj lahko prevzamem kupljeni izdelek, ki je na zalogi, in drugič je smešno to, da za dobavo izdelka iz zaloge potrebujejo 3 delovne dni + konec tedna. Dobro, morda malo pretiravajo, sem si mislil in počakal do petka. Obvestila, da lahko pridem po usmerjevalnik, pa od nikoder. Ker mi je zmanjkovalo časa, sem jih poklical in se pozanimal, ali je še kaj upanja, da blago kljub vsemu dobim zadnji dan tedna. Odgovor - usmerjevalnik je bil tisti dan poslan z Gorenjske v Ljubljano, a ga isti dan ni mogoče prevzeti. Ne razumem - Slovenija je zelo majhna dežela, potovanje z Gorenjske bo nedvomno trajalo manj kot dan. V podjetju verjetno ne prevzemajo vsak dan dveh kamionov blaga, pa še z računalniki si pomagajo, da je hitreje - pa vendar potrebujejo več kot en dan, da zmorejo blago izdati? Telefonsko sem preklical naročilo, ker to prek spleta ni bilo več mogoče, in se zahvalil za prijaznost. Kajti to je bilo vse, kar sem od njih v dveh dneh dobil.

K sreči je tudi na tem področju konkurenca, pa sem poskusil še pri eni veliki spletni računalniki trgovini - EnaA (www.enaa.com). Sem jih kar poklical, da je šlo hitreje. V spletu je pisalo, da je usmerjevalnik na zalogi, cena je bila samo malenkost višja, zato sem bil precej optimističen in verjel, da jim ga bo uspelo prinesti iz skladišča, ki je nekaj deset metrov stran od prevzemnega pulta, in natisniti račun. Pa mi je prijazna gospa po telefonu odgovorila, da izdelek imajo na zalogi, menda skoraj sto kosov, a mi ne more zagotoviti, da ga lahko danes prevzamem. Morda da, morda ne, 100 % zanesljivo pa mi tega ne more obljubiti.

Ni mi preostalo drugega, kot da sem se usedel v avto, se odpeljal v BTC, v dežju s težavo našel parkirni prostor, pretaknil kar nekaj trgovin z elektroniko in končno v eni izmed njih naposled našel tako želeni usmerjevalnik. A seveda ne po tako ugodni ceni kot v spletu, razlika je bila skoraj 20 evrov ali 35 %. Pa še premočen sem bil in za malico med delovnim časov sem presegel trikratni dovoljeni čas. Sem pa sam usmerjevalnik z lahkoto vzel s police, odnesel do pulta in tam so mi natisnili originalni račun. Vse to v manj kot enem dnevu!

Pred naslednjim nakupom bom dvakrat premislil, ali bom sploh še pustil kak evro v slovenskih tehničnih trgovinah! V zadnjega pol leta sem iz Nemčije naročil komponente za precej zmogljiv računalnik in po grobi oceni plačal 30 % manj, kot bi pri naših trgovcih. Poleg tega sem lahko naročil komponente, ki jih pri nas enostavno ni mogoče dobiti! Za poštnino sem plačal približno 20 evrov, blago pa so mi po hitri pošti dostavili na dom v vsega treh dneh. Ker nisem pri nas nikjer našel Guitar Hero III za PC (vsi ga ponujajo za Wii in PS3, Xbox in PC različic pa ne), sem ga naročil v neki avstrijski spletni trgovini, za 10 evrov so mi blago dostavili na dom, cene so seveda nižje kot v domačem Big Bangu. Pa ne gre samo za elektroniko - kupili smo tudi dva vozička za otroke, pri obeh smo lahko izbrali barve, ki jih pri nas ni bilo, cena pa je bila približno 30 % nižja. Tudi za mleko za dojenčke se organiziramo in ga dobimo iz Avstrije, je skoraj polovico cenejše. Prav tako prijateljem in znancem vse večkrat svetujem, naj se po spletnih nakupih raje odpravijo čez mejo, je prijetneje in ceneje. Veliko se jih je takoj ogrelo za ta predlog in že veselo "šopingirajo" po (spletni) Avstriji.

Spoštovani upravljavci slovenskih trgovin!

Prosim, ne pozabite, da smo že kar nekaj časa v Evropski uniji. In da je kriza. Vaša konkurenca v tujini se zelo trudi prodajati za življenje ne nujne izdelke tudi v kriznih časih, naročanje iz tujine pa je postalo s spletom in članstvom v EU trivialno opravilo. Vedno več trgovin brez težav kupljeno pošlje tudi v slovenske hribe in doline, čeprav verjetno sploh ne vedo, kjer je Slovenija.

Da ne bo ostalo samo pri teoriji: cene v severnejših trgovinah lahko primerjate na straneh www.guenstiger.de in www.geizhals.at. Če kupujete elektroniko, obvezno spoznajte www.cyberport.de in www.technikdirekt.de. Za otroške potrebščine in vse drugo pa skočite kar na www.ebay.de.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji