Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009

Kriza!

Kriza!

O zadnji oziroma trenutni gospodarski krizi govorijo kratko malo vsi, po nekaterih ocenah bomo v naslednjih nekaj mesecev vsi brez služb in stradali (seveda če prej ne zmrznemo, a to je že druga tema), po drugih bo vsak čas konec sveta. V Monitorju pa nas seveda bolj zanima, kaj se bo v letošnjem letu dogajalo s trgom naprav, ki jih redno preizkušamo.

Po večini ocen se bo prodaja digitalnih naprav upočasnila, sploh pri napravah, ki jih večina potrošnikov menja razmeroma hitro. Nekdo, ki ima digitalni fotoaparat prejšnje generacije s petimi megapikami, bo vsaj še enkrat premislil, ali res potrebuje novejši model, če pa mu ta še vedno služi dobro. To niti ni slabo, morda bodo tudi izdelovalci končno opustili tekmo megapik in se osredotočili na kaj bolj uporabnega - recimo kakovostno izdelavo, ki lahko odločno podaljša življenjsko dobo izdelka. Da podjetja dvakrat na leto prenovijo celotno paleto kompaktnih aparatov, v katero vsakič le dodajo še kako funkcijo več, je pravzaprav že absurdno, počasi pa se jim to ne bo več obrestovalo.

Podobna zgodba bi se lahko zgodila tudi pri prenosnikih. Marsikdo si privošči prenosnik z bistveno višjimi zmogljivostmi, kot ga potrebuje v resnici. To se mnogokrat dogaja ne le navadnim potrošnikom, temveč tudi velikim podjetjem in državnim institucijam. Kar nekaj računalnikarjev se nas vedno znova veseli, ko velika podjetja kupujejo nove računalnike, saj se zavedamo, da bo kmalu na voljo silno veliko odličnih rabljenih naprav. Prav te vrstice nastajajo na namiznem računalniku (torej "škatli"), ki Ubuntu Linux poganja vsaj tako hitro kot povprečen prenosnik, za sam računalnik pa je bila odšteta le dvomestna številka v evrih.

Tudi pri prenosnikih je tako mnogokrat pomembnejša sama kakovost izdelave kot pa strojna zmogljivost. Za brskanje po spletu, branje elektronske pošte, gledanje filmčkov na Youtubu in poganjanje pisarniških programov bo prav vsaka konfiguracija, ki jo lahko danes kupimo, več kot dovolj. Bistveno prej bomo tarnali nad slabo tipkovnico in nemogočo končno izdelavo. Prav zaradi tega bi lahko bili v prednosti prenosniki, kakršen je ta mesec preizkušeni Lenovo 3000 N500. Na prvi pogled ni prav nič posebnega, dobimo pa za razmeroma ugodno ceno prenosnik, ki je sestavljen po zelo solidnih standardih. Morda pa bomo vsi kupovali majhne prenosnike za tristo evrov, za pravo delo pa ostali pri prej omenjenih namiznih računalnikih. Ti imajo še eno bistveno prednost pred prenosniki - če že gre kaj narobe, je popravilo večinoma hitro in poceni.

So pa tudi naprave, na katere omenjena kriza po vsej verjetnosti ne bo pretirano vplivala. Lep zgled so veliki laserski tiskalniki, ki jih podjetja že tako ali tako menjajo zelo počasi. Te naprave lahko primerjamo s tovornjaki, saj je njihova življenjska doba bistveno daljša kot pri katerihkoli potrošniških tiskalnikih. Če pride do morebitne napake, se ne menja cele naprave (kot je to navada pri tiskalnikih, ki stanejo manj kot sto evrov), za odpravo napake poskrbi pooblaščeni servis.

Izdelovalci se bodo seveda na vso moč trudili s prepričevanjem potrošnikov k nakupu svojih izdelkov. Bojimo se, da se bodo tega lotili predvsem z večanjem količine reklamnega gradiva, saj je to zanje ceneje, kot pa razviti bolj kakovosten izdelek po razumni ceni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji