Objavljeno: 26.9.2006 02:12 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2006

Konkurenca iPodu

Applov že skoraj kultni iPod ima že kar nekaj posnemovalcev med konkurenčnimi izdelovalci. Eden izmed njih je Philipsov "Jukebox", ki se z Ipodom spogleduje ne samo po funkcionalnosti, temveč tudi po oblikovanju.

Tokratni "Jukebox" ni prvi Philipsov tovrstni predvajalnik. Že februarja letos smo predstavili predvajalnik HDD120, tokrat preizkušeni pa je naslednji korak v ponudbi tega izdelovalca.

HDD6320 je nadvse elegantno in kakovostno izdelan predvajalnik. Prednja stranica je črna in prekrita s steklom, odpornim proti praskam, hrbtna stran pa je izdelana iz brušenega aluminija. Tipke intuitivnega uporabniškega vmesnika so občutljive za dotik, osvetljene pa so le tiste, ki so v nekem trenutku (npr. navigacija po menuju) operativne. Barvni zaslon omogoča prikaz 65 tisoč barv in prikazuje jasno in kontrastno sliko, a bi bil morda lahko nekaj večji. Priložene ušesne slušalke so po kakovosti nad povprečjem teh izdelkov, priložene so tudi dodatne ušesne blazinice različnih velikosti. Vgrajen je disk zmogljivosti 30 GB, vse skupaj pa poganja vgrajena litij-ionska baterija. Ta se polni s priloženim omrežnim napajalnikom, v zadnji različici strojne programske opreme (firmware) predvajalnika pa polnjenje deluje tudi prek vmesnika USB. Polna baterija zadošča za približno 10-15 ur predvajanja glasbe.

Predvajalnik se "razume" le z operacijskim sistemom Windows XP. Po priklopu naprave prek vmesnika USB 2.0 je Jukebox prepoznan kot "Audio storage device". Nanj nato s preprostim postopkom vlečenja "drag and drop" naložimo priljubljene pesmi (ne pa tudi celotnih imenikov) v formatu mp3 ali wma, predvajalnik pa zmore prikazati tudi slikovne datoteke jpg. Prek dodatnega razdelka oziroma diskovne črke lahko na vgrajeni disk shranimo datoteke poljubne vrste. Namenska programska oprema tako ni potrebna, vendar Philips priporoča namestitev desete inačice programa Windows media player, ki je s tem nekakšen nadomestek Applove rešitve iTunes. Z njim pridobimo možnost razvrščanja in ocenjevanja pesmi, dodajanje grafične informacije o albumih, ki jih predvajalnik nato prikaže, ter še nekaj drugih priboljškov.

Pesmi lahko predvajamo po posameznem izvajalcu, albumu ali zvrsti, seveda pod pogojem, da so te informacije zapisane v glasbenih datotekah. Zgradimo si lahko seznam, imenovan "playlist on-the-go", v katerem lahko združimo najljubše pesmi. Predvajalnik si tudi zapomni število predvajanj posameznih pesmi; tako dobimo seznam največkrat predvajanih pesmi. Možno je tudi predvajanje po oceni, npr. vse skladbe, ocenjene s štirimi ali več zvezdicami. Poleg predvajanja zna Jukebox tudi snemati z vgrajenim mono mikrofona ali prek analognega vhoda - ta je na voljo le na priklopni postaji, ki pa jo moramo, seveda, dokupiti. Radijskega sprejemnika v preizkušenem modelu ni bilo, saj je vgrajen le v izdelkih za ameriški trg. Skrajno čudna odločitev.

Gre torej za uglajen predvajalnik, ki je spodoben konkurent drugim tovrstnim izdelkom visoke zmogljivosti. V primerjavi s predvajalnikom z začetka članka velja omeniti, da je Jukebox skoraj 20 tisočakov cenejši kot Ipod z isto zmogljivostjo pomnjenja, res pa je, da Philips ne omogoča ogledovanja videoposnetkov, kot zna najnovejša generacija Ipodov.

Philips Jukebox HDD6320

Kaj: Predvajalnik večpredstavnih datotek z vgrajenim 30 GB diskom.

Zahteve: Windows XP (SP1 ali novejši), Pentium II ali novejši.

Izdeluje: Philips, www.p4c.philips.com.

Prodaja: Philips Slovenija, www.philips.si.

Cena: 69.990 tolarjev.

Za: Oblika in izdelava, priložene slušalke, vzdržljivost baterije.

Proti: Ne predvaja video posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji