Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2024

Konec nekega obdobja

Konec nekega obdobja

Monitor je pred 33 leti nastal na krilih potrebe po ocenjevanju in primerjavi naprav ter programskih paketov. Pred 22 leti smo to nadgradili v redno mesečno primerjanje, zdaj pa to ukinjamo. Časi so se spremenili.

Ko so konkurenčne revije iz sveta računalništva še popisovale 'igrice' in objavljale oglase za piratsko programsko opremo, je Monitor, še v 90. letih prejšnjega stoletja (hm, tisočletja), že objavljal velike primerjalne teste strojne opreme, prvenstveno osebnih računalnikov. Prvi testi računalnikov s procesorji 486 so se leta 1996 razlezli v poletno številko Monitorja, ki je imela legendarnih 216 strani in primerjavo kar 107 osebnih računalnikov! Spomnim se takratnega urednika, ki se je zgrozil ob moji ideji, da bi tako debelo revijo morali izdajati vsak mesec. »Ne zmoremo,« je utrujeno zavzdihnil.

Ravno zato, da bi take enkratne velikanske primerjave oziroma teste, kot smo jim rekli, zmanjšali, smo uvedli rubriko Najboljši izdelki, interno poimenovano 'nenehni testi'. Nekatere skupine strojne opreme smo se odločili primerjati redno, vsak mesec, in vzdrževati primerjalno tabelo vseh preizkušenih naprav. Na omrežnih diskih še vedno hranimo dokumente z natančno popisanimi pravili (in s testnimi dokumenti) preizkušanja za brizgalne tiskalnike, laserske tiskalnike, večnamenske tiskalnike, prenosne računalnike, telefone, tablice in digitalne fotoaparate. Za naprave, ki so bile v različnih obdobjih tako zanimive, da je bilo o njih res smiselno pisati vsak mesec in jih argumentirano primerjati s konkurenco.

Telekom mi je vsak mesec z računa potegnil 1,49 evra. Vsak mesec, najverjetneje že leta, odkar sem nazadnje uporabil Moneto, pa še to le za test nakupa naših člankov na spletu.

Sčasoma smo nekatere 'nenehne teste' opustili. Najprej tiskalnike, ki so najprej postali 'vsi enaki'. Nato večnamenske tiskalnike, sčasoma tudi tablice in fotoaparate. Opazili boste, da se v rubriki Najboljši izdelki danes pojavljajo le še prenosni računalniki in občasno telefoni, le zelo redko še kakšen fotoaparat. Pa še teh je zelo malo. Sliši se paradoksalno – zakaj malo, če pa je danes izbira vsega, kar že vsaj malo diši po računalništvu, večja kot kadarkoli? Ravno zato. Voditi resno zbirko vseh izdelkov z nekega področja je postalo fizično nemogoče, še posebej pa je nemogoče argumentirano stati za takimi rezultati. Na spletu sicer najdemo tudi tovrstne poskuse, vendar so večinoma prepuščeni nekakšni avtomatiki, ki omogoča vpisovanje rezultatov (največkrat le rezultatov nekaterih testnih programov) komurkoli in primerjavo nekaterih vrednosti, ki jih proizvajalci navajajo sami (količina pomnilnika, diska itd.). Resna primerjava pa to seveda ni. Monitor se takih primerjav ne namerava iti, zato rubriko Najboljši izdelki, nenehne teste, s to številko ukinjamo.

Še vedno pa bomo opravljali in objavljali 'običajne' teste, občasne primerjave omejene podskupine izbranih naprav. Telefoni za manj kot 300 evrov. Vrhunski telefoni. Prenosniki za domače uporabnike. Prenosniki za poslovne uporabnike. Igralne konzole. In seveda programski izdelki – pisarniški paketi, programi za urejanje videa, programi za glasbo, operacijski sistemi. V tem Monitor ostaja tak, kot je bil, strani, ki so se z ukinitvijo Najboljših izdelkov sprostile, pa bomo zapolnili z vsebinami, na katerih temeljimo v zadnjih letih. Z Novimi tehnologijami, s tematskimi Dosjeji in Nasveti, nenazadnje tudi s Kolumnami, med katere se iz ukinjene rubrike seli kolega Jure Forstnerič.

Menim, da so to tiste rubrike, ki jih današnji bralci Monitorja znajo ceniti in iz njih izvleči kakšno dodatno znanje. Znanje za pomoč v današnjem digitalnem svetu, ki tudi mene še vedno preseneti. Na zadnjem dopustu so, denimo, zlobni mobilni operaterji na trajektu vklopili lokalno mobilno postajo LTE in mi prek noči z računa ukradli 60 evrov, ko se je v oblak sinhronizirala ena sama fotografija velikosti 5 MB (megabajtov). Da, vem, o tem, da se trajekti predstavljajo kot 'satelitski' internet iz najdražjega mobilnega območja, smo pisali že leta 2022 v članku Roaming na ladjah – pregrešne mobilne minute (Monitor 10/2022). Pozabil, kaj naj. Ravno tako, kot sem pozabil, da smo že pisali o tem, kako zlobni Telekom Slovenije (in A1) ob prvem SMS-plačilu z Moneto (danes Valu Moneto) vklopi zaračunavanje mesečne naročnine! Naročnine na to, da smem plačevati! Spomnila me je računovodkinja, ki je opazila, da mi Telekom vsak mesec z računa potegne 1,49 evra. Vsak mesec, najverjetneje že leta, odkar sem nazadnje uporabil Moneto, pa še to le za test nakupa naših člankov na spletu. Lepo in prijazno, Telekom Slovenije, ni kaj. Za izklop naročnine se je bilo treba seveda malce bolj potruditi, avtomatika (ali SMS!) ni bila dovolj. V stilu, naredimo to dovolj zapleteno, da se ljudem ne bo dalo. Če se bodo slučajno sploh spomnili, da jim trgamo tistih 18 evrov letno.

Konec nekega obdobja, torej. Konec nenehnih testov in konec lupljenja mobilnih operaterjev. Dokler ne bom spet pozabil, seveda. Ne pozabite vsaj vi!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji