Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2022

Komentar - Obnovljeno

Komentar - Obnovljeno

Zadnji dve leti, torej leti, zaznamovani s koronavirusom, sta v svet logistike prinesli izredno viharnost. Pri naših preizkusih to še najbolj opazimo zaradi resnega nihanja in tudi pomanjkanja strojne opreme – ogromno smo že pisali o pomanjkanju grafičnih kartic in drugih komponent, in seveda dvigu cen le teh.

Pri prenosnikih smo tudi zato v preizkus dobili tudi nekaj modelov, ki uporabljajo malenkost starejšo strojno opremo. Prejšnji mesec smo med igričarskimi prenosniki omenili celo nekaj modelov z Nvidijinimi grafičnimi karticami prejšnje generacije, RTX 2070. Kot smo takrat zapisali, ni s tem nič zares narobe, saj gre za malenkost počasnejše, s tem pa tudi sorazmerno cenejše kartice, ki bodo brez težav delovale še leta. Prodajajo se pač nekoliko starejše zaloge prenosnikov, pobranih iz različnih vetrov.

Zanimivo, da se te taktike po malem lotevajo tudi veliki. Nvidia je tako po tihem ponovno splavila tri leta staro grafično kartico RTX 2060 in med strokovno javnostjo dvignila kar nekaj prahu. Kartice naj bi se začele prodajati v kratkem, a še niso objavili priporočene cene niti jih poslali preizkuševalcem, torej večjim medijem. Po govoricah sodeč naj bi bila priporočena cena okoli 350 dolarjev, podobno, kot je bila cena originalne kartice, a so priporočene cene vsaj za zdaj še popolnoma irelevantne, saj nimajo nobenega stika s trenutno realnostjo.

Vrednost Nvidijinih delnic je v zadnjem letu zrasla za več kot 100 odstotkov.

Gre sicer za nekoliko prenovljeno kartico, ki uporablja zasnovo kartice RTX 2060 Super (torej z nekaj več jedri kot klasična 2060) in prinaša 12 GB pomnilnika GDDR6, kar je dvakrat toliko, kot je imela originalna kartica 2060. Kartica temelji na tehnologiji 12 nm Turing, današnje kartice serije RTX 3000 pa so narejene v naprednejši tehnologiji 8 nm.

Nvidia se s tem trudi nekoliko olajšati trenutni pritisk pri grafičnih karticah, saj s ponovno »oživitvijo« te kartice razširjajo proizvodne kapacitete. Lastne proizvodnje Nvidia seveda nima, lahko pa s tem zakupi dodatne zmogljivost v obratih TSMC.

Ocenjuje se, da bodo te kartice še najbolj koristile rudarjem kriptovalut. Po pisanju spletne strani PCMarket HK naj bi bila kartica za rudarjenje zmogljivejša od kartic RTX 3060 ali AMD Radeon RX 6600 XT. To bi lahko bila dobra novica za igričarje, saj je kartica v igrah hkrati manj zmogljiva od omenjene RTX 3060. Rudarji naj bi torej bolj planili po tej, s tem pa se naj bi nekoliko sprostil pritisk na kartice RTX 3060.

Govorim seveda »naj bi«, ker močno dvomim, da bo proizvodnja teh novih kartic zares vplivala na dogajanje na trgu. V zelo majhni meri mogoče, v praksi pa gre bolj za dodatni zaslužek podjetja Nvidia, ki je letos zrastel za 60 odstotkov v primerjavi z lani, ob 50-odstotni rasti prihodkov. Vrednost Nvidijinih delnic je v zadnjem letu zrasla za več kot 100 odstotkov (v času pisanja okoli 125 odstotkov), podjetje pa tudi vnaprej napoveduje odlične poslovne rezultate.

Od začetka omenjene viharnosti, torej pred letom in pol, pa do zdaj se stanje tako ni bistveno spremenilo. Cene kartic so s tistih vrhov sicer res spolzele, a dobava komponent, pa tudi prenosnikov, je še vedno na zelo majavih nogah. Kakšna bo prihodnost, bomo lažje napovedali čez nekaj mesecev, saj je stanje v času praznikov (kamor velja vključiti tudi kitajsko novo leto) že samo po sebi bolj divje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji