Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2013 | Teme: e-bralnik

Kobo se ne da

Kobovi najnovejši modeli e-bralnikov se imenujejo Aura in po modelu HD je izšla še naprava, ki ni visoke ločljivosti. Tako kot v preteklosti je tudi pri novem Kobu nekaj novosti, ki bi jih Amazon lahko posnemal.

Prvo, kar nam vedno znova pade v oči pri e-bralnikih Kobo, je oblikovanje, ki je iz izdelka v izdelek boljše. Aura je v tem pogledu še nadgradila predhodnike, saj je v primerjavi z že tako všečnim modelom Glo zunanjost še napredovala. Prav tako so izboljšave vidne pri zaslonu, ki tokrat ni vdrt, kar je bil eden glavnih očitkov modelu Glo. Vdrt zaslon pozna tudi Amazonov Paperwhite, a tam ni bilo tako ostrega robu kot pri Gloju, in Aura stanje odlično popravi.

Namestitev e-bralnika zdaj poteka prek programa Kobo desktop, ki tehta kar 130 megabajtov. Dokler ga nismo namestili, nas naprava ni spustila vase. Po namestitvi programa e-bralnik povežemo z računalnikom in tam ustvarimo račun Kobo ali pa se v Kobo povežemo s svojim računom s Facebooka. Celoten proces traja pet minut in po tem lahko v Kobovi trgovini že kupujemo knjige in jih prenašamo v bralnik.

Povezava bralnika z računalnikom poteka prek kabla mikro USB. Vhod ima na spodnji stranici bralnika. Na dnu naprave dela vhodu USB družbo še reža za kartico mikro SD, s katero lahko razširimo 1 GB shrambe. Ta številka se morda sliši malo, a je pri knjigah tako, da so to zelo majhne datoteke, tako da večina bralcev kartice mikro SD ne bo potrebovala.

Uporabniški vmesnik Aure je podoben tistemu iz Gloja. To ni nič slabega, je pa predvsem dobrodošlo, da smo med uporabo zaznali manj zatikanja. Kobo je prijetno presenetil še z integracijo storitve Pocket. Gre za eno najbolj razširjenih storitev za kasnejše branje, kamor si lahko shranjujemo spletne članke, ki jim Pocket odstrani vso šaro s spletnih strani. Od članka nato ostane le besedilo, ki omogoča prijetnejše branje. Kindle sicer pozna svoj brskalniški dodatek, ki članek pošlje na naš e-bralnik, a je Pocket bolj zanimiv zato, ker vse shranjene članke hrani v svojih strežnikih in do njih lahko pridemo iz več naprav. Zdaj je med njimi tudi Kobo Aura, ki je kot e-bralnik idealen odjemalec za branje besedil. Ko smo se v Pocket vpisali na e-bralniku, so se v trenutku tam prikazali vsi shranjeni članki in težav res ni bilo.  

Kobo Aura

E-bralnik.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 200 EUR.

✓    Oblikovanje, Pocket.

✗    Knjig je še vedno manj kot pri Amazonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji