Objavljeno: 28.2.2006 10:21 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor Februar 2006

Ko Microsoft skrbi za nas

Že 13. maja 2005 je Microsoft napovedal, da bo skušal rešiti večino varnostnih težav končnega uporabnika z enovitim izdelkom - Windows OneCare. Po približno pol leta smo beta različico vendarle lahko preizkusili.

OneCare je namenjen končnim uporabnikom in naj bi v ozadju na enostaven način skrbel za zdravje našega računalnika. V njem je zajeto kar nekaj stvari, s katerimi smo se morali prej ukvarjati ločeno. Sestavljen je iz treh sklopov, ki jih povezuje enostaven, skupen uporabniški vmesnik. Kar nekaj jih je Microsoft pridobil z nakupi manjših varnostnih podjetij.

Prvi sklop je zaščita pred različnimi grožnjami, k čemur štejemo protivirusno pregledovanje, pregledovanje proti črvom, trojanskim konjem in vohunskim programom (ta del v beta različici še ne deluje), ter nadgrajena požarna pregrada. V drugi sklop sodi vzdrževanje zmogljivosti in zanesljivosti računalnika, k čemur sodijo čiščenje in "defragmentacija" diskovja ter popravljanje datotečnega sistema, v tretjem sklopu pa je arhiviranje in reševanje podatkov ob morebitni izgubi.

Uporabniški vmesnik je enostaven in lahko razumljiv, skrbeti moramo le za to, da je ikona OneCare v opravilni vrstici našega sistema vedno zelena. Program nas zna s kratkimi, a jasnimi navodili voditi, da to tudi dosežemo.

Windows OneCare uporabniški vmesnik.

Protivirusno pregledovanje

Protivirusno pregledovanje deluje na dva načina. Prvi način je običajno, vsakodnevno pregledovanje vseh naših datotek, drugi način pa je nadzor nad datotekami, ki jih trenutno uporabljamo ali prenašamo iz spleta.

OneCare ustavlja virus, prenesen iz spleta.

OneCare tudi nadzoruje, ali naše datoteke in programi delujejo kaj drugače kot navadno. Tako zna, na primer, ustaviti datoteko tipa slike, ki skuša vzpostaviti povezavo s spletom. Seveda si svojo zbirko novih virusov, trojanskih konjev in črvov osvežuje redno.

Požarni zid

Windows OneCare nam požarni zid iz okolja Windows XP še nadgradi. Vedno bolj prihaja do izraza način, ko je prehod prek požarnega zidu treba dovoliti le točno določenim programom in ne več samo prometu na določenih vratih protokolov TCP/UDP. Požarni zid si zapomni natančno različico programa, ki mu dovolimo izhod v splet. Tako moramo vsakemu programu, ki hoče vzpostaviti povezavo, to izrecno dovoliti. No, nekaj osnovnega programja je že prepoznanega, tako da o vzpostavljanju povezave dobimo le obvestilo in nam tega ni treba potrjevati.

Seveda je še vedno tudi možnost omogočanja dostopa prek vrat protokolov TCP/UDP, a s tem naj bi se ukvarjali le naprednejši uporabniki. Mimogrede, preizkuševalci v spletu poročajo, da je v požarnem zidu tudi še nekaj špranj oz. napak.

Arhiviranje

Windows OnCare zna arhivirati naše datoteke na zapisljive nosilce CD/DVD ali na zunanji disk. Arhiviranje je enostavno. OneCare si zapomni, katere datoteke je že arhiviral, in tako vedno arhivira samo spremenjene, s tem pa prihranimo čas in prostor. Povrnitev datotek je prav tako enostaven postopek. OneCare nas prek izbir na vmesniku vodi, dokler datoteke ne najdemo in povrnemo. Slabost arhiviranja je pravzaprav prav njegova preprostost - ne zna namreč delati z zahtevnejšimi nosilci, kot so tračne enote, ki jih morda imamo v podjetju.

Uglaševanje

Vsakih nekaj dni nam OneCare "uglasi" računalnik in ga s tem vzdržuje. V tem opravilu so združena vsa orodja in vsi postopki, ki sodijo v OneCare. Tako nam najprej opravi "defragmentacijo" datotečnega sistema, zbriše vse nepotrebne datoteke, preveri vse datoteke v računalniku za viruse, v sodelovanju z Microsoft Update preveri, ali so na voljo kakšni novi popravki v spletu, in nam na koncu izvede še samodejno arhiviranje.

Mirno lahko rečemo, da je Windows OneCare res enostaven program, ki nam vzdrževanje in varnost predstavi v lepši luči in veliko enostavneje, kot smo bili vajeni doslej. Microsoft se z njim podaja na trg, ki se v osebnem računalništvu trenutno najbolje prodaja - trg varnostnih storitev. Doslej je veljalo, da so podjetja, ki so do tega Microsoftovega skoka v njihov zeljnik lepo živela, počasi, a zanesljivo odmrla (če že ne propadla). Tokrat bo morda drugače. Protivirusna, pa tudi že protivohunska podjetja so zelo močna, njihove storitve pa vsaj zaenkrat še bistveno močnejše. In ker OneCare ne bo zastonj (predvideva se letna naročnina), Microsoftova prednost ne bo tolikšna, kot je bila npr. pri brskalnikih...

Redno avtomatsko vzdrževanje sistema.

Microsoft Windows OneCare (beta)

Kaj: Integriran varnostni program.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

Cena: Še ni določena, pričakovana je letna naročnina.

Za: Enostavna raba, učinkovit protivirusni program.

Proti: Podprto samo okolje Windows XP SP2.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji