Objavljeno: 18.4.2005 10:48 | Avtor: Sašo Vozel | Monitor April 2005

Knjižnica za plošče

DC-300 lahko imenujemo tudi knjižnica za plošče, saj sprejme do 150 plošč s premerom 12 cm (CD, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RW), če pa to ni dovolj, je mogoče povezati več naprav z enim osebnim računalnikom prek vmesnika USB (teoretično 127 naprav, kar pomeni upravljanje 19.050 plošč). Velja omeniti, da je knjižnice mogoče naložiti drugo nad drugo, a več kot tri ni priporočljivo, predvsem zaradi šibke plastične zgradbe. Seveda pa se naprava uporablja tudi samostojno brez računalnika, denimo poleg glasbenega stolpa za shranjevanje glasbenih plošč. A bodimo iskreni: ob taki uporabi izgubi dobre lastnosti, kot so hitro iskanje in enostavna raba, saj si moramo mesto posamezne plošče lastnoročno zapisati na priloženi obrazec.

Zato je tu preprost, a zelo priročen programski paket CD Library 3.5 za Okna in MacOS. Na voljo je tudi v slovenščini. Vsako ploščo je treba shraniti posamezno. Najprej vpišemo podatke pod zavihek Dodaj/Uredi, kjer izberemo zaporedno številko naprave (če imamo povezanih več naprav), določimo režo, kjer bo shranjena plošča, za lažje poznejše iskanje pa glede na vsebino izberemo kategorijo plošče ter seveda vpišemo naslov plošče. Podatki se izpišejo na seznamu že shranjenih plošč, kjer nato kliknemo pravkar shranjeno mesto; mehanizem v napravi se nastavi na želeno režo, mi pa le vstavimo ploščo.

DC-300 (CD Library II) je naprava za shranjevanje in upravljanje nosilcev, ki bi lahko bila ob nižji ceni in manjših izboljšavah več kot le povprečen izdelek.

Celoten postopek je končan v manj kot pol minute. Seznam plošč lahko shranimo, urejamo in natisnemo. Iskanje plošč je hitro, saj za vse poskrbi program. Morda je malce nerodno, če želimo izstaviti večje število plošč. Za tak primer nam je v programu na voljo "Multi izbor", pri čemer izberemo plošče, ki jih želimo vzeti, naprava pa nato po vrsti izvrže izbrane plošče. Tu se pokaže ena večjih pomanjkljivosti naprave, saj moramo vsako ploščo posebej vzeti s podstavka. Dandanes smo vajeni že marsikatere avtomatizacije, zato bi izdelovalec lahko poskrbel za samodejno izstavljanje brez navzočnosti uporabnika.

Naprava DC-300 ni najmanjša, saj meri približno 37 × 39 × 18 cm. Namenjena je tako domači kot tudi poslovni rabi, saj imamo vsi čedalje več plošč, ki bi jih bilo treba shraniti. V napravi plošče niso izpostavljene zunanjim vplivom, ki bi jim škodovali, pa tudi nepooblaščenim lahko onemogočimo dostop do podatkov - program CD Library zaščitimo z geslom, napravo pa zaklenemo s ključem.

Notranjost je podobna nekaterim starejšim diaprojektorjem.

Izdelek zna biti nadvse uporaben za redoljubneže, ki bi radi začeli shranjevati plošče bolj elegantno. Pri tem ne smemo zanemariti tega, da cena izdelka ne govori v njegov prid, saj je 40 tisočakov resnično preveč. Seveda je spet odvisno od tega, koliko bi taka naprava komu prišla prav.

DC-300 (CD Library II)

Kaj: Naprava za shranjevanje in upravljanje nosilcev.

Izdeluje: Dacal, www.dacal.com.tw.
Prodaja: E-plus, www.e-plus.si, (01) 430 32 80.

Cena: 39.990 tolarjev.

Za: Hitro in tiho delovanje, priložen program CD Library, ki ima slovenski uporabniški vmesnik.

Proti: Cena, uporabnik mora razmeroma veliko storiti sam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji