Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2017

Kateri telefon naj kupim? Leta 2017.

Kateri telefon naj kupim? Leta 2017.

Že od leta 2010 opisujem zabavno elektroniko, v tem času pa sem imel v rokah skorajda vse telefone, ki so naprodaj pri nas. Odločitev med njimi ni lahka, še posebej, če kot kupec prvič stopite v množico, ki vam jo ponujajo v trgovini. V resnici pa je resne izbire med telefoni malo.

To so priporočila za tiste, ki bi radi dober, delujoč telefon. Torej za vse, ki se jim ne ljubi ubadati s telefoni: nameščati ROM-ov, menjati launcherjev. Pod ubadanje s telefonom štejem tudi nakup, ki ni opravljen pri katerem od naših operaterjev ali v spletni trgovini. Amazon, naključne tuje spletne trgovine, eBay itd. pri mojih priporočilih ne pridejo v poštev. Če poznate karkoli od naštetega, tole ni za vas, za vse ostale pa so spodaj moja priporočila.

Apple: iPhone 7 (Plus)

iPhone 7 je trenutno najboljši telefon, kar jih je mogoče kupiti. Apple od samega začetka ve, kaj dela, in z iPhonom je nemogoče zgrešiti. Z modelom 7 so tudi popravili največjo zamero prejšnjih iPhonov – velikost shrambe. Ta se zdaj začne z 32 gigabajti, kar bo za večino dovolj. Nekaj strahu je pri sedmici povzročala odločitev, da umaknejo izhod za slušalke, a v škatli je adapter, ki omogoča uporabo katerihkoli slišalk.

Google: Samsung Galaxy S8(+)

Če se ne odločite za Applov izdelek in kupujete telefon, ki ga žene Googlov operacijski sistem Android, pa je letos izbira slabša kot lani. Prek operaterjev daleč najboljši Android telefon pri nas ni na voljo. Google je namreč ukinil svoje Nexus telefone, ki sem jih priporočal do zdaj, in jih zamenjal z dvema telefonoma Pixel, ki bi ju brez zadržkov priporočil. Žal Pixlov pri nas (še) ni, ker nas Google ne mara. :-(

Nexuse sem vedno priporočal iz preprostega razloga: ker so to telefoni, ki jih razvija Google. To pomeni, da jih žene Android brez navlake. VSI OSTALI (HTC, Sony, Samsung, Huawei, LG) telefoni imajo preoblečeni Android. Osrednja in najpomembnejša prednost golega Androida je, da (varnostne) posodobitve telefon prejme takoj. Ostali telefoni jih vedno dobijo z zamikom. Naslednja, morda manj očitna, a zelo pomembna prednost je ta, da je goli Android (vsaj zame) lepši in VELIKO bolj pregleden ter uporabniku prijazen. Tega za preobleke proizvajalcev ne morem reči.

To so priporočila za tiste, ki bi radi dober, delujoč telefon. Torej za vse, ki se jim ne ljubi ubadati s telefoni: nameščati ROM-ov, menjati launcherjev.

Ker Pixla ni, je težko pogledati mimo Samsung Galaxy S8(+). Tako kot že nekaj let ima Samsung izjemne zaslone, ki so najboljši na trgu. Strojno gre za zelo zmogljiv telefon z dobrim fotoaparatom. Predvsem pa navduši zaslon, ki skorajda nima robov. Glavna pomanjkljivost je tako le Samsungova Android preobleka, ki je letos sicer boljša, a še vedno daleč od izkušnje, ki jo omogoča Pixel.

Hočem poceni telefon

Najprej: z malo denarja se vedno kupuje najmanjše zlo. To niso telefoni, ki bi zamenjali iPhone ali Samsug Galaxy S8 ali Pixel, so pa dovolj kakovostni, da ob njihovi uporabi ne izgubljate živcev.

Letos lahko mirno priporočim tri. Enega srednjega razreda, ki ni zelo poceni, a ponuja res veliko. Nadalje poceni telefon, ki stane malo čez 200 eur. Na koncu pa še telefon iz kategorije za telefon nočem dati skoraj nič, ki je edina izbira za tako malo denarja.

Srednji razred: Lenovo Moto Z Play. Lenovo je Motorolo kupil od Googla, tako da imajo Lenovo Moto telefoni neobremenjen Android. Moto Z Play je najboljši telefon, ki ga je doslej izdala naveza Lenovo Moto. Ima veliko baterijo (zdrži tudi dva dneva), dober zaslon, dovolj strojne moči in skorajda čisto neobremenjeni Android. Če iščete telefon srednjega razreda, je to prava izbira.

Poceni telefon: Lenovo Moto G4 Plus. (G5 Plus pride zelo kmalu in je še boljši)

Najprej opozorilo: ne kupovati telefona Lenovo Moto G4/5 Play, ki je zanič! Tudi osnovni model G4/5 ni prava izbira. V imenu telefona mora biti beseda Plus.

G4/5 je telefon, ki za malo denarja ponudi res veliko. Solidna strojna moč, všečen zaslon, bralnik prstnih odtisov in dobra izdelava so v povezavi z neobremenjenim Androidom super izbira. Zameriti mu gre le fotoaparat, ki pa v tem cenovnem razredu ne bo nikoli zares dober.

Za telefon nočem dati skoraj nič: General Mobile GM 5 d. General Mobile GM 5d stane 160 EUR. To ni dober telefon, je pa edini, ki se ga splača kupiti za ta denar. Izdelava je plastična. Strojno je v redu in zaslon je soliden. General Mobile je podjetje, ki izdeluje telefone v okviru projekta Android One. To pomeni, da za posodobitve skrbi Google, zato na telefonu teče neobremenjeni Android. Tak, kot je na Nexusih in Pixlu. To je pri poceni telefonih zelo pomemben podatek, saj proizvajalci radi pozabijo na cenejše modele, ki so potem brez posodobitev in zato vedno manj varni.

• • •

To je to. To so moja osebna priporočila. Morda se malce razlikujejo od tega, kar priporoča naš kolektivni um v Monitorjevem laboratoriju, a tako pač je.

p.s.
Kaj je narobe s Sonyem/LG/HTC/HUAWEI/VSTAVI ZNAMKO??
Če kupuješ najdražje modele teh proizvajalcev, se težko resno opečeš. Vmesnik je povsod grši in bolj nadležen kot pri Nexusih/Pixlu/Lenovo Moto. Tudi Xperie so zame eni lepših telefonov na trgu, a mi lepota ne odtehta oblečenega Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji