Objavljeno: 28.1.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2020

Kateri telefon kupiti leta 2020

Kateri telefon kupiti leta 2020

Za Monitor elektroniko opisujem že od leta 2010, v tem času pa sem imel v rokah skorajda vse telefone, ki so naprodaj pri nas. Priznam, ko stopiš v trgovino, že sama količina telefonov zmede in odločitev na prvi pogled ni lahka. V resnici pa je resnih izbir med telefoni malo.

Najprej klasično opozorilo: to so priporočila za ljudi, ki bi radi dober telefon, ki bo delal. Torej za tiste, ki se jim ne da ubadati s svojimi telefoni, tj. nameščati ROM in menjati launcherjev. Pod »ubadanje« s telefonom štejem tudi nakup, ki ni opravljen pri katerem od naših operaterjev ali v spletni trgovini. Le nemški Amazon bom letos vključil, ker imam z njimi res dobre izkušnje. Naključne tuje spletne trgovine, eBay itd., pri mojih priporočilih ne pridejo v poštev. Če bi karkoli od naštetega, to besedilo ni zate. Za ostale smrtnike pa sledijo moja priporočila.

Vseeno mi je, koliko stane

Če si v ekosistemu Apple, kupiš iPhone 11 Pro (Max), tu ni dileme. Letos jabolčna baterija zdrži noro dolgo, telefon pa ima najboljši fotoaparat. Sploh če te zanima video.

Na Android strani kupiš Samsung Galaxy Note10+. Kičasto dober zaslon, velika baterija in zelo dober fotoaparat.

Apple telefon, ki se ga izplača kupiti

iPhone 11 je najboljša izbira. 11 Pro (Max) je sicer najboljši iPhone, ker ima boljši zaslon kot iPhone 11 in eno kamero več na zadnji strani. Vse ostalo pa je bolj ali manj enako kot pri ostalih dveh izvedenkah. 11 Pro (Max) stane cca 350–450 evrov več kot enajstka, vendar dodatna kamera ter boljši zaslon nista vredna te razlike. Enajstka ima pač eno kamero manj, a je ne boste pogrešali, zaslon ima nižjo ločljivost in okoli njega je malce več roba. Strojno so si ti trije telefoni tako podobni, da je model Pro res nesmiselno kupovati.

Android telefon, ki se ga izplača kupiti

Zgodba pri Samsungu je letos podobna Applovi. Galaxy S10e je strojno skorajda enak dražjima Galaxy S10 in S10+, vendar je bistveno cenejši. Za manj denarja se tako dobi le nižjo ločljivost zaslona, vendar je ta še vedno OLED. Pri Applu, denimo, ima enajstka zaslon LCD, Pro pa OLED. Še največja napaka modela S10e je baterija, ki je le 3200 mAh. Ta sicer mirno zdrži ves dan, a bi lahko bila večja.

Hočem poceni telefon

Google Pixel 3a na Amazonu stane okoli 400 EUR plus poštnina (je pa zelo popularen in zato velikokrat razprodan). To je za ta denar izjemen telefon, ker ima najboljši fotoaparat med cenejšimi telefoni. Zagotovo. Strojno je dovolj močan, da se da preživeti, a tisto, kar se s tem telefonom kupi, je fotoaparat, ki je enak Pixlu 3 (XL), zato je boljši kot karkoli drugega v tej cenovni postavki. Je celo boljši kot marsikateri fotoaparat v dražjem telefonu.

Za telefon nočem dati skoraj nič

Lani sem priporočal Xiaomi Mi A2 in letos lahko mirno priporočim Xiaomi Mi A3. Stane okoli 200 EUR, a je cena kdaj tudi nižja. Letos so dodali širokokotno kamero, zaslon OLED in bralnik prstnih odtisov pod zaslonom. Ta sicer ni preveč dober, a se z njim da živeti. Mi A3 je poceni. Ima neobremenjen Android in je za ta denar izjemna izbira.

Kaj pa One Plus, Pixli, Xiaomi in Huawei?

● One Plus so super telefoni, ki pa imajo slabše fotoaparate kot Apple, Samsung in Google Pixel. Ker pa redno dobivam vprašanja, kaj izbrati izmed teh, odgovarjam takole jaz bi vzel One Plus 7(T) Pro. 90-herčni zaslon je super!

● Pri nas še prodajajo Google Pixel 3 (XL), in če cena ne predstavlja ovire, sta to še vedno super telefona. Jaz imam še vedno dvojko XL :). Pixel 4 (XL) me je letos razočaral na dveh frontah. Prvi (Pixel 4) ima enostavno premajhno baterijo. Sicer štirice še nisem imel v rokah, a 2800 mAh je leta 2020 slaba šala. Predvsem pa sem razočaran, da na zadnji strani ni širokokotne kamere. Vsi jo imajo. Pixel 4 je nima.

● Z izjemo Mi A3, ki je najboljši poceni telefon, ostalih Xiaomijev ne priporočam, ker je njihova androidna preobleka posebej nadležna in tudi fotoaparati so dostikrat slabši od konkurence. To pa ne pomeni, da se med njimi ne najdejo dobre naprave.

● Huawei je v zelo neprijetnem položaju. Strojno delajo izjemne naprave, a zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko njihovi novi telefoni nimajo dostopa do Googlovih storitev. To pa je pač nujno, sploh na Zahodu. P30 Pro je sicer super telefon in mirno konkurira Applu in Samsungu, a dokler se trgovinski spor ne reši, Huaweija ne morem priporočati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji