Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2020

Kateri Applov prenosnik kupiti?

Apple je prenovil vse linije prenosnikov Macbook in jim dodal še privlačnega posebneža s 16-palčnim zaslonom, zato ni boljšega trenutka za nakup prenosnega računalnika z logotipom ugriznjenega jabolka kot zdaj. Ponudba je dokaj prečiščena in meri na ozko usmerjeno občinstvo, a se novinec kljub temu v jabolčnem svetu hitro izgubi, zato jo razdrobimo na jasne dele in opredelimo, komu je kateri namenjen.

Macbook Air Retina 13 (2020)

Za splošno rabo, tanjšo denarnico in uporabnika na poti je najboljša izbira prenosnik Macbook Air 13 (2020).

Najbolj prenosljivi prenosnik v ponudbi podjetja z logotipom ugriznjenega jabolka je Macbook Air, ki v različici leta 2020 zasluži naziv dobrega nakupa. Apple je lanski model temeljito izboljšal in se z novim Airom približal cenovno primerljivim prenosnikom z operacijskim sistemom Windows. Zadnje je bila do zdaj namreč ena večjih zamer. Sicer eleganten in kakovostno izdelan prenosnik je bil strojno zelo podhranjen ter za nameček v najcenejši obliki s piškavo odmerjenim diskovnim prostorom. Letnik 2020 ima dvakrat večji disk SSD (od 256 GB naprej) in Intelov procesor desete generacije.

Najnovejši Macbook Air ima marsikaj, kar krasi večjega brata, model Mackbook Pro. Air z Retina zaslonom, ločljivostjo 2.560 x 1.600, osvetlitvijo LED, matriko IPD in s tehnologijo TrueTone za toplejše barve ima enako in zelo odzivno sledilno ploščico, novo, izboljšano tipkovnico Magic Keyboard ter presenetljivo glasne zvočnike, hkrati pa visoko kakovost ponuja za precej manj denarja. Prenosnik je namenjen uporabnikom z nekoliko nižjim proračunom oziroma tistim, za katere je običajen prenosnik prevelik za prenašanje, a vseeno potrebujejo zmogljivejši stroj od tablice iPad. V primerjavi z dražjim profesionalnim prenosnikom mu poleg malce slabšega zaslona dejansko manjkajo le dodatni vhodi USB-C, večja baterija in vrstica, občutljiva na dotik, Touch Bar.

Razen tipkovnice z bolj odzivnimi tipkami je letošnji model oblikovno enak lanskemu, le malce debelejši (30,41 x 21,24 x 1,61 cm) in težji (1,29 kg) je. Kljub tankosti in zato šibkejši bateriji je računalnikova dolgoživost dobra. Apple zagotavlja 11 ur neprekinjenega dela, kar pa je seveda odvisno od narave nalog, ki jih prenosniku naložimo. V praksi lahko, na primer, predvajamo video posnetek visoke ločljivosti 1.080p slabih osem ur, nakar moramo računalnik priključiti na napajanje. Macbook Air ima tudi bralnik prstnih odtisov, ki ga nastavimo ob prvem zagonu računalnika in se kasneje izkaže za hitro ter natančno prepoznavanje pristnosti pri prijavi v sistem, plačevanju in drugem.

Macbook Air Retina 13 letnik 2020 je ne glede na konfiguracijo opremljen z grafično kartico Intel Iris Plus Graphics ter dvema vhodoma USB-C/Thunderbolt 3, ki sta namenjena polnjenju računalnika in priklopu dodatnih naprav. Skoraj obvezna dodatna oprema je razširitvena naprava, ki izbrani vhod razširi na bralnik kartic SD, ključkov USB-A in podobno. Običajni barvni (beri: sivo črni) paleti je dodana zlata, ki poleg tanjšega ohišja prenosnik še dodatno loči od druge Applove ponudbe. Med šibkejše člene prenosnika uvrščamo spletno kamero, ki še vedno ostaja pri dokaj skromnih 720p, čeprav so tekmeci že zdavnaj presedlali (vsaj) stopničko više, kar se kakovosti zajema tiče.

Kot je pri Applu v navadi, je prenosnik Macbook Air mogoče dobiti v različnih variantah. Osnovni model ima procesor Intel Core i3 in 8 GB pomnilnika RAM, kar zadostuje za običajna računalniška opravila, vendar se kljub temu izplača seči malo globlje v denarnico in Airu privoščiti procesor Intel Core i5 ter dvojno dozo pomnilnika RAM. Prenosnik bo deloval neprimerno bolje in dlje časa zadostoval potrebam kupca. Še en dober nasvet se dotika podatkovne shrambe. Ker je disk kasneje težko širiti, velja o njegovi velikosti (in velikosti proračuna) razmisliti pred nakupom.

Macbook Air Retina 13 (2020)

Cena: Od 1.300 EUR naprej.

Za: Cena, procesor, tipkovnica.

Proti: Zaslon, spletna kamera.

Macbook Pro 16

Neverjeten zaslon, mogočno drobovje, prenovljena tipkovnica in odlični zvočniki so namenjeni vsem ljubiteljem Applovih prenosnikov, ki si želijo vsega in več.

Zahtevnejšim uporabnikom lahkotni Air ne bo zadostoval, zato nadaljujemo z najboljšim prenosnikom, ki so ga v Cupertinu izdelali že lani in z njim poželi same pohvale. Apple je pri snovanju 16-palčnega prenosnika resnično prisluhnil uporabnikom in računalnik izboljšal skorajda na vseh ravneh. Kot prvi je bil deležen nove tipkovnice s tipkami Scissor, namesto problematičnih Butterfly, tipke Escape ter večjega hodu ob pritisku na posamezno tipko, kar pripomore k bistveno boljšemu občutku med tipkanjem. Še več izboljšav Macbook Pro 16 skriva pod pokrovom. Tu so Intelov procesor devete generacije i7 ali i9 s šestimi ali z osmimi jedri, grafična kartica 7nm serije AMD Radeon Pro 5000M, do 64 GB pomnilnika RAM ter 8 TB prostora na diskih SSD.

Macbook Pro 16 se po zunanjosti skorajda ne razlikuje od svojega 15-palčnega bratranca, kar je svojevrsten dosežek oblikovalcev iz Cupertina. Dimenzije prenosnika so 1,62 x 35,79 x 24,59 cm, kar je zelo blizu višini, širini in debelini Macbooka z manjšim zaslonom. Čarovnija je Applu uspela s tanjšanjem roba okoli fantastičnega zaslona Retina (beri: LCD) ločljivosti 3.072 x 1.920. Prav zato je prenosnik videti sodobno. Čeprav ima 16-palčnež štiri vhode za priklop dodatnih naprav in polnjenje, so žal vsi tipa Thunderbolt 3/USB-C. Družbo jim še vedno dela običajen priklop za slušalke.

Odzivnost sistema in poganjanje zahtevnejših opravil sta neprekosljiva, sploh v primeru dražjih modelov prenosnika Macbook Pro 16. Kljub temu da ob nalaganju aplikacij niti ne trzne, se računalnik ne pregreva in je običajno zelo tiho. Razen ko vključimo šest vgrajenih zvočnikov z basi Force Feedback, ki proizvedejo čist in nepopačen glasen zvok za božanje slehernega, še tako zahtevnega ušesa. Računska in strojna moč zahtevata svoj davek, zato večji bateriji navkljub iz Macbooka Pro 16 iztisnemo kvečjemu uro več delovanja kot iz manjših Applovih modelov. Video posnetek se v kakovosti 1.080p na polovični svetlosti neprekinjeno predvaja dobrih 11 ur. Če nam proračun dopušča nakup 16-palčne zveri, si jo brez slabe vesti privoščimo. Dobili bomo najboljše, kar Apple ponuja. Edini, ki bi jim tovrsten nakup odsvetovali, so večni popotniki oziroma mobilni pisarniški delavci, ki jim privoščimo lažje prenosljiv, manj kot 2 kg težek računalnik.

Macbook Pro 16

Cena: Od 2.900 EUR naprej.

Za: Zaslon, tipkovnica, zvočniki.

Proti: Cena.

Macbook Pro 13 (2020)

Med skrajnostma prenosljivega računalnika Macbook Air in mogočnega velikana s 16-palčnim zaslonom je prostor za linijo Macbook Pro 13.

Uporabnikom, ki jim Macbook Air ni dovolj, Macbook Pro 16 pa ima zanje vsega preveč, je namenjen manjši Applov profesionalec. Z možnostjo Intelovega procesorja desete, Ice Lake generacije, z več pomnilnika RAM, dvojno dozo podatkovne shrambe in s prenovljeno tipkovnico predstavlja manjši Macbook Pro zelo dober nakup. Ima strojno moč, ukazno vrstico Touch Bar in dolgoživo baterijo, medtem ko ohrani atletsko postavo in težo. Macbook Pro 13 ima mesto med šibkejšim Airom ter težakom v podobi 16-palčnega Proja. Lahko bi rekli, da povzame najboljše lastnosti obeh svetov.

Žal ni vse rožnato. Osnovni model poganjajo starejši procesorji iz lanske inačice prenosnika ter ima nasploh vsega manj, zgolj dva vhoda Thunderbolt 3/USB-C, šibkejšo grafiko in manj pomnilnika. Kar pomeni, da moramo za izboljšave letnika 2020 seči precej globlje v žep, kot nakazuje osnovna cena. Na srečo je zaslon pri vseh modelih enak, 13 palcev velik Retina zaslon ločljivosti 2.560 x 1.600 z živahnimi barvami, ostrim besedilom in s TrueTone prilagodljivostjo, prijazno očem. V primerjavi s prenosnikom Air je zaslon manjšega Proja s 500-nitno osvetlitvijo svetlejši. Druga pozitivna lastnost vseh 13-palčnih modelov je odlična baterija, ki zagotavlja precej več dela med polnjenji kot primerljivi nasprotniki iz tabora operacijskega sistema Windows. Če to dejstvo sparimo z vrhunskim spanjem Applovega sistema macOS, ki v mirujočem stanju porabi bore malo energije, zalogovnika ionov res ne moremo prehvaliti.

Prenosnik Macbook Pro 13 (2020) z merami 304,1 x 212,4 x 156 mm in s težo 1,4 kg po večini ohranja obliko predhodnika, kar je dobro in slabo. Ljubitelji Applovih prenosnikov nad podobo računalnika z logotipom ugriznjenega jabolka ne bi mogli biti bolj navdušeni, medtem ko prišleki v jabolčnem svetu pogrešajo inovacije videza, ki jih je med Windows prenosniki kot listja in trave. Nakup novejšega prenosnika Macbook Pro 13 je smiseln za uporabnike, ki jim tipkovnica na starem računalniku para živce, obenem pa si želijo boljše strojne opremljenosti in baterije, kot ju ponuja Macbook Air.

Macbook Pro 13 (2020)

Cena: Od 1.600 EUR naprej.

Za: Zaslon, tipkovnica, baterija.

Proti: Cena zmogljivejših modelov.

Alternativi

Zelo privlačno zamisel o tablici iPad Pro s tipkovnico Magic Keyboard kvarita omejenost operacijskega sistema iOS in cena skupnega paketa.

Alternativni izbiri sta predvsem starejši prenosnik Macbook Pro 13 in tablica iPad Pro. Prvega, katerega cena se začne pri istem znesku kot za novejši model, resnično ne priporočamo, saj nima niti ene resne prednosti pred modelom iz letošnjega leta. Za nameček ga tarejo še težave s staro tipkovnico, za katero ni nikogar, ki bi našel zanjo prijazno besedo. Druga alternativa je precej bolj zanimiva. Tablica iPad Pro, cena za 13-palčni model se začne pri 1.300 evrih, je strojno zmogljiva pošast, ki se kosa s profesionalnimi prenosniki Macbook. Apple je za nove modele pripravil odlično tipkovnico s sledilno ploščico, ki je takoj osvojila srca vseh preizkuševalcev in tablico približala prenosnikom. Edini težavi, ki le nista tako majhni, sta operacijski sistem iOS ter cena. Applov mobilni sistem je z vsako različico bliže namiznemu, a še vedno ne zmore tako učinkovite večopravilnosti kot macOS. Ko se zavemo, da precej namiznih aplikacij nima ustrezne mobilne alternative, je premišljanja hitro konec. Enako kot ob pogledu na ceno tipkovnice Magic Keyboard, ki je za večji iPad Pro, reci in piši, 430 evrov.

Zaključek

Ukazna vrstica Touch Bar je danes zaradi slabe podpore tujih razvijalcev nepotreben dodatek, ki Applovim prenosnikom neopravičljivo dviguje ceno.

V sklepni besedi se dotaknimo pomislekov pred nakupom Applovega prenosnika. Novinec v svetu Macbookov mora poznati nekaj posebnosti, ki lahko prevesijo jeziček na tehtnici. Prva je famozna ukazna vrstica Touch Bar. Gre za prilagodljiv zaslon, občutljiv na dotik, ki ga je Apple javnosti prvič pokazal leta 2016. Ideja je bila dobra, vnos informacij v računalnik nove generacije, a se je zalomilo pri podpori drugih razvijalcev. Danes razen aplikacij iz Cupertina, Photoshopa in še nekaterih izjem Touch Bara zares ne uporablja nihče. Ukazno vrstico večinoma uporabljamo za nastavitev glasnosti in podobno ter identifikacijo s prstnim odtisom, ki deluje hitro in natančno.

Druga morebitna nevšečnost, ki je za obstoječe uporabnike Applovih prenosnikov goreče zagovarjana prednost, so gromozanske sledilne ploščice. Nadzorni pripomoček se je v zadnjih letih razrasel do neverjetnih razsežnosti in zaseda skoraj ves prostor, kjer običajno počivajo roke med tipkanjem. Takšnih dimenzij nevajeni uporabniki bi s sledilno ploščico utegnili imeti nemalo težav. Ko smo že pri tipkanju, velja omeniti še staro tipkovnico, ki je z modeli 2020 odšla v pozabo. Če se odločimo za starejši Applov prenosnik, se moramo zavedati, da tipkanje ne bo samo neudobno, temveč tudi nenatančno. Obenem so stare tipkovnice pravi magnet za prah in okvare posameznih tipk.

Zadnja, po našem mnenju največja zagata tiči v pomanjkanju vhodov za priklop zunanjih naprav. Dražji prenosniki res imajo na voljo štiri vhode, a so vsi iste vrste – USB-C. Za resno delo je nujen nakup razširitvenega modula, ki nam da tisto, kar imajo tekmeci vgrajeno v osnovni paket. Applov način tako ni le dražji, ampak tudi precej bolj neudoben. Nenehno prenašanje dodatne naprave in delo z njo na poti je, milo rečeno, zgrešeno. Če vse našteto dobro pretehtamo, vseeno ugotovimo, da so Applovi prenosniki odlične naprave, ki zadovoljivo delujejo še vrsto let po nakupu. Hkrati so zelo cenjena rabljena roba, tako da jih zlahka (in drago) prodamo, ko napoči čas za menjavo. Tistim, za katere sta prenosljivost in nižja cena najpomembnejši, priporočamo Macbook Air z letnico 2020, resnejšim uporabnikom z debelo denarnico, ki zahtevajo od računalnika brezkompromisno izvajanje sleherne naloge, Macbook Pro 16, ostalim, katerih želje so nekje vmes, pa Macbook Pro 13 (2020).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji