Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor November 2012

Kanadski bralnik

V naši deželi je - še najbolj po zaslugi doslednega ignoriranja našega končka sveta s strani knjigarne Barnes & Noble - Kindle postal sinonim za e-papirne bralnike. Po svetu pa ni tako. Amazon je sicer močan in pomemben, a se krepi tudi konkurenca, ki se branja knjig loteva le na elektronski način, brez prodaje papirnatih različic, in na katere čelu je kanadski Kobo. Žal ima Kobo podobne težave kakor Barnes & Noble - njihove bralnike je skoraj nemogoče kupiti pri nas. Preizkušeni primerek je v Slovenijo pripotoval po ovinkih; iz neodvisne trgovine na naslovu Amazon.co.uk. Alternativa je nakup novega ali rabljenega izdelka na spletišču Ebay.

Bralniki Kobo izstopajo po minimalističnem oblikovanju (oziroma, kakor je rekla hčerka: "Uf, je grd") in po zanimivem, napihnjenem hrbtu, ki je prijetno topel in hrapav na dotik in zaradi katerega bralnik lepo ostane v rokah. Tehnične značilnosti so povprečne - šestpalčni zaslon, ki prikazuje 16 sivin, 1 GB prostora za knjige ter vmesnika USB in Wi-Fi. Zaslon je žal starejše generacije in ima precej bolj sivo ozadje kakor Kindli zadnje (in celo predzadnje) generacije. Na ohišju najdemo le gumb za vklop in gumb, ki nas vrne na začetni zaslon. Vse drugo postorimo kar s "tapkanjem" po zaslonu, občutljivem za dotik.

Programska oprema je odlična in omogoča natančno prilagajanje prikaza knjige. Na voljo je kar enajst pisav, natančno lahko določamo velikost znakov, razmik med vrsticami in velikost robov. Žal je programska oprema še zelo nedodelana. Enkrat se nam je zgodilo, da se je sredi prilagajanja prikaza bralnik pošteno obesil in ga je bilo treba "na trdo" znova zagnati, izkazalo se je tudi, da pri določenih pisavah in velikostih vrstic programska oprema preskoči vrstico ali dve, ko obrnete stran.

Kobo podpira prikaz knjig v zapisih EPUB, PDF in MOBI. Slednji mora biti nezaščiten, prva dva pa sta lahko zaščitena z Adobejevo tehnologijo. Zaradi tega je bralnik združljiv s knjigami neodvisnih knjigarn, ki takšno zaščito podpirajo (na primer Ebooks.com). Lastna Kobova knjigarna ima na voljo velik izbor knjig v zapisu EPUB.

Na voljo so tudi programski bralniki za razne platforme, od iOSa do BlackBerryja in celo bralnik, ki deluje kar v spletnem brskalniku. Vedno pa za branje lahko uporabimo kar Adobejev program Digital Editions.

E-bralnik

Izdeluje: Kobo, http://www.kobobooks.com/touch.

Prodaja: razni, http://www.kobobooks.com/touch_wheretobuy.

Cena: Od 90 USD navzgor.

Za: Cena, več trgovin s knjigami, dobre možnosti nastavljanja, zaslon na dotik, bralniki za veliko platform, mesto za kartico microSD.

Proti: Zapleten nakup iz Slovenije, e-zaslon starejše generacije, nestabilna programska oprema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji