Objavljeno: 25.4.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2023

Kakšen PC kupiti leta 2023

»Kakšen računalnik kupiti« je daleč najpogostejše vprašanje, ki ga prejmemo pri Monitorju. Prav zato se tudi tokrat spuščamo v podrobnosti; razdelali bomo, kaj je v tem trenutku aktualno.

Napredek pri strojni opremi je načelno zvezen in dokaj počasen, vsakih nekaj let pa vendarle pridemo do kakšnega (pre)skoka. Pri zveznem napredku imamo v mislih predvsem generacije procesorjev, kjer z vsako pridobimo nekaj odstotkov pri hitrosti, pri skokih pa gre večinoma za napredek pri kakšnem vmesniku ali standardu. Ali, denimo, preskok z diskov na SSD, ki se je zgodil pred leti.

In še posebej – prihod vmesnika NVMe za pogone SSD, saj so dotlej ti uporabljali vmesnik SATA, ki je bil razvit še za klasične pogone HDD in je s tem predstavljal ozko hitrostno grlo. Kdo take razlike v hitrosti dejansko tudi opazi, je seveda drugo vprašanje, pa vendar – ravnokar smo priče novemu prehodu, vpeljavi nove generacije pomnilniških modulov. Dosedanja tehnologija DDR4 se je začela umikati prihajajoči DDR5.

Ta hip smo sicer še v vmesnem obdobju. To pomeni, da večini uporabnikov še vedno priporočamo uporabo pomnilnika DDR4, tudi pri novo sestavljenih računalnikih. Pri hitrosti smo pri pomnilniku DDR4 dosegli vrh, medtem ko se DDR5 še razvija – v naslednjem letu ali dveh lahko pričakujemo še dodatne pohitritve. To pomeni, da se lahko tudi pri matičnih ploščah pokaže omejitev – če danes kupimo ploščo s podporo za DDR5, se lahko zgodi, da ne bo podpirala hitrosti, ki bodo na voljo čez nekaj let. Seveda je občutna razlika tudi v ceni v primerjavi s standardom DDR4, tako samega pomnilnika kot plošč, ki ga podpirajo.

Zanimivo, da se tega zavedajo tudi proizvajalci strojne opreme. Intel ima pri svojih novejših procesorjih vdelano podporo obema standardoma, zato je odločitev naša, vezana pa na izbrano matično ploščo. Tudi pri zadnjih najdemo modele, ki so na voljo v različicah za eno ali drugo generacijo pomnilnika.

AMD je ravno na prehodu na novo generacijo procesorjev Ryzen, zasnovano na arhitekturi Zen 4.

Drug prehod ravno zdaj poteka v taboru AMD, kjer prehajajo na novo generacijo procesorjev Ryzen, zasnovano na arhitekturi Zen 4. Gre za procesorje serije 7000 (denimo AMD Ryzen 9 7900). Pomembna novost je povsem novo podnožje AM5, ki ni združljivo s prejšnjim AM4. Tega so sicer podpirali zelo dolgo, bistveno dlje kot Intel, kjer podnožje obdržijo le za dve generaciji. Novo podnožje AM5 opušča podporo za DDR4, torej moramo uporabiti pomnilnike DDR5. Procesorji te generacije so v času pisanja še razmeroma dragi, drage pa so tudi matične plošče za njih. Zaradi tega smo tako pri cenejšem kot pri srednjerazrednem računalniku raje priporočili sestavo z Intelovim procesorjem.

Med pregledom naših spletnih trgovin tudi tokrat ugotavljamo, da so zaloge slabše, kot bi si želeli, sploh pri vstopnem razredu. Sicer povsem razumemo, da za samograditelje morda niso najbolj zanimivi procesorji iz nižjega razreda (denimo Pentium ali Celeron), zato se bodo tisti z bolj specifičnimi željami hitro preusmerili v tuje spletne trgovine.

Tudi tokrat poudarjamo, da gre za okvirne sestave, ki so lahko v pomoč tudi pri nakupu vnaprej sestavljenega računalnika.

Vstopni razred

V vstopnem razredu računalnikov imamo v mislih uporabnike, ki nimajo nobenih resnejših zahtev, potrebujejo le cenovno dostopen računalnik, ki bo vseeno ponudil dovolj hitrosti za vsakdanje delo. Res je, da si bo redkokateri izmed teh uporabnikov računalnik kupil po komponentah in ga sam sestavil, vseeno pa so lahko naši napotki tudi dobra iztočnica za pregled trgovin in vnaprej sestavljenih računalnikov.

Intel i3-12100F

V tem razredu lahko mirno sežemo tudi po malenkost starejši strojni opremi, ki lahko ponudi solidno zmogljivost po še prijaznejši ceni. Pri brskanju po naših spletnih trgovinah smo imeli veliko težav – predvsem nabor procesorjev v tem segmentu je klavrn. Predvidevamo, da gre za posledico dejstva, ki smo ga omenili zgoraj – redkokdo se bo odločil sestaviti računalnik v tem cenovnem in zmogljivostnem razredu.

Tako smo za osnovo osnovnega računalnika določili Intelov procesor Core i3-10105. Gre za nekoliko starejši procesor, ki s svojimi štirimi jedri ponudi že skoraj preveč zmogljivosti glede na to, kaj v resnici potrebujemo. Mirno bi izbrali tudi kak cenejši procesor družine Pentium in s tem privarčevali približno 30 evrov, a teh procesorjev v naših trgovinah enostavno nismo našli. Vseeno bo omenjeni Core i3 odlična izbira. Vgradimo ga lahko na matično ploščo z veznim naborom H510 – katero točno, je dokaj vseeno. Te plošče veljajo okoli 70 evrov, običajno pa imajo dve reži za pomnilnik DDR4.

Če želimo res čim ugodnejšo sestavo, bo že 8 GB pomnilnika dovolj, hitrosti pri tem niti niso preveč pomembne. Cene pomnilnika DDR4 so sicer dovolj nizke, da tudi 20 evrov za prehod na 16 GB ne bi smela biti prevelika ovira. Zadnji del sestave je še »diskovni« pogon, ki naj bo obvezno tipa SSD. Kako velik, ni tako pomembno, velikost je odvisna predvsem od naših žepov. Manj kot 240 GB vseeno ne bi svetovali; pogoni v tem velikostnem razredu (240–250 GB) veljalo okoli 20 EUR (v klasični obliki SATA).

Srednji razred prinese večje zmogljivosti in to je to tudi razred, ki bi ga priporočili večini uporabnikov.

Taka sestava je s stališča porabe energije dovolj varčna, da bo tudi vstopni napajalnik moči 300 W dovolj. Podobno velja pri ohišju – specifičnih potreb po velikosti načelno ni, ohišje lahko tako kupimo glede na ceno ali po okusu. Pod črto bomo za tako sestavo brez operacijskega sistema odšteli okoli 300 evrov. Brez monitorja, seveda. Potencialna nadgradnja bi bila omenjeni pomnilnik ali kak večji pogon SSD.

Če želimo v tem razredu igrati tudi igre, imamo na voljo nekaj manjših izboljšav te osnovne sestave ter dodatek v obliki vstopne grafične kartice. Pri procesorju bi svetovali prehod k Intelovemu i3-12100F. Ponudi nekaj več zmogljivosti od zgoraj omenjenega modela, črka F nakazuje na to, da nima vgrajene grafične rešitve, kar v tem primeru ni preveč pomembno, saj bomo vgradili tudi ločeno grafično kartico.

Matična plošča ostane podobna, le z malenkost novejšim vezjem H610, nedvomno pa bo koristil prehod na 16 GB pomnilnika. Tudi pogon SSD naj bo malo večji, saj današnje igre zahtevajo občutno več prostora kot nekoč – sploh ko začnemo s spleta prenašati še dodatke (DLC). Tako bo pogon, velik 500 GB, že skoraj nuja, cene se gibljejo nekje od 40 EUR navzgor. Seveda bomo lahko kasneje dodali še kak pogon, na katerega po potrebi preselimo knjižnico iger (ali karkoli drugega).

Pri igričarskih sestavah je seveda velikega pomena grafična kartica. Tu bi izbirali med vstopnimi, denimo AMD Radeon 6650XT. Te kartice v času pisanja veljajo okoli 350 evrov, pač odvisno od konkretne izvedenke (da, toliko kot vsi preostali deli računalnika). Katero si bomo omislili, niti ni tako pomembno – med bolj prepoznavnimi so blagovne znamke Asus, Gigabyte, Sapphire itd. Primerljiva izbira je tudi malenkost starejša inačica Radeon 6600XT. Če si želimo raje kartico iz Nvidijinega tabora, sta primerljiva modela Geforce RTX 3060 ali RTX 3060Ti. A sta obe dražji, četudi je RTX 3060 manj zmogljiva kot prej omenjena radeona. Vendar se Nvidia pač ceni …

Grafična kartica doda tudi k porabi energije – takšna sestava bo zahtevala napajalnik moči okoli 500 vatov, ki velja okoli 50 evrov. Kot rečeno, grafična kartica veliko doda tudi k končni ceni, skorajda polovico, zato bomo za tak računalnik odšteli okoli 700 evrov. Še največ bi lahko privarčevali pri grafični kartici, sploh če se obrnemo še na trg rabljenih, kjer znajo biti dobra izbira Nvidijine kartice starejše generacije, denimo GeForce RTX 2070.

Srednji razred

Srednji razred prinese večje zmogljivosti in to je tudi razred, ki bi ga priporočili večini uporabnikov. Manj zahtevni uporabniki bodo s takim računalnikom shajali dlje kot pa z računalnikom iz prejšnjih odstavkov.

Pogoni NVMe ponudijo res velike hitrosti prenosa, trenutno je med najhitrejšimi Samsungov 990 Pro.

Tudi tu bi svetovali Intelov procesor, tokrat model Core i5-13400. AMD ima sicer v tem razredu zelo zanimive procesorje, a so matične plošče za njih dražje kot tiste za Intelove. Core i5-13400 velja 260 evrov, zanj bi priporočili matično ploščo z vezjem B760. Osnovne plošče, ki pridejo v poštev, veljajo okoli 120 evrov. Temu bi dodali 16 GB pomnilnika DDR4 – procesor podpira tako pomnilnik DDR4 kot DDR5, pozorni moramo biti na specifikacije matične plošče. Tiste, ki podpirajo DDR4, so običajno cenejše od onih, ki uporabljajo DDR5, enako velja tudi pri samem pomnilniku. Večini uporabnikov zato še vedno priporočamo uporabo pomnilnika DDR4, saj je ta okoli 30 odstotkov cenejši od primerljivega pomnilnika DDR5.

Pri grafični kartici v tem trenutku ni pomislekov – Nvidijina RTX 4090 je še vedno številka ena.

Spet bomo uporabili pogon SSD. Tokrat priporočamo hitrejši pogon na vodilu PCIe (torej pogon NVMe), denimo Samsungov 980 velikosti 500 GB, če redno delamo z večjimi datotekami, pa raje 1 TB. Tak računalnik ne bo bistveno zahtevnejši pri porabi energije, a bi si vseeno omislili napajalnik moči okoli 400 vatov. Če temu dodamo ohišje nekoliko višjega razreda (100 evrov), dobimo odličen računalnik za dobrih 600 evrov. Tisti, ki bi želeli nekoliko privarčevati, pa lahko izberejo procesor starejše generacije, lahko AMD Ryzen 5 5600G (133 evrov) ali pa Intel Core i3-12100.

Igričarjem bi v srednjem razredu priporočili nadgradnjo na Intelov procesor Core i5-13600K. Zadnja črka v imenu nakazuje na možnost navijanja, zato mu velja dodati tudi zmogljivejšo matično ploščo. Lahko ostanemo v razredu plošč z vezjem B760, a bi tu že priporočili prehod k pomnilniku DDR5 – primer take plošče je Gigabyte B760 Gaming X, cene so okoli 200 evrov. Te plošče podpirajo do 4 pomnilniške reže, vse pogostejše pa so tudi hitre omrežne kartice, ki podpirajo hitrosti 2,5 ali celo več Gb/s. K temu se poda 32 GB pomnilnika DDR5, ki velja okoli 180 evrov.

Zaradi zmogljivejše in večje grafične kartice bomo potrebovali tudi zmogljivejši napajalnik ter ohišje z dovolj prostora za daljšo kartico. Pri napajalniku priporočamo zmogljivost 750 W, pri ohišjih pa bomo hitro prišli do cenovnega razreda do 100 evrov in naprej. Pogon je lahko enak kot zgoraj, torej SSD NVMe, in več kot ponudi prostora, bolje je. Cene so že kar razumne, v tem trenutku ponudijo najboljše razmerje med velikostjo in ceno pogoni, veliki 1 TB (okoli 80 EUR).

Najpomembnejša je seveda izbira grafične kartice. Tu merimo na kartice srednjega cenovnega razreda – od 600 pa do 1000 evrov. Povsem se zavedamo, da je pojem »srednji razred« v primerjavi s stanjem izpred petih let močno izmaličen, a žal je to nova realnost. Priporočamo kartico AMD Radeon RX 6900XT, ki velja okoli 750 evrov. Ta bo dobro izkoristila izbrani procesor in bo ponudila res odlično izkušnjo pri igranju na nekoliko večjih zaslonih (ločljivosti 2.560 × 1.440 pik).

V srednjem cenovnem in zmogljivostnem razredu bi trenutno priporočili AMD Radeon RX 6900XT. Zanimivo pa je, da danes srednji razred grafičnih kartic stane že prek 600 evrov.

Alternativa z Nvidijinega tabora bi bila kartica GeForce RTX 3070Ti. Cena je približno enaka kot pri prej omenjeni kartici AMD, je pa omenjena RTX malenkost manj zmogljiva – vsaj pri igrah. Ponuja pa zato nekaj več napredne tehnologije, bolje se obnese pri grafičnih (3D) aplikacijah. Edina omejitev te kartice je količina pomnilnika – 8 GB je v tem trenutku sicer še dovolj, je pa vse več iger, ki pri višjih stopnjah podrobnosti in učinkov uporabljajo več grafičnega pomnilnika (Radeon RX 6900XT ima 16 GB).

Tako kot pri cenejšem računalniku tudi tu grafična kartica pomeni skoraj polovico skupne cene, so pa tukaj dražji tudi procesor, matična plošča in pomnilnik DDR5. Za opisano sestavo bomo tako odšteli okoli 1.700 evrov. Občutno bi lahko privarčevali s procesorjem – cenejši i5-13400 v kombinaciji s pomnilnikom DDR4 bi nam prihranil nekaj sto evrov.

Višji razred

V višjem razredu je več smeri, v katere lahko gremo, odvisno od tega, kaj z računalnikom počnemo. Za nekatere bo pomembnejši procesor, za druge količina pomnilnika, za tretje grafična zmogljivost. Vseeno pa potrebujemo neko uravnoteženo zasnovo, ki jo lahko prilagajamo v želeno smer.

Velike grafične kartice zahtevajo tudi dovolj velika ohišja – denimo Lian-Li ohišje O11 Dynamic (na sliki največja izpeljanka v sodelovanju z Asusom).

Tu bi priporočili procesor AMD Ryzen 9 7900. Gre za procesor, ki je sicer tik pod vrhom, vendar ponudi zgledno razmerje med zmogljivostjo in ceno – velja namreč 500 evrov. Če cena res ni ovira in potrebujemo največ, kar sploh obstaja, lahko posežemo po Ryzen 9 7950X3D (cena okoli 800 evrov), dobra izbira sta tudi Intelova i9-13900K (700 evrov) in i9-13900KS. Edina razlika med njima je v najvišji možni frekvenci, ki gre pri zadnjem do 6 GHz.

Omenjenemu procesorju Ryzen bi dodali matično ploščo z naborom X670, denimo Asusovo ProArt X670 za dobrih 500 evrov. Poleg podpore za štiri paličice pomnilnika DDR5 (skupaj do 128 GB) dobimo tudi omrežna vmesnika 10 in 2,5 gb/s, vgrajena je tudi povezava Wi-Fi 6E. Na njo bi namestili 64 GB pomnilnika DDR5 (slabih 300 evrov) in SSD NVMe velikosti po potrebi (denimo 2 TB). Če ostanemo pri taki konfiguraciji, bo dovolj že napajalnik moči 400 W, bomo pa potrebovali zmogljivejšega, če tej konfiguraciji dodamo grafično kartico ali enega izmed zmogljivejših procesorjev.

To bo seveda privzeto, če načrtujemo sestavo za najzahtevnejše igranje pri višjih ločljivostih (4K). Tu bi začeli kar s prehodom na procesor Ryzen 9 7950X3D, matično ploščo ProArt pa zamenjali z zmogljivejšo igričarsko (prav tako z vezjem X670E). Količina pomnilnika lahko ostane enaka, bo pa taka zasnova zahtevala občutno zmogljivejši napajalnik (1000 ali 1200 W). Tudi ohišje bo moralo biti dovolj veliko, da bomo vanj stlačili največje današnje grafične kartice. Ne smemo pa pozabiti tudi na zmogljivejše hlajenje – pri takih procesorjih se bolje obnese vodno hlajenje, denimo Corsair iCue H170i Elite LCD s tremi ventilatorji 140 mm, z RGB-osvetlitvijo in LCD-zaslonom za prikaz podatkov. Ta velja 450 evrov, seveda pa lahko izberemo tudi bolj »zadržan« paket primerljivih hladilnih zmogljivosti – s tem se lahko cena tudi razpolovi.

Pri grafični kartici v tem trenutku ni pomislekov – Nvidijina Geforce RTX 4090 je še vedno številka ena. Tu lahko hitro kaj privarčujemo, denimo z nakupom AMD Radeon RX 7900 XTX. Kartica je pri ločljivostih 1440p še dokaj blizu omenjeni 4090, večja razlika pa je pri 4K, kjer so razlike v hitrosti tudi do 20 odstotkov. Še malce zadaj je Nvidijna RTX 4080, če želimo ostati v zelenem taboru, pa vseeno ne bi plačali dveh tisočakov, kolikor velja 4090.

Pod črto naša najzmogljivejša sestava velja krepko čez štiri evrske tisočake. Največ bomo privarčevali pri grafični kartici in tudi pri procesorjih bi bila izbira iz bolj klasičnega zmogljivega računalnika dovolj dobra. Pri igrah je seveda ključno, kaj nameravamo igrati, pri kakšni ločljivosti in kakšnih podrobnostih.

Pri najzmogljivejših procesorjih moramo računati tudi na solidno hlajenje – denimo vodno hlajenje s tremi ventilatorji.

Vstopni računalnik

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom H510M

­ procesor Intel Core i3-10105

­ pomnilnik 8 GB DDR4

­ pogon SSD SATA 250 GB

­ napajalnik 300 W

­ Cena: 300–350 EUR

 

Vstopni igričarski računalnik

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom H610M

­ procesor Intel Core i3-12100F

­ pomnilnik 16 GB DDR4

­ pogon SSD SATA 500 GB

­ napajalnik 500 W

­ grafična kartica Radeon RX 6650XT

­ Cena: 700–800 EUR

  

Računalnik srednjega razreda

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom B760

­ procesor Intel Core i5-13400

­ pomnilnik 16 GB DDR4

­ pogon SSD NVMe 500 GB

­ napajalnik 400 W

­ Cena: 600–700 EUR

  

Igričarski računalnik srednjega razreda

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom B760

­ procesor Intel Core i5-13600K

­ pomnilnik 32 GB DDR5

­ pogon SSD NVMe 1 TB

­ napajalnik 750 W

­ grafična kartica Radeon RX 6900XT

­ Cena: 1.600–1.800 EUR

  

Računalnik višjega razreda

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom X670

­ procesor AMD Ryzen 9 7900

­ pomnilnik 64 GB DDR5

­ pogon SSD NVMe 2 TB

­ napajalnik 400 W

­ Cena: 1.600–1.700 EUR

    

Igričarski računalnik višjega razreda

Predlagana sestava:

­ plošča s sistemskim naborom X670 (gaming)

­ procesor AMD Ryzen 9 7950X3D

­ pomnilnik 64 GB DDR5

­ Pogon SSD NVMe 2 TB

­ napajalnik 1.000 W

­ vodni hladilnik procesorja 420 mm (3 x 140 ventilatorjev)

­ grafična kartica Nvidia RTX 4090

­ Cena: 4.000–5.000 EUR

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji