Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2018

Kako se tega lotijo Francozi

Najbolj prodajane bralnike danes prodajajo Američani (Kindle), Kanadčani (Kobo) in … hja, smo že skorajda končali. Francozi se trudijo z blagovno znamko Bookeen. Preizkusili smo model Saga.

Kako se pravzaprav lotiti trga, na katerem ima Amazon s svojimi Kindli skorajda monopol? Težko, pozornost kupca je treba preusmeriti na podrobnosti in nenavadnosti, ki jih res zelo cenovno ugodni Kindli, ki so povrh vsega še povezani z največjo knjigarno na svetu, nimajo.

Bookeen Saga poskuša očarati že z embalažo, ki je videti kot »prava« knjiga, in nadaljuje z ovitkom, ki je že priložen, oz. kar vključen v bralnik. Ovitek je silikonski in na voljo v različnih barvah in priznati moramo, da je videti dobro. Težava je le v tem, da se na silikonu kmalu začnejo nabirati smeti in nečistoče, čiščenje pa ni prav nič enostavno. Težava bo morda tudi kdaj kasneje, če se bo ovitek poškodoval (pregibni del je videti zelo tanek), saj novega ne bo ravno lahko dobiti, navezadnje sta ovitek in bralnik kar zalepljena, tako zelo sta mišljena kot celota.

Če odmislimo ti dve posebnosti, je Saga čisto običajen bralnik, morda celo malce podhranjen. Knjigarna, ki jo imajo vgrajeni francoski kupci, je, denimo, v slovenski različici odstranjena, namesto nje se odpre le spletna stran z Googlovim iskalnikom. Knjige (EPUB) na bralnik tako prenašamo prek kabla USB, enako prek namiznega programa Adobe Digital Editions, bralnik povežemo tudi s slovenskimi knjižnicami oz. sistemom Biblos. Pohvaliti moramo dobro podporo branju datotek PDF, ki se poskušajo, kolikor le gre, prilagajati zaslonu, in seveda slovenski uporabniški vmesnik. Manjka le še slovenski slovar, ki ga pri slovenskem zastopniku že pripravljajo, kot so nam zatrdili.

Zaslon je od zadaj osvetljen in občutljiv za dotik, kot je danes običajno, na voljo pa so tudi tipke ob strani zaslona, kar lahko le pozdravimo. Na voljo je kar 8 GB shrambe, to je zares veliko, čeprav le enojedrni procesor pa Sago žene popolnoma zadovoljivo hitro (glej opis bralnikov inkBook, ki jih žene Android in njihovo potrebo po štirih jedrih!).

In to je pravzaprav vse – povprečen e-bralnik brez trgovine, z običajno »USB« podporo slovenskim knjižnicam, z lepim ovitkom in – kar visoko ceno. Če vas zanima kaj drugačnega, je to morda izdelek za vas.

Bookeen Saga

Cena: 150 EUR.

Kje: www.bogomolka.si

Tehnični podatki: Zaslon e-ink z osvetlitvijo, 1024 × 768 pik, enojedrni procesor, Wi-Fi, 8 GB shrambe.

Za: Tekoče delovanje, dobra podpora PDF, vdelan v silikonski ovitek.

Proti: Razmeroma visoka cena, namesto trgovine se zažene le Google, vdelan v silikonski ovitek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji