Objavljeno: 27.5.2008 15:20 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2008

Kaj je na mojem ključku USB?

Ključki USB so postali povsem vsakdanja stvar in jih imamo že prav vsi - od računalniških navdušencev do začetnikov. Uporabljamo jih za prenašanje in hrambo podatkov. Zelo praktično pa je, če si na ključek shranimo tudi nekaj programov, ki bodo prišli prav, ko se bomo znašli za tujim računalnikom ali želeli svojega obuditi v življenje.

Našteti programi vam bodo prišli prav tako v računalnikih, s katerih boste vstopali v splet, pa programi ne bodo nameščeni ali pa bodo namenoma ali nenamenoma omejeni. Še posebej priročno pa je na ključku nositi programe, če ste dežurni računalniški serviser za družino, sosede in prijatelje. Vsi opisani programi v osnovni različici delujejo s ključka ali pa gre za posebej prilagojene različice, ki to omogočajo. Prav vsi so, seveda, brezplačni.

Večina opisanih programov je namenjena vsem, med njimi pa se najdejo tudi programi, ki so namenjeni naprednejšim uporabnikom. Čeprav so ključki lahko veliki tudi po nekaj GB, je smiselno po namestitvi preveriti, ali programi ne vsebujejo datotek s pomočjo ali dokumentacije, ki je ne potrebujete in bi po nepotrebnem zasedala prostor na ključku.

Naj opozorimo še na to, da nekateri programi shranjujejo uporabniška imena in gesla in druge osebne podatke. Zato velja biti v primeru, da boste imeli na ključku tudi takšne programe, še posebej pozoren, da ključek ne zaide v napačne roke.

Splet

Firefox Portable
Firefox Portable.jpg

www.portableapps.com/apps/internet/firefox_portable

Dandanes je verjetno težko najti računalnik, ki nima nameščenega spletnega brskalnika. Vendar se lahko zgodi, da bo nameščeni Internet Explorer neuporaben zaradi virusov ali drugih škodljivih programov, zato bo Firefox Portable v žepu zanesljiva in varna izbira.

Firefox Portable je povsem enakovreden "pravemu" Firefoxu, dodamo mu lahko tudi poljubne dodatke. Poskrbljeno je tudi za skrbno brisanje zasebnih podatkov po koncu dela z brskalnikom.

Ker avtorji Firefox Portable zelo skrbno izdajajo nove različice, je Firefox Portable zelo uporaben za preizkušanje beta različic, torej trenutno Firefox 3.

Pidgin Portable
Pidgin.jpg

www.portableapps.com/apps/internet/pidgin_portable

Tudi prenosni program za takojšno komunikacijo (instant messaging) bo prišel zelo prav. Pidgin podpira omrežja AIM, MSN, ICQ, Yahoo! In druga. Gre za tudi sicer zelo priljubljen program.

Žal Pidgin Portable ne podpira Skype in to je velika hiba, a je ne moremo pripisati avtorjem Pidgina, temveč zaprtosti programa Skype. Uradno programa Skype ne moremo poganjati s ključka USB, vendar se v spletu najdejo navodila, kako ga prilagoditi, če je to nujno.

Free Download Manager
www.freedownloadmanager.org

Pomagal bo pri prenašanju večje količine datotek ali dolgih datotek. Zelo je pripraven, če morate na počasni liniji prenesti veliko datoteko. Kot vsi sorodni programi omogoča prenose z več povezavami do strežnika, z različnih strežnikov in nadaljevanje prekinjenih prenosov.

FileZilla
FileZilla.jpg

www.filezilla-project.org

Odlični odjemalec FTP, ki ga avtor izdaja tako v navadni kot prenosni različici. Omogoča vse, kar je v svetu prenosa podatkov prek protokola FTP mogoče.

Pri shranjevanju nastavitev za dostop do strežnikov ne pozabite, da so gesla lahko shranjena na vašem ključku, to pa je lahko problematično ob morebitni izgubi ali odtujitvi!

PuTTY
www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty

Orodje, namenjeno večjim zanesenjakom in strokovnjakom, omogoča priključitev na terminalske strežnike, pa tudi razhroščevanje nezmožnosti priključitve na druge strežnike, recimo POP3, SMTP ali SQL. Vsekakor zelo priročno orodje, ko v računalniku omrežje ne deluje tako, kot bi moralo.

Wget in Wput
gnuwin32.sourceforge.net/packages/wget.htm, wput.sourceforge.net

Wget in Wput sta programčka za orodno vrstico, s katerima prenašamo datoteke k sebi ali v strežnik. Uporabimo ju lahko, ko želimo periodično prenašati ali pošiljati datoteke prek protokolov HTTP ali FTP.

Naj opozorimo, da sta programa zaradi nekoliko zahtevnejše rabe manj primerna za začetnike.

Blat
Blat.jpg

www.blat.net

Kot sta Wget in Wput namenjena pošiljanju in prejemanju datotek, je Blat namenjen pošiljanju elektronske pošte iz ukazne vrstice prek protokola SMTP. Tudi za Blat velja podobno navodilo (in opozorilo) kot za Wget in Wput.

Večpredstavnost

VLC
www.videolan.org/vlc

Predvajalnik večpredstavnih datotek, ki za svoje delovanje ne potrebuje nameščenih nobenih kodekov. O VLC smo že pisali v članku o brezplačnih predvajalnikih filmov v marčevski številki Monitorja in smo ga toplo priporočili že takrat.

CDex
CDex.jpg

cdexos.sourceforge.net

CDex je eden najboljših programov za snemanje glasbe z glasbenih zgoščenk v datoteke MP3. Sicer je njegov razvoj ustavljen, vendar se na področju datotek MP3 že nekaj časa ni zgodilo nič revolucionarnega, tako da je še vedno standard na področju shranjevanja glasbe s plošč CD v datoteke MP3.

Audacity Portable
Audacity Portable.jpg

portableapps.com/apps/music_video/audacity_portable

Urejevalnik glasbenih datotek, ki bo prišel prav, ko si boste želeli posneti ali obdelati zvočni posnetek ali glasbo. Priročen je, recimo, za prirejanje glasbe za zvonjenja na prenosnih telefonih.

ImgBurn
ImgBurn.jpg

www.imgburn.com

Izjemen program za peko ploščkov DVD in CD. Še posebej dobro se odreže pri snemanju filmov v obliki DVD, nobenih težav pa seveda nima z datotekami. Žal ne zna glasbenih datotek, na primer MP3, zapeči na navaden glasbeni CD.

ImgBurn pravzaprav ni prenosen program. Vendar ni nobene ovire, da ga ne bi namestili neposredno na ključek, ali pa ga namestite na disk in nato datoteke programa prepišite na ključek. Preverjeno deluje povsem brez težav.

Opisali smo ga tudi v članku o brezplačnih programih za zapisovanje na plošče CD in DVD v lanski junijski številki.

InfraRecorder
infrarecorder.sourceforge.net

InfraRecorder si je prislužil mesto na mojem ključku ravno zaradi nezmožnosti ImgBurn, da zapeče glasbeni plošček. Ker to dandanes ni več prav razširjeno opravilo, lahko rečemo, da je na ključku "za rezervo".

MediaTagger
MediaTagger.jpg

www.volny.cz/media-tagger/eng

MediaTagger omogoča urejanje in samodejno nastavljanje podatkov o skladbi v glasbenih datotekah v formatu ID3 in sorodnih. Podatke o skladbah zna sam poiskati v spletu. Dobro se obnese tudi, ko želimo datoteke preimenovati glede na podatke o skladbah.

Žal program že nekaj časa ni več v aktivnem razvoju, še vedno pa deluje zadovoljivo.

Floola
www.floola.com

Floola poskrbi za shranjevanje skladb v iPod in za prenos iz iPoda. Shranjevanje v iPod bo prišlo prav, če v računalniku ni nameščen iTunes, prenosa iz iPoda pa iTunes sploh ne omogoča.

O Flooli in drugih nadomestkih za iTunes smo pisali oktobra 2007.

Pisarniški programi

Foxit Reader
Foxit Reader.jpg

www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php

Na računalnikih z Okni brez dodatnih programov ne moremo odpreti datotek PDF. Foxit Reader je odličen nadomestek za Adobe Reader, ki ga lahko nosimo s seboj.

Namesto tega bi lahko uporabili tudi spletne prikazovalnike datotek PDF, kot je, recimo, PdfMeNot, o katerem smo pisali v aprilski številki.

PureText
www.stevemiller.net/puretext

Verjetno je eno dandanes pogostejših opravil v pisarni metoda kopiraj/prilepi. Ker si včasih zaželimo samo vsebino brez oblike, pride prav PureText.

Seveda lahko to naredimo tudi tako, da besedilo najprej prilepimo v Beležnico ali podoben program, nato pa ga od tam še enkrat prepišemo in prilepimo v želeni dokument.

Upravljanje datotek

7-zip Portable
7-zip Portable.jpg

portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable

7zip je odprtokodni program, ki zna razširiti prav vse priljubljene vrste arhivskih datotek. Kajti Okna privzeto prepoznajo samo datoteke ZIP.

Bulk Rename Utility
Bulk Rename Utility.jpg

www.bulkrenameutility.co.uk

Orodje, s katerim lahko preimenujete skupine datotek, pa naj bodo dokumenti, glasbene datoteke ali slike.

Free Commander
FreeCommander.jpg

www.freecommander.com

Starejši uporabniki računalnikov PC se z nostalgijo spominjamo legendarnega Norton Commanderja. Free Commander je brezplačen klon, s katerim bo brskanje, kopiranje, primerjanje datotek hitrejše kot z Raziskovalcem iz Oken.

Notepad2
Notepad2.jpg

www.flos-freeware.ch/notepad2.html

Bistveno izboljšana kopija Beležnice iz Oken in to, kar bi Beležnica vedno morala biti. Še vedno pa zelo hiter in priročen program. Poglavitna prednost je sintaktično barvanje vsebine datotek, ki pride zelo prav pri urejanju raznih nastavitvenih datotek, datotek XML , HTML in številnih drugih.

Notepad++
notepad-plus.sourceforge.net

Zelo zmogljiv urejevalnik besedilnih datotek. Zna tudi nekaj zahtevnejših čarovnij, kot je, recimo, razvrščanje vrstic v datotekah, iskanje podvojenih vrstic in podobno. Možno je urejanje več datotek hkrati na ločenih zavihkih.

Tree Size Free
TreeSize Free.jpg

www.jam-software.com/freeware

Eno ključnih orodij, ko boste poskušali počistiti sestrin/očetov/sosedin računalnik. Prikaže vse mape na poljubnem disku in jih razvrsti po velikosti. Tako boste zelo enostavno odkrili, kam se je izgubilo 200 GB prostora na disku.

WinMerge
winmerge.org

Omogoča primerjanje vsebine dveh datotek. Uporabno pri spreminjanju nastavitvenih datotek ali preverjanju, ali sta datoteki povsem enaki.

Eraser Portable
portableapps.com/apps/utilities/eraser_portable

Eraser je znani pripomoček za varno brisanje podatkov z diska, tokrat v prenosni različici. Kadar v tujem računalniku shranjujemo datoteke, za katere ne želimo, da bi zašle v nepooblaščene roke, ni dovolj, da datoteke samo zbrišemo, saj bo izkušen uporabnik kljub vsemu lahko prišel do podatkov. Eraser poskrbi, da to ne bo mogoče.

Recuva
Recuva.jpg

www.recuva.com

Recuva lahko pomaga v kritičnem trenutku, ko spoznamo, da smo zbrisali pomembno datoteko, pa je nismo poslali v Koš. Takega pripomočka verjetno ne boste potrebovali vsak dan, ko pa se bo zgodila nesreča, vas lahko reši hude zadrege in težav. Žal, seveda, ni zagotovljeno, da boste podatke lahko povrnili. Vendar se splača poskusiti!

Odstranjevanje škodljivcev

CCleaner
CCleaner.jpg

www.ccleaner.com

Eden izmed množice "čistilcev" Oken, ki obljublja, da bo poiskal škodljive programe in odvečne podatke, ki jih ne potrebujete. Pomagal bo pri brisanju začasnih datotek, zgodovine brskanja, piškotkov, neuporabljenih zapisov v Okenskem registru in še marsičem.

ClamWin Portable
portableapps.com/apps/utilities/clamwin_portable

Čeprav virusi dandanes niso največja tegoba, ki tare povprečnega spletnega uporabnika, se kljub vsemu splača na ključek pritakniti tudi protivirusni program. Ena izmed izbir je odprtokodni ClamWin, predelan za uporabo na ključku.

ClamWin je sicer zelo spodoben protivirusni program, vendar nima možnosti sprotnega samodejnega preverjanja datotek, tako kot večji bratje. Uporaben je torej za čiščenje okuženega računalnika ali preventivno preverjanje, ne pa za vsakdanje varovanje pred virusi.

Spybot - Search & Destroy
SpyBot- Search & Destroy.jpg

www.safer-networking.org/en

Nezaželeni programi, trojanci, črvi in kar je še podobnih škodljivih programov, pa so velika težava uporabnikov Oken. Zato na ključek vsekakor shranite enega izmed programov, ki je namenjen odstranjevanju škodljivcev. Spybot - Search & Destroy je eden izmed takih.

Sicer posebna prenosna različica ni na voljo. Vendar boste na spletni strani našli preprosto navodilo, kako program prilagoditi, da bo deloval v prenosnem načinu in shranjeval podatke v mapo, od koder ste ga pognali - torej na ključek. Lahko ga enostavno namestite na ključek ali pa ga povsem običajno namestite v računalnik in datoteke programa prepišete na ključek USB.

Revo Uninstaller
Revo Uninstaller.jpg

www.revouninstaller.com

Eden izmed razlogov, da marsikateri računalnik z nameščenimi Okni ne deluje, kot je treba, je enostavno preveč nameščenih programov. Kadar želimo odstraniti večje število programov, je smiselno uporabiti Revo Uninstaller, ki omogoča hitrejše in lažje odstranjevanje programov kot Okenski pripomoček "Dodaj ali odstrani programe". Revo Uninstaller prikaže tudi programe, ki jih "Dodaj ali odstrani programe" prikriva ali pa so podatki o namestitvi poškodovani.

Filehippo.com Update Checker
www.filehippo.com/updatechecker/

Nadgradnje programov so eden izmed stebrov stabilnega in varnega delovanja programov. Pri veliko nameščenih programih zna biti naloga iskanja novejših različic zastrašujoča. (Morda celo bolj kot čiščenje kopalnice brez čistila iz reklame!)

Ena izmed rešitev je FileHippo.com Update Checker, ki prepozna veliko brezplačnih nameščenih programov in v brskalniku prikaže povezave do novejših različic.

O Filehippo Update Checker smo že pisali v lanski poletni številki.

CPU-Z
CPU-Z.jpg

www.cpuid.com/cpuz.php

Programček prikaže podrobnosti o procesorju, matični plošči in pomnilniku. Uporaben je tako v diagnostične namene kot tudi pri iskanju gonilnikov. Morda pa še najbolj takoj po nakupu računalnika, da preverimo, ali smo res dobili to, za kar smo plačali.

HD Tune
HD Tune.jpg

www.hdtune.com

Podobno kot CPU-Z poskrbi za prikaz podatkov o procesorju in pomnilniku, bo HD Tune prikazal vse mogoče podatke o diskih. Prikazal bo tehnične podatke, temperaturo, izmeril hitrost in prikazal podatke o zdravju diska. Uporabo priporočamo, če sumimo, da je za težave z računalnikom kriv disk, in seveda ob nakupu novega (ali starega) diska.

JkDefrag
www.kessels.com/JkDefrag/

Ko smo v januarski številki preizkušali brezplačne programe za defragmentacijo podatkov na disku, nas je JkDefrag najbolj prepričal. K sreči deluje tudi s ključka USB.

NetStumbler
www.netstumbler.com/downloads/

NetStumbler je majhen, a presenetljivo učinkovit iskalec brezžičnih omrežij. Prikazal bo graf jakosti signala in podatke o posameznih omrežjih. Privzeto sicer ni prenosen, vendar ga s preprostim prepisom na ključek lahko uporabimo tudi s ključka.

Žal NetStumbler deluje samo v Windows XP in ne v Windows Vista. Kot nadomestilo lahko preizkusite program Inssider z naslova www.metageek.net/Products/Inssider, ki pa žal ni na voljo v prenosni različici in prikaže nekoliko manj podatkov kot NetStumbler.

SysInternals
technet.microsoft.com/en-us/sysinternals

Orodja SysInternals avtorja Marka Rusinovicha so za uporabnike Oken neprecenljiva. Če se vsaj tu in tam spopadate s slabše delujočimi računalniki in bi radi težavam prišli do dna, boste z veseljem posegli po Process Explorer, ki je izboljšana različica v Okna vgrajenega Task Managerja, Autoruns, ki prikaže vse programe, ki se samodejno poženejo ob zagonu Oken ne glede na to, na kakšen način, Process Monitor, ki ponuja vpogled v dostope do datotek in registra, TcpView, ki prikazuje vse omrežne povezave, PsTools, ki je zbirka administrativnih programčkov za ukazno vrstico, ZoomIt, ki pride prav pri predstavitvah, saj omogoča povečevanje delov zaslona in označevanje z navideznim svinčnikom.

Celotna zbirka programov SysInternals si zasluži svoj članek, zato vam na tem mestu lahko samo priporočim, da se z orodji seznanite, če jih še ne poznate.

mRemote
mRemote.jpg

www.mremote.org

Vsem, ki veliko uporabljamo oddaljena namizja RDP, VNC, ICA, SSH in druga, lahko mRemote bistveno pripomore k udobnejšemu delu. Omogoča, da se na oddaljena namizja priklapljamo iz enega programa, poskrbi pa tudi za organizacijo in hrambo podatkov, potrebnih za priklop.

Ker mRemote (lahko) shranjuje tudi gesla, bi lahko izguba ključka z nameščenim mRemote ogrozila varnost vaših omrežij, zato ravnajte s podatki skrbno in previdno!

Če vam mRemote iz kakršnegakoli razloga ni všeč, si oglejte zelo podoben program Terminals, ki ga najdete na naslovu www.codeplex.com/Terminals.

Console
Console.jpg

sourceforge.net/projects/console

Console je izboljšana orodna vrstica Oken, ki omogoča v enem oknu odprtih več sočasnih navideznih orodnih vrstic. Omogoča kopico nastavitev, od barv do pisav, prozornih ozadij in podobnih lepotilnih podrobnosti.

Uporabniki drugih operacijskih sistemov, predvsem Linuxa, so dodobra vajeni terminalskih oken, na katera spominja Console. Program je v razvoju, očitno pa bo vedno nosil oznako "beta", a to ne pomeni, da ne deluje dovolj dobro za vsakdanjo rabo.

UnxUtils
sourceforge.net/projects/unxutils

UnxUtils je ena izmed zbirk, ki v okolje Windows prinašajo programe, znane iz sveta Unix in Linux. Tako boste v zbirki našli grep, less, uudecode, gunzip in podobne dobrote.

Vsi programi v zbirki delujejo iz ukazne vrstice in niso primerni za začetnike. Žal zbirka že leta ni bila nadgrajena in bi verjetno veljalo razmisliti o zamenjavi z drugo podobno zbirko.

Varnost

TrueCrypt
www.truecrypt.org

Če želite povečati varnost svojih podatkov, je ena izmed rešitev odprtokodni TrueCrypt, ki omogoča ustvarjanje navideznih diskov, ki podatke shranjuje kriptirano. Tudi če se kdo dokoplje do vašega diska, brez gesla ne bo mogel ali pa bo vsaj zelo težko prišel do vaših podatkov.

Uporaba je smiselna predvsem na prenosnih računalnikih, prenosnih diskih, večjih ključih USB in drugih prenosnih napravah za hrambo podatkov.

V zadnji različici TrueCrypt 5 prinaša tudi kriptiranje sistemskih particij. To pomeni, da je mogoče zaščititi celoten disk računalnika, tudi sistemske datoteke, ki so potrebne za zagon operacijskega sistema.

KeePass
KeePass.jpg

keepass.info

Uporabniki današnjega spleta se srečujemo s težavo pomnjenja številnih gesel in uporabniških imen za spletne strani, elektronsko pošto, programe, naprave in še marsikaj. Ena izmed rešitev, čeprav zelo slaba, je ta, da vedno uporabljamo isto geslo. Bolje je, če si omislimo program za shranjevanje gesel, do katerih nato pridemo s posebnim geslom ali posebno datoteko - ključem.

Eden izmed programov, ki to omogoča, je KeePass, ki velja za izredno varnega. Uporablja številne algoritme šifriranje in zaradi svoje odprtokodne narave ni dvomiti v njegovo varnost.

Glede na to, da so s KeePass shranjena uporabniška imena in gesla skrbno šifrirana, lahko program brez težav uporabljate tudi na ključku, če si boste le omislili dovolj zapleteno šifro za dostop in podatke skrbno varnostno shranjevali še na drugo lokacijo. Program lahko uporabite tudi za generiranje varnih in naključnih gesel.

Wapg
www.adel.nursat.kz/apg/

Programček wapg je namenjen ustvarjanju gesel, ki pa naj bi si jih bilo laže zapomniti, saj so ustvarjena gesla podobna angleškim besedam, pa kljub temu zelo močna.

Program deluje samo iz ukazne vrstice, zato ni primeren za začetnike. Tem priporočamo uporabo prej opisanega KeePass ali spletne strani www.pctools.com/guides/password/.

Ne pozabite na varnostne kopije!

Ključki so res priročni, vendar: pozor. Ali je res pametno, da svoje občutljive podatke shranjujete na ključek? Ključki niso zanesljivi, lahko nenapovedano odpovejo. Lahko jih izgubimo, polomimo ali polijemo. V vseh primerih smo zelo verjetno izgubili prav vse podatke na njih.

Žal vse prevečkrat naslavljajo na nas vprašanja kot: "Na ključku sem imel shranjeno edino kopijo diplomske naloge. Kar naenkrat mi računalnik ne prepozna več ključka. Kaj lahko naredim?" in vedno znova moramo žal odgovoriti: "Nič ali zelo malo, če niste redno izdelovali varnostne kopije podatkov na ključku."

NE POZABITE TOREJ NA VARNOSTNE KOPIJE!

Najenostavneje je, če občasno celotno vsebino ključka prepišete v domači ali službeni računalnik. Če vas skrbi, da bi imel do podatkov dostop kdo nepooblaščen, vsebino ključka shranite v poljubno arhivsko datoteko (ZIP, RAR, 7Z ...) in arhiv zaščitite z geslom.

Kje so urejevalnik besedil in drugi pisarniški programi?

Pozoren bralec bo hitro opazil, da med naštetimi programi ni urejevalnika besedil oz. pisarniške zbirke. Čeprav bi na ključku z lahkoto nosili s seboj celoten prenosni OpenOffice (portableapps.com/apps/office/openoffice_portable) ali pa urejevalnik AbiWord (portableapps.com/apps/office/abiword_portable), se nam to ne zdi potrebno.

Ni težko najti računalnika s hitrim dostopom do spleta. Bolj kot nošnja orjaških programov na ključku se nam zdi smiselna raba spletnih pisarniških nadomestkov, kot sta Google Docs (docs.google.com ali Zoho (www.zoho.com). Poleg same uporabe nam te strani omogočajo hrambo dokumentov in dostop iz kateregakoli v splet povezanega računalnika ali naprave.

Kaj pa igrice?

Tudi iger, čeprav priznamo, da jih imamo na ključku, nismo opisovali. V posebnem okvirčku smo navedli nekaj priljubljenih spletišč s seznami prenosnih programov, na katerih boste našli tudi igre.

Zbirke prenosni programov

Opisani programi so seveda subjektivna izbira avtorja in so izbrani glede na specifične potrebe. Ker so vaše verjetno drugačne, pobrskajte po spletnih mestih, ki zbirajo programe, ki jih lahko namestimo na ključke in druge prenosne pomnilniške naprave:

PortableApps.com
www.portableapps.com

TinyApps.org
www.tinyapps.org

The Portable Freeware Collection
www.portablefreeware.com

Pendriveapps.com
www.pendriveapps.com

List of portable software

en.wikipedia.org/wiki/List_of_portable_software

Opisani seznam je subjektiven in seveda ni vseobsežen. Na voljo je še kopica uporabnih programov, ki jih nismo opisali, zato bomo veseli tudi vaših dopolnitev seznama!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji