Objavljeno: 29.3.2005 16:13 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2005

Jabolčni minimalist

Računalniki podjetja Apple so "sloveli" po visoki ceni, četudi ta oznaka ni bila vselej upravičena. Na letošnji razstavi MacWorld Expo v začetku leta v San Franciscu pa je Apple predstavil Mac Mini, najcenejši in najmanjši računalnik Macintosh doslej. Z njim so želeli pritegniti kupce, ki bi jih sicer od nakupa Maca odvrnila nalepka s ceno.

Mac Mini je računalnik, pri katerem nas preseneti že velikost (oziroma majhnost) škatle, v kateri je zapakiran. Računalnik ima obliko zaobljenega kvadra in meri 16,5 × 16,5 × 5 cm. Po zasnovi Mini nekoliko spominja na prosluli Cube, kocko, ki je neslavno propadla predvsem zaradi previsoke cene. Mini je oblikovan še bolj minimalistično: zgornja ploskev je bele barve, s sivim jabolčnim logotipom v sredi. Stranske ploskve so kovinsko sive, spredaj je vidna le reža optične enote, zadaj pa so zbrani vsi priključki. Med njimi najdemo dva vtiča USB 2.0, firewire 400 Mb/s, modemski in omrežni priključek, digitalni izhod za monitor (DVI) in priključek za slušalke/zvočnike. Na zadnji strani sta še gumb za vklop in priključek za električno napajanje. Izbiramo lahko med dvema modeloma računalnika, ki se razlikujeta po velikosti diska in hitrosti procesorja. Preizkusili smo zmogljivejšo različico.

V Minijevo majhno ohišje je stlačena matična plošča s procesorjem PowerPC G4, ki utripa s taktom 1,25 GHz (1,42 GHz). Temu pri delu pomaga 256 MB pomnilnika (preizkušani model ga je imel dvakrat toliko). Shranjevanju podatkov sta namenjena Toshibin disk za prenosne računalnike (40 GB oziroma 80 GB) in kombinirana optična enota z režo (CD-RW/DVD-ROM). V času namiznih računalnikov z diski nad 120 GB in prenosnikov s 60 GB se zdi 40 GB v cenejšem Miniju premalo. Grafični sistem poganja kartica ATI Radeon 9200 z nekoliko skromnih 32 MB grafičnega pomnilnika. Kljub taki zasnovi pa bo povprečni uporabnik lahko udobno delal z računalnikom. Pri večjih obremenitvah procesorja se vključi ventilator, ki ni preglasen, pa tudi dokaj hitro se spet izključi. Za zahtevnejše kupce je seveda veliko primernejša izbira delovna postaja PowerMac G5 ali iMac, ki imata oba procesor PowerPC G5.

Pri tako majhnem računalniku je pretvornik za električno energijo seveda zunanji in je po velikosti in oblikovanju pravo nasprotje računalnika. Malce se nam toži po mojstrsko oblikovanih pretvornikih, ki so bili priloženi Applovim prenosnikom. Slabost Applovih računalnikov zasnove "vse v enem kosu" je, da niso razširljivi. To velja tudi za Mac Mini. Po naročilu pa lahko dobimo računalnik z vgrajenim zapisovalnikom DVD+/-RW, modulom bluetooth (za Applovo brezžično tipkovnico in miško) in brezžično omrežno kartico AirPort Express.

Če je po lastnostih strojne opreme Mac Mini precej skromno zastavljen, pa mu je priložena bogata programska oprema. Poleg nosilca DVD z okoljem Mac OS X 10.3 je priložena še plošča DVD z novim programskim paketom iLife '05. Ta obsega najnovejše različice programov iTunes, iMovie, iPhoto, iDVD in Garage Band. Prvi trije so najbolj priljubljeni in so namenjeni organiziranju in urejanju zbirk digitalne glabe, videa in fotografij na Macu. iDVD je koristnejši na računalniku z vgrajenim zapisovalnikom DVD, v nasprotnem primeru pa lahko s programom izdelujemo slike plošč DVD in jih na nosilce zapisujemo kje drugje. GarageBand je, kot namiguje ime, program za naprednejše, a še zmeraj ljubiteljsko ustvarjanje glasbe.

Računalniku nista priloženi ne tipkovnica ne miška. Ta kosa računalniškega "pohištva" moramo dokupiti, enako velja za monitor. Seveda se lahko zadovoljimo tudi z že rabljenimi. Priložen je prilagojevalnik za monitorje z analognim vhodom (VGA). Apple ponuja miško in tipkovnico s priključkom USB, lahko pa shajamo tudi z različicama PS/2, če imamo poseben prilagojevalnik. Vsi ti dodatki s svojimi kabli kvarijo videz računalnika, a tudi zvišajo njegovo navidez ugodno ceno. Za manj denarja dobimo v naših trgovinah že spodoben PC, ki seveda zasede neprimerno več prostora, je grši, pa še brez operacijskega sistema in dodatne programske opreme je. Po drugi strani pa ima Mini konkurenco tudi znotraj Applove ponudbe. iMac s 17-palčnim zaslonom LCD in diskom zmogljivosti 80 GB stane sicer nekoliko več, kot skupaj staneta zmogljivejši Mini in dodatni enako veliki kvalitetni zaslon LCD. Ne smemo pa pozabiti, da je iMac zasnovan okoli novejšega (in precej hitrejšega) procesorja PowerPC G5.

Mac Mini

Kaj: Računalnik Macintosh. Procesor G4 1.25 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, kombinirana optična enota (dražja izvedba G4 1.42 GHz, 80 GB disk).

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: E.P.L., (01) 256 13 20, www.epl.si.

Cena: 131.200 tolarjev (dražja izvedba 157.400 tolarjev).

Za: Zasede malo prostora. Bogata programska oprema.

Proti: Ni razširljiv. Tipkovnico in miško moramo dokupiti, prav tako monitor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji