Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2016

Jabolčni lebdeči pripomočki

Lebdeči pripomočki (t. i. »widgeti«) v jabolčnem svetu niso novost. Po zgledu Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android jih je Apple uvedel z iOS 8. Na telefonih iPhone in tablicah iPad so bili sprva omejeni na prikaz v opozorilnem središču Notification Center, z deseto različico Applovega mobilnega operacijskega sistema pa so na voljo praktično povsod.

Do lebdečih pripomočkov v Applovem mobilnem operacijskem sistemu iOS 10 dostopamo s potegom prsta z leve na desno bodisi na zaklenjenem bodisi na začetnem zaslonu naprave ter z drsanjem prsta od zgoraj navzdol, ki prikliče na zaslon opozorilno središče Notification Center, že od prej znano domovanje lebdečih pripomočkov na telefonih iPhone in tablicah iPad. Med pripomočki, ki si jih omislimo z obiskom tržnice App Store, priporočamo naslednje lebdeče programske izdelke.

Copied – Copy and Paste Everywhere je nadvse priročen pripomoček za upravljanje izrezkov besedil, shranjenih povezav in slik, najdenih v spletu ali v katerikoli aplikaciji na napravi. Aplikacija ima učinkovit lebdeči pripomoček, ki kopiranje in lepljenje shranjene vsebine dvigne za raven više. Lebdeči pripomoček predstavlja hiter dostop do nazadnje shranjenih izrezkov, ki jih z njim lažje urejamo in izbiramo.

Go Launcher – Notification Center Widget for quick launch je v svetu Androida znano ime. Gre za enega najboljših zaganjalnikov, ki uporabo telefona ali tablice z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom predrugači do obisti. Na napravah z iOS Go Launcher sicer nima številnih zmožnosti istoimenskega bratranca, a je kljub temu nadvse priročno orodje, ki poveča uporabnikovo učinkovitost in pohitri delo s telefonom iPhone. Go Launcher v opozorilno središče Notification Center vpne zmogljiv lebdeči pripomoček, ki nam omogoča ustvarjanje bližnjic do priljubljenih aplikacij, spletišč, stikov in še česa.

Lasten lebdeči pripomoček ima tudi briljantna dopolnitev hišnega koledarja na telefonu iPhone in tablici iPad. Aplikacijo Fantastical 2 (for iPhone/for iPad) – Calendar and Reminders, ki jo zaznamujejo intuitivni vmesnik, široka podpora, preprost, a izčrpen prikaz ter vnos posameznih dogodkov ob pomoči pogovornega jezika, ki kljub nepoznavanju slovenščine odlično deluje, spremlja lebdeči pripomoček z dnevnim in mesečnim pregledom vnesenih dogodkov.

Oboževalci družabnega omrežja Twitter bodo veseli lebdečega pripomočka Tweety – Twitter Widget for the Notification Center, s katerim lahko upravljajo dva računa hkrati in spremljajo dogajanje na časovnicah ljudi, ki jim sledijo. Povezava z uradno aplikacijo in programi drugih avtorjev omogoča, da se na sporočila odzovejo, jih delijo naprej, označujejo in podobno.

Cheatsheet – Quick Notes Widget and Keyboard je lebdeči pripomoček, ki nam pomaga pri pomnjenju lahko pozabljivih malenkosti, kakršni sta na primer koda PIN bančne kartice ali geslo za dostop do elektronske pošte. Cheatsheet si te podatke zabeleži zanimivo, namesto da bi vsako informacijo opremil z opisnim besedilom, ji nameni zgolj prostor za poljubno šifro in slikovno ikono.

Mobilna aplikacija spletne enciklopedije Wikipedia se ponaša kar z dvema lebdečima pripomočkoma, Continue Reading in Top Rated. Prvi prikazuje zadnji brani članek in omogoča, da hitro nadaljujemo branje, druga pa vsebuje tri najbolj brane prispevke v danem trenutku. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji