Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2017

Izsiljevalski virusi so posel

Izsiljevalski virusi so posel

Virusi so bili včasih moteči (ko so v DOSu »padale črke«), nato zlobni (ko so pokvarili zagonski sektor na disku), danes pa so enostavno – posel. Zelo dober posel, če je soditi po poročilih, ki jih izdajajo protivirusna podjetja in nacionalne organizacije za boj proti njim.

Prvi izsiljevalski virusi so se pojavili leta 2012 – ob okužbi računalnika so zašifrirali uporabnikove datoteke in na zaslon napisali navodila za plačilo odkupnine, po katerem se bodo datoteke spet odklenile. Danes je takih virusov že toliko, da jim je težko slediti. V resnici je bila ustrezna tehnologija na voljo tudi že veliko prej, le res anonimna plačila je bilo težko izvesti. »Čudni« bančni računi v Nigeriji pač niso tako zelo anonimni, kot je bitcoin, ki ga danes uporabljajo izsiljevalski virusi. Lahko bi poenostavili in rekli – prepovejmo bitcoin, pa bo konec vseh težav, mar ne? Žal ne, duh je spuščen iz stekleničke, na voljo je že množica »konkurenčnih« kripto valut, poleg tega pa – težko rečemo, da je neka tehnologija, kot je bitcoin, slaba le zato, ker jo uporabljajo za slabe namene. Tudi z avtomobilom se lahko ubijemo, pa nam ne pade na pamet, da bi avte zato odpravili, mar ne?

Kakorkoli že – spletno izsiljevanje cveti. Varnostno podjetje F-Secure je v sklopu svojega letnega poročila raziskalo, kako deluje »mlada in inovativna družina« izsiljevalskih virusov Spora. Med njihove »inovacije« sodijo legalno registrirane spletne strani, kot je www.spora.biz (ki je v resnici le spletna TOR posredniška stran do pravih vsebin), podpora HTTPS, »prijaznost do uporabnikov«, »ugodne cene« dešifriranja podatkov, možnost dešifriranja posameznih datotek. In – »uporabnikom« (žrtvam virusa) ponujajo tehnično pomoč v obliki elektronske pošte ali javnega foruma! Mimogrede, iz slednjega je razvidno, da je največ računalnikov okuženih ob torkih, ko se množično razpošilja nezaželena pošta z okuženimi priponkami.

Iz poročila navajam nekaj zanimivih zapisov iz foruma. Srhljivo branje, ki kaže, da spletni kriminal postal prav spodoben posel …

  

Podpora: Pozdravljeni, gospod. To je prostor za javno komunikacijo, vprašate lahko karkoli v zvezi z restavracijo vašega PCja in plačilom. Povejte, kako vam lahko pomagam.

  

Vpr.: Je mogoče dobiti kakšen popust?

Podpora: Žal, popustov ne ponujamo.

  

Vpr.: Kdo ste?

Podpora: Mi smo Spora Ransomware decrypt service. Z veseljem vam pomagamo.

   

Vpr.: Come pagare? (italijansko, op. p.)

Podpora: V angleščini, prosim…

  

Težko rečemo, da je neka tehnologija, kot je bitcoin, slaba le zato, ker jo uporabljajo za slabe namene. Tudi z avtomobilom se lahko ubijemo, pa nam ne pade na pamet, da bi avte zato odpravili, mar ne?

Vpr.: Ne vem, kaj se je zgodilo, ne morem do svojih datotek.

Podpora: Prosimo, preberite navodila, kjer je pojasnjeno, kaj se je zgodilo.

  

Vpr.: Kako deluje nakup imunitete za naprej?

Podpora: Mogoče je, da bo računalnik v prihodnosti kljub nakupu imunitete kdaj okužen. V tem primeru vam zagotavljamo, da vam bomo omogočili brezplačno restavracijo datotek. Hvala za vprašanje.

  

Vpr.: Lahko vprašanje pošljem po elektronski pošti?

Podpora: Seveda, naša podpora je na voljo na naslovu admin@spora.bz.

  

Vpr.: Ne znam delati z bitcoini, ne vem, kako naj plačam.

Podpora: Samo trenutek, poslal vam bom natančna navodila.

  

Vpr.: Nakazal sem zahtevane bitcoine, vendar vaš sistem še vedno kaže, da sem jih dolžan, datoteke pa so še vedno šifrirane.

Podpora: Kam ste jih nakazali, vaša denarnica je prazna?

Vpr: Nakazal sem na naslov, ki ste mi ga sporočili, a se je ob nakazilu spremenil.

Podpora: Očitno imate nameščeno še eno zlonamerno programsko opremo, ki spreminja naslove bitcoin. To žal nima nobene zveze z nami, mi še vedno pričakujemo plačilo.

  

Vpr.: V mojem podjetju je okuženih vseh 112 računalnikov in 57 domačih računalnikov, ki so bili povezani v omrežje. Ali lahko računam na popust?

Podpora: Da, 10 %.

  

Vpr.: Tale bitcoin je zapleten, ali lahko plačam prek Paypala?

Podpora: Žal, sprejemamo samo bitcoine.

  

Vpr.: Lahko, prosim, podaljšate skrajni rok plačila, ne vem, če bom zmogel urediti z bitcoini v šestih dneh?

Podpora: Podaljšano.

  

Vpr.: Vplačal sem zahtevane bitcoine in uspešno povrnil vse datoteke. Res mi je težko to izreči, vendar čestitam avtorjem tega programa, saj je odlično zasnovan.

Podpora: Hvala.

  

Tako, zdaj veste. Ne se hecat in držite se klasičnih navodil za varno uporabo računalnika:

• uporabljajte močna gesla

• redno spreminjajte gesla

• ne uporabljajte RDP (Windows Remote Desktop), ki je dostopen z vseh naslovov IP

• za varnejši dostop uporabljajte VPN

• redno varnostno kopirajte svoje podatke, po možnosti na napravo NAS ali na drugo lokacijo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji