Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2015

Izbira

Izbira

Pri Monitorju so med pogostejšimi preizkusi prenosnih računalnikov. Poleg nenehnih preizkusov opravljamo tudi večje, kjer se lotimo enega izmed segmentov – recimo cenejših, večjih, lažjih itd. Pri tem pa imamo vseeno kar pogosto težave s tem, kateri prenosnik svetovati nekemu uporabniku oziroma bralcu.

Ravno pred kratkim smo namreč dobili pismo, kjer nam je bralec presenetljivo podrobno opisal, kakšne specifikacije želi, in nas prosil za nasvet. Težava pa je v tem, da je veliko prenosnikov na voljo v več konfiguracijah, včasih je na izbiro tudi deset različic po večini enakega prenosnika. To je sicer pogostejše pri podjetjih, ki so pri nas bolj zastopana, denimo HP, še najmanj pa pri Applu. Lep primer je tokrat preizkušeni ProBook 470 G2. Na spletu najdemo okoli deset različnih konfiguracij – temu lahko dodamo tudi konfiguracije malenkost starejšega ProBooka 470, ki ima skoraj enako ohišje. Skupaj je torej na voljo vsaj dvajset različic.

Ali pa tudi ne – včasih je razlika med dvema tako majhna, da ne vpliva na končno izkušnjo. Nad dejstvom, da imamo izbiro, se načelno niti ne pritožujemo, prej obratno. A težava je v tem, da uporabnik ne more enostavno izbrati, katere komponente bi si želel, kot je to mogoče, denimo, v ZDA. Ne, pri nas si mora uporabnik izbrati eno izmed vnaprej pripravljenih možnosti – teh pa je v praksi manj, kot je videti na papirju.

Pri izbiri smo namreč še najbolj omejeni s tem, kateri prenosniki so v naših trgovinah sploh na voljo, torej katere imajo na zalogi. V eni trgovini imajo tri konfiguracije, v drugi samo še eno, v tretji jim trenutno manjkajo najcenejše, v četrti najdražje. Nekako v tem stilu tudi sami svetujemo bralcem – izberite približno konfiguracijo, ki bi jo želeli, in preverite zalogo v dveh ali treh trgovinah, v katerih bi bili pripravljeni prenosnik kupiti.

Kaj pa, če želimo prenosnik pred nakupom videti v živo? Morda nas zanima, ali se lahko dovolj enostavno zamenja oziroma doda pomnilnik ali vgradi pogon SSD. Če ga imajo slučajno v kateri izmed velikih trgovin razstavljenega, bo še šlo, če se kupuje prek spleta, pa še najbolj zaleže iskanje po tujih spletnih straneh ali forumih – na uradnih straneh s specifikacijami tega podatka namreč ni.

Pri prenosnikih imamo tako na papirju zelo veliko izbiro, v praksi pa bistveno manjšo. Na žalost se tudi spletne strani trgovin včasih prepočasi osvežujejo. Tako lahko najdemo pravi računalnik, a se naknadno izkaže, da ga nimajo več na zalogi. Mogoče pa je res boljša taktika Appla – ponudiš eno ali dve konfiguraciji, in konec. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji