Objavljeno: 30.10.2007 02:12 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor November 2007

iPhone

Skoraj pol leta je minilo od prve uradne predstavitve do začetka prodaje iPhona, Apple pa je v tem času mojstrsko izkoristil medijski prostor. Širil je "govorice" o novih in novih zmogljivostih naprave, stopnjeval napetost uporabnikov pred prihodom na trg in že prvi dan doživel prodajno uspešnico.

Pustimo ob strani smiselnost živalskih naporov, ki so jih bili številni kupci pripravljeni vložiti v večdnevno čakanje v vrstah za iPhone (Apple pa je iz tega naredil celo šov!). Osredotočimo se raje na številke - prvi konec tedna je pošlo od 500 do 700 tisoč naprav in medtem ko sta do prodaje prvega milijona iPodov minili skoraj dve leti, je iPhone za enak dosežek potreboval le dva meseca in pol.

Apple je od tedaj model s 4 GB pomnilnika umaknil iz prodaje, različico z 8 GB pa s 600 pocenil na 400 dolarjev. 9. novembra se začenja prodaja v Evropi, kmalu menda tudi v Kanadi in drugod po svetu, v začetku prihodnjega leta bi lahko dočakali že prvo posodobitev iPhona in prav nič ne kaže, da bi se Applov pohod na novi trg začel ustavljati.

Zato smo ta predmet poželenja, še preden se znajde na prodajnih policah v Evropi, vzeli pod Monitorjev drobnogled. Po zunanjih merah ni nič posebnega, saj je eden najvišjih in je ožji le od mobilnikov s celotno tipkovnico. A če dodamo, da se v dobrih 11 milimetrov debelem ohišju skriva več kot 200 patentov oz. patentnih zahtevkov, nam snovi za preizkušanje ne more zmanjkati.

Na vrhnjem robu naprave je reža za kartico SIM, ki jo lahko zamenjamo le ob pomoči igle, bucike ali sponke. Ob njej je vhod za slušalke, ki je nekoliko pogreznjen, zato ni združljiv s prav vsemi 3,5-milimetrskimi zvočnimi kabli. Spodaj so vrata za priklop na priloženo postajo, računalnik ali električno omrežje ter mikrofon in zvočnik.

Večino prednje strani sijajno oblikovanega iPhona zaseda skoraj 9-centimetrski zaslon z ločljivostjo 320 × 480 pik. Pod njim je gumb za dostop do glavnega menuja, ob strani sta gumba za nastavljanje glasnosti in utišanje, na vrhu pa še en za prižiganje in zaklepanje. S tem se ponudba fizičnih gumbov v iPhonu tudi konča, saj za vse drugo poskrbita za dotik občutljivi zaslon in prefinjen uporabniški vmesnik, ki gradi na temeljih Mac OS X.

Po številnih dotikih se zaslon umaže, zato ga je treba občasno očistiti, proti praskam pa je odlično odporen, česar ne moremo trditi za iPode. Po Applovih zagotovilih je kovinsko ohišje tudi dovolj trdno, da zdrži padec po tleh, a trditve raje nismo poskusili ovreči. ;)

Delovanje zaslona uravnavajo tri tipala - svetobno prilagaja svetlost razmeram v okolju, če iPhone obrnemo za 90 stopinj, se ustrezno zavrti tudi uporabniški vmesnik, ko ga približamo licu, pa se zaslon ugasne. Vmesnik deluje hitro, poleg tega pa omogoča še številne animirane učinke, npr. za listanje stikov, glasbenih posnetkov in elektronske pošte. Zaslon podpira tudi večkratne dotike, ki so nepogrešljivi predvsem pri približevanju vsebin (ko za to uporabimo dva prsta).

iPhone združuje lastnosti mobilnega telefona, iPoda in internetnega komunikatorja. Telefon ne podpira sporočil MMS in omrežij 3G, zato se moramo pri povezovanju zadovoljiti s tehnologijami Wi-Fi, EDGE ali bluetooth. Po drugi strani se iPhone s hitrim in priročnim vmesnikom izkaže za, mirno rečeno, najboljši iPod doslej in izjemen internetni komunikator.

Brskalnik Safari je namreč hiter in podpira celo zavihke, žal pa nista podprta flash in java. Poštni odjemalec lahko nastavimo za poljuben račun POP ali IMAP, podpira pa tudi račune Yahoo, Gmail, .Mac in AOL. Na voljo sta posebna programa YouTube in Google Maps, ki delujeta odlično.

iPhone ima vgrajen fotoaparat z ločljivostjo dveh megapik, ki je sicer soliden, a za razliko od nekaterih vrhunskih mobilnikov ne omogoča snemanja videoposnetkov in optične povečave ter nima bliskavice. Delo z zbirko fotografij je užitek, nekoliko več truda pa bo na začetku treba za prilagajanje na navidezno tipkovnico. Po nekaj urah dela bomo lahko iPhone upravljali le z eno roko, žal pa se tipkovnica v ležeči položaj postavi le pri uporabi Safarija.

Eno polnjenje akumulatorja je zadoščalo za dva dni intenzivne rabe, kar je soliden dosežek, ki ga Apple s podporo 3G in Flash očitno ni hotel pokvariti. iPhone morda ni najboljši telefon, zagotovo pa še noben izdelovalec ni izdelal tako dobrega telefona v prvem poskusu.

Apple iPhone

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Mac OS X.

Pomnilnik: 4 GB ali 8 GB.

Ločljivost zaslona: 320 x 480 pik.

Komunikacije: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: V Evropi bo na voljo od 9. novembra, v Sloveniji ni znano, kdaj.

Cena: 400 EUR.

Za: Zasnova, zaslon, uporabniški vmesnik.

Proti: Ne podpira omrežij 3G in sporočil MMS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji