Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2022

iOS: Tri, štiri, zdaj

Operacijski sistem iOS in z njim telefon iPhone ter tablica iPad nimajo namenske aplikacije, ki bi igrala vlogo dežurne štoparice pri športu, kuhi in drugih stvareh. Osnovno funkcionalnost štoparice sicer ponuja priložena ura Clock, a je za naprednejše zmožnosti treba seči po naslednjih aplikacijah.

Prva naprednejša štoparica je preprost program Timer+, ki omogoča več odštevanj iz predhodno določenega seznama hkrati. Štoparico lahko v vsakem trenutku začasno prekinemo ter določimo območje, na katero nas opozori, četudi deluje iz ozadja. Sleherno nastavljeno štoparico po želji shranimo za kasnejšo oziroma ponovno rabo. Timer+ se od tekmecev loči po enostavnem uporabniškem vmesniku, ki kljub preprostosti nudi profesionalne usluge.

Športnim navdušencem priporočamo programsko štoparico Interval Timer | Cero, ki se sicer osredotoča na izvajanje kratkih, a intenzivnih treningov HIIT in Tabata, vendar kljub temu ne zapostavi uporabnikov, ki so jim bolj pri srcu boks, joga, raztezanje in drugi športi, pri vadbi katerih je čas bistvenega pomena. Programiranje posameznih štoparic ni zapleteno in nam vzame kvečjemu nekaj sekund, ki jih dodatno pozlatimo, če nastavljeno štoparico za vse naslednje treninge shranimo v arhivsko zbirko programa.

Štoparica je koristen pripomoček tudi za uporabnike, ki se težko osredotočijo na neko umsko opravilo. Lep primer je učenje, pri katerem nam najbolje pomaga aplikacija Focusi: Study Timer. Ta omogoča učenje s krajšimi intervali v pomodoro tehniki, beleži natančno statistiko izvajanja ter jo prikaže z lahko razumljivimi grafi. Poleg naštetih zmožnosti pozornost pritegnejo nasveti, ki nam pomagajo nastaviti štoparico ob različnih scenarijih.

Pametni telefon je lahko odličen kuharski pripomoček, ki premore številne recepte in nasvete. Z aplikacijo Egg Timer pa se pametnjakovič prelevi v vsestransko štoparico za pripravo jajc. Programski izdelek je plod združenja kanadskih rejcev kokoši in predstavlja celovito rešitev, ki nas za roko vodi pri pripravi zajtrka za prvake po lastnem okusu.

Štoparice znajo šteti tudi nazaj. Odštevalniki, kakršen je Countdown Star, se izkažejo pri sledenju pomembnih dogodkov. Sleherni vnos lahko opremimo z izbranim ozadjem ter s prilagojenim prikazom časa. Dogodkom nato sledimo prek aplikacije, Applove ure Watch ali s koledarskim lebdečim pomočnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji