Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Junij 2008

Instantna energija!

Poznamo dve vrsti "baterij". Tiste, ki so za enkratno rabo in jih po izpraznitvi zavržemo, in tiste, ki jih s posebnim električnim polnilcem lahko spet napolnimo. So pa še tretje - tiste, ki jim po izpraznitvi dotočimo malce vode in delujejo naprej.

Instantna energija! Dodajte le vodo. Tako nekako so se brali prvi opisi baterij NoPoPo v svetovnem spletu. Gre za novo tehnologijo baterijskih vložkov, v kateri sta elektrodi iz magnezija in ogljika, za aktivator in katalizator pa je uporabljena kar voda. Oziroma katerakoli tekočina, ki vsebuje H2O - baterije NoPoPo namreč prispejo v "suhem" stanju in ne proizvajajo elektrike. Najprej jih moramo s priloženo kapalko "napolniti" oziroma doliti malo tekočine. Potrdimo lahko, da trditve izdelovalca držijo - eno baterijo smo napolnili z vodo, drugo pa z rjavo sladko tekočino, polno mehurčkov ogljikovega dioksida, in obe sta delovali.

Baterije NoPoPo imajo dve veliki prednosti v primerjavi s klasičnimi (cink-oksid) in alkalnimi. Za okolje pomembna je, da so enostavno razgradljive in ne vsebujejo elementov, ki jih uvrščamo med nevarne odpadke. Uporabnike pa bo bolj zanimala druga zanimiva lastnost, to je dolga življenjska doba. V suhem stanju naj bi svojo sposobnost proizvajanja elektrike zadržale kar deset let, to pa je bistveno več od klasičnih baterij. Da ne omenjamo akumulatorskih vložkov NiMH, ki svojo moč izgubijo po enem mesecu, pa če jih uporabljamo ali ne ...

Ker pa vsi vemo, da stvari niso nikoli tako lepe, kot jih opisuje izdelovalec, smo dva vložka NoPoPo tudi preizkusili. Ugotovili smo, da vse trditve izdelovalca držijo. Žal. Po specifikacijah je vložek velikosti AA sposoben proizvajati 120 mA toka in to tudi drži. A to je za dandanašnje naprave silno skromno. Vzeli smo baterijsko svetilko z žarnico na nitko, a je NoPoPo ni uspelo prižgati. Z malce merjenja in računanja smo ugotovili, da bi potrebovali tok blizu 300 mA. Seveda ne moremo pričakovati niti, da bi NoPoPo poganjal digitalni fotoaparat - tam so zahtevani tokovi še večji. Na koncu smo le našli svetilko s svetlečimi diodami, ki je svetila tudi z vložki NoPoPo, a tudi tu je bila svetilnost bistveno slabša, kot če smo uporabili navadne alkalne baterije.

Tok je torej skromen, kaj pa kapaciteta? Tudi. Vložek AA naj bi imel kapaciteto 500 mAh, to je primerljivo z vložki cink-ogljik, ki jih dandanes skoraj nihče ne uporablja več, in je bistveno manj od kapacitete alkalnih baterij in akumulatorjev NiMH, ki že presegajo 2500 mAh na vložek. Baterije NoPoPo so sicer večkrat polnljive, a le od trikrat do štirikrat, pri tem pa z vsakim ciklom praznjenja izgubijo polovico kapacitete.

Baterij NoPoPo ne reši niti cena. Ker gre za novo tehnologijo z enim samim izdelovalcem in posledično majhnimi serijami, je cena primerno visoka. Za en vložek AA boste dali desetkrat toliko kot za dobro alkalno baterijo. Zdaj pa si sami izračunajte, ali se NoPoPo splača kupovati.

NoPoPo

Kaj: Baterijski vložki AA s sistemom magnezij-voda-ogljik.

Izdeluje: Aqua Power Systems, www.aps-j.jp/english.

Prodaja: Altea., www.altea.si.

Cena: 19 EUR za dva vložka AA.

Za: Dolgo trajanje v neaktivnem stanju, enostavno aktiviranje, večkrat uporabne.

Proti: Uporabne le za naprave zelo majhne moči, skromna kapaciteta.

Vzeli smo baterijsko svetilko z žarnico na nitko, a je NoPoPo ni uspelo prižgati. Z malce merjenja in računanja smo ugotovili, da bi potrebovali tok blizu 300 m in ne le 120 mA, kolikor zmorejo baterije NoPoPo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji