Objavljeno: 24.2.2015 | Monitor Marec 2015

Inhalator, ki to ni

HTC Re je nenavaden izdelek za podjetje, ki ga poznamo zgolj kot izdelovalca pametnih telefonov, saj gre za kamero in fotoparat za prosti čas.

Re za začetek preseneti z obliko, svetleče plastično ohišje namreč naključnim opazovalcem vzbuja različne asociacije. Tako spominja na periskop, inhalator za astmatike, žepno svetilko ali celo del spolnega pripomočka. Oblika se še najbolje obnese pri ovekovečenju samega sebe in prijateljev – torej za ustvarjanje tako (preveč) priljubljenih »selfiejev«. Kot zajemanja objektiva je velik (kar 146 stopinj), kar povzroči popačenja slike – nekoliko zavite robove, predvsem pa poglobljeno perspektivo. To pomeni tudi, da so predvsem bližnji predmeti najpravilnejši na sredini, proti robu pa postanejo raztegnjeni. Nekoliko manj moteč je ta učinek pri videu, saj pri tem pozornost ponavadi usmerimo bolj v središče akcije. Pri fotografiranju je deformacija bistveno manjša, če ne uporabljamo ultra-širokega kota zajemanja (to nastavimo v aplikaciji).

Ker Re nima iskala, poteka iskanje pravega izreza tako rekoč »na pamet«. Za boljši občutek je treba kar nekaj prakse in seveda preizkušanje – tj. pritiskanja na sprožilec naprave. Ta je postavljen na hrbtno stran naprave tik ob pregib. Velika srebrna tipka je enostavno dosegljiva s palcem, res pa prav ta postavitev povzroča, da je pri manjši svetlobi slika pogosto raztresena, saj pritisk s palcem skoraj nujno povzroči, da se objektiv premakne. Daljši pritisk na to tipko vklopi snemanje videa, Re pa ima na prednji strani še eno tipko, s katero vklopimo snemanje počasnih posnetkov. Ti so ločljivosti 720p pri 120 slikah na sekundo, kakovost pa je slaba, saj so močno zmehčane. Boljši je video pri najvišji ločljivosti, 1080p, s 30 slikami na sekundo (evropskih 25 naprava ne pozna), saj je primerljiv s konkurenčnimi akcijskimi kamerami in naprava je nekako še najprimernejša za to opravilo. Slabše je s fotografijo.

Težave pri velikih razlikah v osvetlitvi so izrazite.

Težave pri velikih razlikah v osvetlitvi so izrazite.

Re ima res tipalo ločljivosti 16 megapik, a velika ločljivost, 4592 × 3456 pik, pri fotografiranju v praksi ne prinese kaj dosti, saj povečava pokaže, da so detajli dokaj zmehčani, veliko je tudi šuma. Poleg te ločljivosti v razmerju 4 : 3 lahko slike delamo tudi v razmerju 16 : 9 z ločljivostjo 12 MP ali 8 MP. Kamera ima zelo majhen dinamični razpon, kar pomeni, da bodo na kontrastnih prizorih nekatere stvari presvetljene, druge pretemne, robovi med temi prehodi pa so stopničasti in imajo pogosto vijolični sij. Tudi svetlobna občutljivost v temi ne navduši, oz. je res slaba.

Re lahko prek mobilne aplikacije povežemo tudi s pametno napravo. Podprta sta iOS in Android, pri slednjem je povezovanje naprave manj zapleteno. Re namreč potrebuje tako Bluetooth kot tudi priključek Wi-Fi pametnih naprav. Pri iOS se je tako treba z napravo Wi-Fi povezati ročno v nastavitvah, pri Androidu pa aplikacija poskrbi za to sama. Aplikacija omogoča določanje nastavitev ter slikanje in snemanje z živim predogledom. Poleg tega omogoča tudi prenašanje živega videa na YouTube, kar je zanimivo predvsem za ljudi bolj revolucionarnega duha, ki bi nemara svoj Re uporabljali na protestih. Res pa je, da tako povezovanje hitro izprazni baterijo. Ta lahko snema nepretrgano okoli uro in pol. Ob povezavi na mobilno napravo pa se ta čas skrajša skoraj za dve tretjini.

HTC Re  je sicer vodotesen, a le do globine enega metra. Res pa je, da je naš razkril še eno slabost naprave – slabo kakovost plastike, iz katere je izdelano ohišje. Originalni dodatek za pripenjanje naprave na, denimo, hlače, je namreč povzročil, da je začela pokati – in slednjič je kos plastike celo odpadel, pod luknjo pa smo zagledali del vezja naprave. Vodotesnost je tako gotovo stvar zgodovine.

Re je v bistvu nenavadna naprava. Predvsem je namreč zabavna in nekako vedno na voljo – veliko bolj praktična torej kot kakšen GoPro. S tem dosega svoj namen, ki je opevan kot zabava, za resnejšo rabo pa bi jo težko priporočali.

HTC Re

Akcijska kamera in fotoaparat.

Izdeluje: www.htc.com.

✓    Enostavna raba, ves čas pripravljena za akcijo, povezljivost z mobilnimi napravami.

✗    Slabe fotografije pri kontrastni ali slabi svetlobi, slabi počasni posnetki, krhka plastika našega kosa razpada.

4653574

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji