Objavljeno: 18.12.2007 22:43 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor December 2007

iLife. iWork. iLike?

Apple je v zadnjem času širši javnosti znan predvsem po iPodih in iPhonu, vse bolj uspešna pa je tudi njegova dolgoletna linija računalnikov Mac. Odkar jih je začel nadevati z Intelovo procesorsko arhitekturo, se od računalnikov PC razlikujejo le še po dovršenem dizajnu in samosvoji programski opremi.

Spoznajmo najnovejši različici Applovih zbirk orodij za domače uporabnike, ki sta namenjeni najpogostejšim računalniškim opravilom - zabavi, večpredstavnosti in pisarniškemu delu.

iLife '08

V zbirko iLife sodijo programi za domačo zabavo. Pokrivajo področje fotografije, filmov, glasbe in v zadnjih dveh izdajah tudi spletnih strani. Značilnost vseh petih programov, ki sestavljajo iLife, so preprosta uporaba, vnaprej pripravljene predloge in medsebojna povezanost posameznih orodij. Ker je zbirka priložena vsakemu novemu Macu, jo s pridom uporabljajo tako rekoč vsi uporabniki, mnoge pa zanima, ali se splača nadgraditi na zadnjo različico.

Ker lahko domače zbirke dosežejo tudi več deset tisoč fotografij, iPhoto '08 uvaja nov pristop k organizaciji posnetkov. Namesto klasične prispodobe s filmskimi zvitki, v katere se shranijo vse naenkrat uvožene fotografije, uporablja dogodke, v katere samodejno združuje posnetke na osnovi časovnega žiga. Ob napačni razporeditvi fotografije zlahka prenašamo iz enega dogodka v drugega ter dogodke združujemo in ločujemo. Vsak je predstavljen z eno fotografijo, ko se z miško pomikamo prek nje, pa listamo tudi preostale.

Manj pomembne posnetke lahko za večjo preglednost zbirke skrivamo, odpiranje fotografij je hitrejše, manjših izboljšav pa so bile deležne zmogljivosti za naročnike storitve .mac - razvijanje fotografij, fotoknjig in koledarjev. Precej bolj bodo naročniki veseli možnosti izdelave spletnih galerij, ki jih lahko dopolnjuje in uporablja več uporabnikov hkrati.

Če je iPhoto '08 le naslednji korak v evoluciji programa, je iMovie '08 v primerjavi s predhodnikom nekakšen mutant. Gre za povsem novo orodje, ki omogoča precej hitrejšo izdelavo filmov, vendar ima tudi nekaj pubertetniških omejitev.

Ob prvem zagonu uvozi vse videoposnetke iz zbirke iPhoto, potem pa jih predstavi v zbirki na podoben način kot iPhoto dogodke - s sličicami, ki se začnejo predvajati, kot se z miško pomikamo čeznje. Ko kliknemo posnetek, se začne označevanje, ko miško premaknemo in gumb spustimo, se konča in tako imamo izbran želeni del posnetka. Prenesemo ga v projektno okno, mu dodamo druge posnetke, samodejno se vključijo še prehodi in s tem smo pripravljeni na izvoz - za iPod, Apple TV, YouTube ali drugam.

Uporabniki bodo zagotovo pogrešali nekaj zmogljivosti iz prejšnje različice, predvsem bogate grafične predloge, zato je iMovie '06 brezplačno na voljo uporabnikom iMovieja '08. Slednji podpira tudi projekte različice '06.

Apple se zaveda vse bolj pogostega opuščanja optičnih nosilcev za shranjevanje večpredstavnih vsebin, kar je dokazal z možnostjo izvoza filmov v YouTube in napravo Apple TV, ki nima optične enote. Kljub temu je del zbirke iLife tudi orodje iDVD, s katerim lahko filme, fotografije in glasbo oblečemo v privlačne menuje in predloge ter jih shranimo na DVD. Zato ne čudi, da je ena poglavitnih novosti iDVD '08 deset novih animiranih tem, med katerimi lahko odslej tudi zelo hitro preklapljamo. Poleg tega je na voljo tudi zmogljivejše orodje za stiskanje, ki izdela kakovostnejši video in fotografije, še vedno pa lahko na eno ploščo DVD uvrstimo največ dve uri vsebin.

Precej pomembnejše novosti kot iDVD uvaja glasbeni del iLifa. Magic GarageBand je nadvse intuitivno orodje, ki mu določimo enega izmed devetih ponujenih glasbenih žanrov, na podlagi katerega sestavi glasbeno skupino s petimi inštrumenti, ki zaigrajo vnaprej pripravljeno melodijo. Inštrumente lahko tudi zamenjamo s podobnimi ali jih izklopimo, ko smo z zasedbo zadovoljni, pa melodijo uvozimo v klasični del GarageBanda, ki je ostal pretežno enak. Čarobna novost je sicer zelo zabavna in privlačna za začetnike, medtem ko pravim glasbenikom ne bo koristila kaj prida. Za razliko od večkratnega snemanja, ki je v novi različici dobro podprto.

Za konec smo prihranili iWeb, ki je najmlajši član zbirke in ni ravno program za delo z večpredstavnostjo. Orodje za izdelavo spletnih strani je Apple kljub temu raje uvrstil v iLife kot v iWork, saj je namenjeno predvsem hitri izdelavi privlačnih strani, nekoliko manj pa resnim projektom.

Številne profesionalno oblikovane grafične predloge so priročne za hitro objavo spletnih galerij, blogov, podcastov in drugih strani. Sami moramo pravzaprav spremeniti le slepo besedilo, zamenjati slike in filme, vse drugo pa je že na pladnju. Dodana je podpora RSS, odslej pa so na voljo tudi vnaprej pripravljeni gradniki za Google Maps, Google AdSense in poljubne dele kode HTML, JavaScript in CSS.

Novi iWeb podpira tudi izvoz strani za poljubne domene, ne le .mac, poglavitna pomanjkljivost pa ostaja počasnost zgrajenih strani, saj se številni deli, tudi besedilo, velikokrat shranijo kar kot slike.

iWork '08

Ob zadnjem pregledu iWorka smo se spraševali, ali sploh gre za pravo pisarniško zbirko, saj mu je manjkalo orodje za delo s preglednicami. Tokrat je dilema odveč - tretji član iWorka je namreč postal ravno program za delo s tabelami in grafikoni, ki se po pričakovanjih imenuje Numbers.

V primerjavi z Excelom, Calcom in podobnimi programi Numbers deluje bolj kot program za namizno založništvo. Na enem listu imamo lahko več tabel, grafov, besedil in slik, ob pomoči vnaprej pripravljenih predlog pa lahko hitro izdelamo dokument za tisk. Vsaka tabela je samostojni objekt, ki mu zlahka spreminjamo obliko in vsebino, Apple pa je šel celo tako daleč, da tudi najpogostejše matematične funkcije preprosto povlečemo v celice.

Ali lahko Numbers nadomesti Excel ali Calc je odvisno od tega, kaj uporabnik potrebuje. Manjka mu okrog sto funkcij in nekaj grafov, ne podpira makrov in posledični tudi nekaterih Excelovih datotek ne uvozi povsem pravilno, kar pa podrobno opiše v poročilu o uvozu. Zahtevnejši uporabniki bodo pogrešali vrtilne tabele in opazili počasnost pri zelo velikih datotekah.

Če smo odsotnost preglednice iWorku v preteklosti še nekako spregledali, urejevalnika besedil zagotovo ne bi mogli. Ko smo nazadnje preizkusili Pages, smo mu očitali, da ni najbolj priročen kot urejevalnik besedila in mu manjka sledenje spremembam. Izkazalo se je, da Applovi inženirji očitno berejo Monitor. ;)

Novi različico namreč lahko uporabljamo na dva načina - kot urejevalnik besedil ali kot program za namizno založništvo. Temu primerno sta pripravljeni tudi dve skupini predlog, ustrezno pa se prilagodi tudi nova orodna vrstica za oblikovanje, ki je prisotna v celotni zbirki iWork. Tudi glavna orodna vrstica je doživela spremembe in jo lahko sami dodatno prikrojimo. Kot rečeno, je končno podprto slednje spremembam, ki vsako spremembo dokumentira v posebnem stolpcu na levi strani vmesnika. Žal se shranjujejo samo spremembe besedila, ne pa tudi slik in tabel.

Pages postaja vse bolj izpopolnjen urejevalnik, za profesionalno uveljavitev pa bo potreboval novo orodje za spajanje dokumentov, ki trenutno zna uporabiti le naslove v programu Address Book.

Trojček zaključuje izdelovalec diapozitivov Keynote, ki je brez zadržkov najboljši. Ne le v zbirki, temveč za marsikoga tudi v konkurenci s PowerPointom in Impressom. Tokrat atraktivnim prehodom, animacijam in priročnemu vmesniku dodaja novost Smart Builds, s katero znotraj enega diapozitiva na različne načine animiramo več slik.

Nova različica omogoča tudi izdelavo animacij, ki jih ustvarimo na podoben način kot v orodju Flash. Predmetu, ki ga želimo animirati, izrišemo pot, po kateri se bo premikal, medtem pa lahko spreminja tudi velikost in prosojnost in se vrti. Tretja novost je prisotna tudi v Pages in Numbers, vendar jo bomo najpogosteje uporabljali prav v Keynote. Instant Alpha je orodje za odstranjevanje ozadja fotografij, ki odpravlja dosedanjo navado po uporabi namenskih, praviloma dragih orodij, kakršno je, denimo, Photoshop.

Prva stranj programa iPhoto je z uvedbo dogodkov precej bolj pregledna, še vedno pa lahko uporabljamo tudi albume.

Novi vmesnik urejevalnika filmov iMovie bo zahteval nekaj časa za prilagajanje.

Magic GarageBand je nadvse domišljen, žal pa nima pretirane uporabne vrednosti.

Novo orodje Numbers uvaja nov pogled na delo s preglednicami.

Pages odslej podpira tudi sledenje spremembam, dodanih pa je tudi nekaj novih predlog.

Keynote je po mnenju mnogih najboljše orodje za izdelavo predstavitev.

Apple iLife '08

Kaj: Zbirka večpredstavnih programov.

Izdeluje: Apple, www.apple.com/ilife.

Cena: 80 EUR. Za izobraževalne ustanove 51 EUR, družinski paket (namestitev v največ pet računalnikov) 99 EUR. Brezplačno priložen novim Macom.

Za: Hitro listanje in skrivanje fotografij v iPhotu, hitro pregledovanje videa in izvoz za YouTube v iMovieju, vnaprej pripravljeni gradniki v iWebu in Magic GarageBand.

Proti: Dostopnost nekaterih zmogljivosti iPhota le za naročnike storitve .mac, manjkajoče predloge v iMovieju, nepotrebno shranjevanje delov strani v obliki slik v iWebu.

Apple iWork '08

Kaj: Zbirka pisarniških programov.

Izdeluje: Apple, www.apple.com/iwork.

Cena: 80 EUR. Za izobraževalne ustanove 51 EUR, družinski paket (namestitev v največ pet računalnikov) 99 EUR.

Za: Numbers ponuja nov pristop k delu s preglednicami, Pages je priročnejši za urejanje besedil in zna slediti spremembam, Keynote prinaša novosti na področju animacij.

Proti: Numbers v prvi različici še ni primeren za zahtevnejše uporabnike, spajanje dokumentov v Pages pa je tako rekoč zanič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji