Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010

Monitor na dotik

Dotikanje kot uporabniški vmesnik je v telefonih že dodobra razpaseno. Enako je logično, da ga uporabljamo v tablicah, no, tablici. V namiznih računalnikih in prenosnikih pa se kar nekako noče razživeti. V AOC verjetno upajo, da ne bo več dolgo tako.

Preizkušeni AOCjev monitor je namenjen kot dodatek prenosniku, zato premore tudi ustrezno stojalo, pod katero lahko potisnemo prenosnik. Preizkusili smo ga z velikim prenosnikom, ki ima zaslon z diagonalo 18,6 palca, in nismo imeli težav. Prikazana ločljivosti 21-palčnega monitorja je 1920 × 1080 pik, odzivni čas 5 ms, osvetljen pa je z LED diodami. Slednje svoje delo opravijo dobro, saj je osvetlitev enakomerna, slika pa dovolj jasna in svetla tudi v malce svetlejšem prostoru. Povezava s prenosnikom je prek kabla HDMI ali VGA, če želimo monitor v polnosti izkoristiti, potrebujemo še povezavo USB.Polno izkoristiti? Monitor je občutljiv za dotik, pravzaprav za več dotikov hkrati. Najprej smo preverili uporabo zaslona pri pregledovanju fotografij. Uporaba je dokaj logična, za tako imenovane "flikse" s prsti ali, po slovensko, "frcanje" ne potrebujemo veliko učenja in navajanja in nam je bolj ali manj že znano z drugih podobnih naprav, ki jih upravljamo s prsti. Če fotografijo porinemo levo, nam prikaže naslednjo, če desno, pa prejšnjo. Z dvema prsta prstoma jo lahko zavrtimo ali pa povečamo, pomanjšamo s ščipanjem ali pa razmikom prstov. Do tu smo se že nekajkrat zalotili, da smo roko intuitivno premaknili na miško, ki je na mizi ob zaslonu. Pa smo se vrnili nazaj.

Pri uporabi spletnega brskalnika je uporaba podobna, diagonalno frcanje prinese še ukaze, kot so zbriši, kopiraj, razveljavi in prilepi. Po potrebi lahko na zaslon prikličemo tipkovnico, ki se skriva v levem robu namizja in jo enostavno potegnemo na sredino zaslona. Vse ukaze s prsti se seveda lahko nastavi po željah, priporočeni oziroma prednastavljeni pa so čisto dovolj za normalno rabo.

Nekaj malega raziskovanja po spletu odkrije še kar nekaj aplikacij, ki so namenjene uporabi s takšnim zaslonom. Tako ima Microsoft pripravljen paket Microsoft touch pack for Windows 7, v katerem najdemo tudi aplikacijo, imenovano Microsoft Surface Collage. S to lahko slike razmečemo po namizju, jih po želji vrtimo, večamo, manjšamo in jih neorganizirane, raztresene pustimo kjerkoli na zaslonu. Vendar pa tu hitro ugotovimo, da je zaslon omejen le na dva hkratna dotika. Primemo lahko le dve fotografiji hkrati, v primeru tretjega dotika pa se vse skupaj ustavi in premikamo le še tisto sliko, katere smo se prve dotaknili.

Po nekaj urah ukvarjanja z zaslonom so bili na monitorju že vidni prstni odtisi in zmazki po zaslonu. Čiščenja bo pri uporabi s prsti kar veliko.

Vprašanje je, koliko se boste zaslona v praksi dejansko dotikali na tak način, saj se roke kaj hitro utrudijo, uporaba pa postane neudobna. Udobneje bi bilo, ko bi monitor ležal na mizi ali, še bolje, bil kar vgrajen vanjo ...

AOC E2239FWT

Monitor z zaslonom, občutljivim za dotik.

Izdeluje: AOC, www.aoc.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: Okoli 300 EUR.

Za: Delovanje, kakovost slike, cena.

Proti: Neudobna raba, vprašljiva uporabnost funkcije dotika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji