Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2016

Huawei MediaPad M3 8,4

Tablice so v težavah, saj zaenkrat še niso izpolnile bodrih napovedi ob njihovi predstavitvi. Prvi iPad je obljubljal podobno revolucijo, kot so jo naredili pametni telefoni, a se je ta optimizem kmalu polegel, saj prodaja ni bila tako visoka. Tablice sicer se prodajajo, a se je izkazalo, da jih ljudje ne menjajo tako pogosto kot telefone. Apple sicer z iPadom kljub temu dobro služi, a je prodaja zastala. Na androidni strani je stanje slabše, saj so se izdelovalci nehali truditi s tablicami. V zadnjih letih se je trg skrčil na Samsung, ki še nekako izdeluje spodobne naprave, in tu in tam kakšno podjetje izdela legitimno tablico. Večino trga pa zasedajo anonimne naprave, ki skušajo ceno spraviti čim bolj pod 200 evrov, za ta denar pa normalne tablične izkušnje ni mogoče kupiti. Edina tako poceni tablica, ki v tujini navdušuje, je nVidia Shield, a je v Evropi pri spletnih trgovcih velikokrat razprodana. Kupcem tako ostanejo le anonimni izdelovalci, ki ne skrbijo za posodobitve in na tablice naložijo cenene androidne preobleke.

Kako klavrno je stanje, pove že to, da če bi danes lahko kupili Googlovo tablico Nexus 7, ki je posodobljena na predzadnjo različico Androida 6.1, bi bili z uporabo veliko bolj zadovoljni kot pri katerikoli naključni tablici za 150 evrov. Ko lahko tri leta stara tablica še vedno konkurira z novimi modeli, je to jasen znak, da je nekaj narobe. Kot rečeno, iPad zaseda vrh trga in, če bi radi zmogljivo napravo in denar ni ovira, je kupovanje česarkoli drugega napaka. V srednjem cenovnem razredu pa imajo manjši iPadi nekaj več konkurence, saj androidna stran tu in tam ponudi dovolj dobro alternativo.

Takšna je tokratni Huaweijev MediaPad M3, ki je po dolgem času androidna tablica, ki v roki ne deluje ceneno. To smo v preteklosti lahko rekli za boljše Samsungove modele in zdaj že pozabljene Sonyjeve tablice. M3 ima kovinsko ohišje in v roki deluje podobno kot iPad mini, kar je nedvomno kompliment. Na prednji strani je zelo dober zaslon IPS z ločljivostjo 2560 × 1600 pik, ki ima pod seboj bralnik prstnih odtisov. Ta deluje tudi kot androidni gumb domov, kar pa je nekoliko čudno, saj so standardni trije androidni gumbi tudi na zaslonu. Tako ima M3 kar dva gumba domov, kar na telefonih ni težava, saj so čitalniki prstnih odtisov na zadnji strani. Tu pa se je izkazalo, da bodo morali pri Googlu še nekoliko razmisliti, kako v tablice integrirati branje prstnih odtisov.

Strojno je M3 spodobno založena, saj ima Huaweijev osemjedrni procesor Kirin 950 (4 × 2,3 GHz Cortex-A72 & 4 × 1,8 GHz Cortex A53) na voljo 4 gigabajte pomnilnika. Android je žal 6.1, ker je glede na to, da je zunaj že sedma različica, pomanjkljivost. A je to realnost vseh naprav, katerih izdelovalci prek Androida lepijo svoje preobleke. Huaweijev EMUI ni med lepšimi in preglednejšimi, toda poznamo tudi slabše različice.

Kamera je osemmegapikna, kar je malo, so pa pri Huaweiju bolj resno vzeli zvok. To je vedno dobra popotnica, saj se te naprave vedno bolj uporabljajo za gledanje videa in poslušanje glasbe. Tako so si za partnerja omislili podjetje Harmon/Kardon, ki zagotavlja nekoliko glasnejše zvočnike. Ti žal niso na prednji stani, temveč je eden na vrhu, drugi pa na spodnji stranici. Zakaj izdelovalci vztrajno ignorirajo prednost zvočnikov, ki gledajo naprej, ostaja nerazumljivo (oziroma je odgovor preprost, vsi kopirajo iPad).

M3 ni slaba tablica in v teh časih, ko je resnih poizkusov med tablicami zelo malo, gre za dobrodošlega novinca. Še vedno ga zaradi novejše različice Androida prehiti Nexus 9, ki pa ni tako dobro narejen in se ga dobi le prek spleta. Huawei še vedno poizkuša s tablicami in glede na stanje med temi napravami je to že veliko.

Huawei MediaPad M3 8,4

Hitrost delovanja: 8

Kakovost izdelave: 8

Prodaja: Pri nas še ni na prodaj.

Cena: V tujini od 350 EUR naprej.

Za: Strojna oprema.

Proti: Androidna preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji