Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2019

HP Elitebook 745 G5

Serija prenosnikov proizvajalca HP Elitebook je bila tradicionalno namenjena poslovnim uporabnikom. Iz trpežnih, tudi malenkost debelejših so se v zadnjih letih prelevili v nekoliko tanjše, tudi stilsko naprednejše modele. Tak je tudi novi 745 G5 – gre za lep, tanek prenosnik z aluminijastim ohišjem v lični srebrni barvi. V razredu lahkih oziroma tankih prenosnikov sicer ni med najlažjimi ali najtanjšimi, a vseeno ponuja dobro razmerje med merami in uporabnostjo.

Diagonala zaslona meri 14 palcev, njegova ločljivost je klasična FullHD (1920 × 1080 pik). Pohvalimo lahko matirano prevleko. Ta model prenosnika je sicer na voljo tudi v kombinaciji z zaslonom, občutljivim na dotik, v tem primeru uporablja svetlečo prevleko. Tipkovnica je zelo dobra, ponuja prijeten odziv in dober občutek med tipkanjem, hkrati je tudi osvetljena od zadaj. Na sredini je tudi modra krmilna paličica, nad sledilno ploščico pa sta dve fizični tipki. Dobra je tudi zvočniška izkušnja, vsaj glede na kompaktnost ohišja.

Nabor vmesnikov je soliden, poleg enega vmesnika USB-C sta na vsaki strani še po en klasični USB (3.0). Mogoče nekoliko presenetljivo najdemo na strani tudi klasični omrežni vmesnik, kar je vsekakor pohvalno. Za izvoz videa je na voljo HDMI, zraven je še bralnik kartic SD, vgrajena je tudi reža za kartico SIM za morebitni prenos podatkov prek mobilnega omrežja. To je bilo včasih izredno popularno pri poslovnih prenosnikih, danes pa je že bolj redkost.

Tako kot drugi tokrat preizkušeni HP tudi ta Elitebook uporablja procesor AMD, konkretno model R7-2700U. Gre za približen ekvivalent Intelovim procesorjem i7, torej zgornji zmogljivostni razred, črka »U« pa označuje, da gre vseeno za energijsko nekoliko varčnejši model. Procesor ima štiri jedra in večnitno tehnologijo (sistem tako vidi osem jeder). Vgrajenih je 8 GB pomnilnika, kar je solidno, čeprav se ne bi branili še kakega več. Podatke bomo shranjevali na pogon SSD, velik 256 GB. Za grafiko skrbi integrirana Radeon Vega 10, ki je dovolj zmogljiva tudi za kake manj zahtevne igre.

Skupaj gre za dobro strojno zasnovo, zaradi katere je prenosnik zelo odziven, vseeno pa se ba njem ne bomo lotili najzahtevnejših opravil. Glede na namembnost pa bi si mogoče želeli nekoliko boljšo avtonomijo – dobre štiri ure sicer ni slabo, a prav dobro tudi ne. Je pa res, da je naš preizkus razmeroma agresiven, pri običajni rabi lahko pričakujemo tudi kako uro več.

Novi Elitebook 745 G5 ponuja dobro razmerje med zmogljivostjo in prenosljivostjo, hkrati pa je tudi cena zelo razumna. Preizkušeni model velja ravno okoli tisoč evrov, na voljo je pa tudi zmogljivejša alternativa, ki dvigne količino pomnilnika na 16 GB, podvoji pa tudi velikost pogona SSD. Tako opremljen prenosnik stane dobrih 1200 evrov. Za tiste malenkost zahtevnejše je po našem mnenju boljša izbira.

HP Elitebook 745 G5

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1310

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1260

Trajanje delovanja: 4 ur 11 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 7

Mere: 32 × 23 × 1,8 cm, 1,5 kg

Značilnosti: AMD Ryzen R7-2700U, 2,2 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.006 EUR

Prodaja: www.diss.si.

Za: Mere in teža, kakovost izdelave, cena.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji