HP 17

Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Kategorija: Prenosni računalniki | Revija: April 2019

Novi prenosnik HP 17-ca0009nm meri na domače, nekoliko manj zahtevne uporabnike. Kot nakazuje oznaka, gre za sedemnajstpalčni model iz njihove vstopne serije. Prenosnik svojo velikost še kar dobro skrije, saj niti ni predebel, ohišje iz bele plastike pa tudi ni pretežko.

Tipkovnica je presenetljivo solidna, pri prenosnikih tega razreda smo sicer vajeni slabših. Ta se kar dobro odnese, ponuja dober povratni odziv in prijetno tipkarsko izkušnjo. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, pod njo sta dve fizični tipki. Vgrajena sta dva zvočnika bolj povprečne kakovosti. Zaslon ni svetleč, žal je pa njegova ločljivost glede na velikost nekoliko nižja, kot bi si želeli. Ponuja namreč 1600 × 900 pik, kar je pač davek nizke cene tega računalnika, a vseeno bi si želeli ločljivost FullHD. V uporabi je matrika TN, barve so dovolj dobre, vidni koti pa zgolj povprečni.

Strojna zasnova je zanimiva, saj je v uporabi procesor AMD iz družine Ryzen. Gre za procesor R3-2200U, ki so ga na trg splavili pred približno letom dni. Procesor je približno primerljiv z Intelovim modelom iz serije i3 (pri AMD niso naključno svojim procesorjem namenili številk 3, 5 in 7), torej gre za razmeroma varčen model. Ima dve jedri, njegov takt se z 2,5 GHz po potrebi dvigne do 3,4 GHz, nominalna termalna ovojnica je 15 vatov.

Procesor se kar dobro obnese, ponuja dovolj zmogljivosti ob majhni porabi energije. Žal pa ima ta prenosnik le 4 GB pomnilnika, kar je res ozko grlo na skoraj vsakem koraku. Po našem mnenju je danes 8 GB higienski minimum, saj lahko že sam spletni brskalnik zase odvzame tistih 4 GB. Operacijski sistem in tistih nekaj pomembnejših programov bomo namestili na pogon SSD, velik 128 GB, za ostalo pa je na voljo še klasični HDD 1 TB. Za grafiko poskrbi vgrajena kartica AMD Radeon Vega Mobile graphics – gre za integrirano rešitev, ki ni primerna za zahtevnejše igre.

Največja prednost tega prenosnika je njegova cena, saj bomo zanj odšteli manj kot 500 evrov, seveda z nameščenimi Windows 10 Home. Prenosnik bo najprimernejši za nezahtevne domače uporabnike, ki ne uporabljajo veliko programov hkrati, velik zaslon pa bo primeren tudi za ogled kakega filma. Zanimivo, da ima prenosnik vgrajeno tudi optično enoto, za tiste, ki še kdaj pogledajo kak DVD. Varčna zasnova pa pomeni, da kljub velikosti zaslona zdrži kar solidne štiri ure in pol z uporabo akumulatorja – več, če smo bolj varčne sorte in izklopimo brezžično povezavo (recimo med ogledom filma).

HP 17-ca0009nm

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1035

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 839

Trajanje delovanja: 4 ur 28 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 2

Mere: 41,5 × 27 × 2,5 cm, 2,45 kg

Značilnosti: AMD Ryzen R3-2200U, 2,5 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 471 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Ločljivost zaslona, količina pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki