Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2019

HP 17

Novi prenosnik HP 17-ca0009nm meri na domače, nekoliko manj zahtevne uporabnike. Kot nakazuje oznaka, gre za sedemnajstpalčni model iz njihove vstopne serije. Prenosnik svojo velikost še kar dobro skrije, saj niti ni predebel, ohišje iz bele plastike pa tudi ni pretežko.

Tipkovnica je presenetljivo solidna, pri prenosnikih tega razreda smo sicer vajeni slabših. Ta se kar dobro odnese, ponuja dober povratni odziv in prijetno tipkarsko izkušnjo. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, pod njo sta dve fizični tipki. Vgrajena sta dva zvočnika bolj povprečne kakovosti. Zaslon ni svetleč, žal je pa njegova ločljivost glede na velikost nekoliko nižja, kot bi si želeli. Ponuja namreč 1600 × 900 pik, kar je pač davek nizke cene tega računalnika, a vseeno bi si želeli ločljivost FullHD. V uporabi je matrika TN, barve so dovolj dobre, vidni koti pa zgolj povprečni.

Strojna zasnova je zanimiva, saj je v uporabi procesor AMD iz družine Ryzen. Gre za procesor R3-2200U, ki so ga na trg splavili pred približno letom dni. Procesor je približno primerljiv z Intelovim modelom iz serije i3 (pri AMD niso naključno svojim procesorjem namenili številk 3, 5 in 7), torej gre za razmeroma varčen model. Ima dve jedri, njegov takt se z 2,5 GHz po potrebi dvigne do 3,4 GHz, nominalna termalna ovojnica je 15 vatov.

Procesor se kar dobro obnese, ponuja dovolj zmogljivosti ob majhni porabi energije. Žal pa ima ta prenosnik le 4 GB pomnilnika, kar je res ozko grlo na skoraj vsakem koraku. Po našem mnenju je danes 8 GB higienski minimum, saj lahko že sam spletni brskalnik zase odvzame tistih 4 GB. Operacijski sistem in tistih nekaj pomembnejših programov bomo namestili na pogon SSD, velik 128 GB, za ostalo pa je na voljo še klasični HDD 1 TB. Za grafiko poskrbi vgrajena kartica AMD Radeon Vega Mobile graphics – gre za integrirano rešitev, ki ni primerna za zahtevnejše igre.

Največja prednost tega prenosnika je njegova cena, saj bomo zanj odšteli manj kot 500 evrov, seveda z nameščenimi Windows 10 Home. Prenosnik bo najprimernejši za nezahtevne domače uporabnike, ki ne uporabljajo veliko programov hkrati, velik zaslon pa bo primeren tudi za ogled kakega filma. Zanimivo, da ima prenosnik vgrajeno tudi optično enoto, za tiste, ki še kdaj pogledajo kak DVD. Varčna zasnova pa pomeni, da kljub velikosti zaslona zdrži kar solidne štiri ure in pol z uporabo akumulatorja – več, če smo bolj varčne sorte in izklopimo brezžično povezavo (recimo med ogledom filma).

HP 17-ca0009nm

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1035

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 839

Trajanje delovanja: 4 ur 28 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 2

Mere: 41,5 × 27 × 2,5 cm, 2,45 kg

Značilnosti: AMD Ryzen R3-2200U, 2,5 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 471 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Ločljivost zaslona, količina pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 8.1.2021 | 21:46

Nisem našel drugje informacije, pa bi tukaj vprašal. Kateri Windows prenosnik med 1.000-1.500€ deluje tiho tudi pod daljšo obremenitvijo (npr. video obdelava)? Hvala za pomoč.

Jure Forstnerič | 9.1.2021 | 18:19

Enostavno rečeno, nobeden. Da razložim - zmogljivejša, kot sta procesor in grafična, več toplote oddajata, več je potrebno hladit, glasnejši so ventilatorji (sploh pri prenosnikih, kjer so omejitve glede prostora, s tem pa ventilatorji manjši). Ampak po drugi strani vsaj po mojih izkušnjah video obdelava niti ni njuno, da predstavlja daljšo obremenitev. Med samim urejanjem videa (rezanje, sestavljanje skupaj posameznih odsekov, itd) računalniki niti ni pretirano obremenjen, na trenutke sicer skočita procesor in/ali grafična kartica, ampak je to manjša obremenitev kot (recimo) igranje kakih iger, kjer sta oba brez težav na 50 in več odstotkih moči ves čas. Pri obdelavi videa je taka obremenitev na koncu, ko video dejansko izvažamo (renderiramo). Tam pa vpreže vso moč, kar se jo lahko, kjer pa so vsi računalniki glasni. Trajanje tega je odvisno od kakovosti videa, uporabljenega programa, računalnika, doložine, itd. Od nekaj deset sekund na močnem računalniku in kratkemu videju pa tudi do več ur pri dolgem videju in/ali slabšem računalniku. Najtišji bi bil seveda namizni računalnik (s pravo izbiro komponent, predvsem ventilatorjev in ohišja), pri prenosnikih pa po mojem igričarski prenosniki, ki imajo zelo dobre hladilne rešitve, in so, kot sem omenil, med samim sestavljanjem videa dovolj malo obremenjeni, da ostanejo tihi. Pred nekaj meseci smo imeli preizkus takih prenosnikov, svetoval bi kakšnega z i7 ali Ryzen 7, 16 GB pomnilnika in večjim SSDjem. Večji (torej 17 palčni) so načeloma tišji od manjših (15 palčnih), spet zaradi večjega prostora za komponente.

bostjanc | 10.1.2021 | 09:05

Kadar samo "režemo" video res ni nobene obremenitve na računalniku. Kadar pa delamo barvne korekcije, dodajamo "grain" (zrnasti izgled), dodajamo "sharpen", zmanjševanje šuma (denoise), montaže glasbenih zborov (več 10 posnetkov naenkrat), dodajanje napisov, izdelava posebnih animacij, 4k video, t.i. green screen, "tracking" za sledenje elementom na video posnetku in še in še različnih stvari se da delat pri delu z videom in pri takšni obdelavi glavni procesor in grafični procesor ves čas delata (tudi na polno), da uspeta sproti prikazati spremembe.

Jure Forstnerič | 11.1.2021 | 10:02

Hvala za komentar, sam sestavljam bolj enostavne posnetke in imam manj tega. Ampak ja, zmogljivost terja višjo porabo energije, to pa segrevanje in posledično glasnost. Najbolj tihi so ultra-tanki prenosniki brez ventilatorjev, ampak so hkrati občutno manj zmogljivi od (recimo) prej omenjenih igričarskih modelov. Glede na zmogljivost današnji integriranih grafičnih kartic bi mogoče pomislil na kak debelejši (no, toliko, da ni res tanek) poslovni prenosnik srednjega razreda - recimo kak Lenovo Thinkpad T15 ali Dell Latitude 5590, sploh s kakim malenkost manj zmogljivim procesorjem (i5 namesto i7).

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji