Objavljeno: 25.5.2010 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2010

Horuk v nove čase

Horuk v nove čase

Če to berete, potem ste vsaj po naslovnici zagotovo že opazili, da je tokratni Monitor precej drugačen od tistega, ki ste ga imeli v rokah prejšnji mesec. In upam, da se strinjate, da je bil za to res že čas; navsezadnje smo zadnjo večjo spremembo podobe revije izvedli pred več kot šestimi leti.

Zunanja podoba Monitorja je res že nekaj časa enaka, vendar pa bi to težko rekli za vsebino, ki jo redno prilagajamo izzivom časa, kot se reče. Pravzaprav je Monitor že ob nastanku temeljil na drugačnosti in je svojo pot začel s sloganom "Revija, ki gre dlje od igric". Igric, ki so bile takrat v našem računalniškem tisku stalnica, v Monitorju pa smo se jih kaj kmalu odločili zamenjati za kaj bolj uporabnega - npr. za primerjalne preizkuse. Teh in sploh vseh preizkusov smo se lotili z vso resnostjo, edini smo v ta namen vzpostavili celo svoj laboratorij. In še vedno smo edini, ki naprave preizkušamo na centralizirani lokaciji, z natančno zapisanimi pravili in navodili, s čimer se trudimo iz rezultatov testiranja kar najbolj izločiti subjektivno, pa čeprav nenamerno pristranskost ocenjevalca.

In vendar so današnji časi za medije, in še posebej tehnične medije, še dodaten izziv. Za začetek izziv v obliki interneta. Prvo, kar je zaradi tega na udaru, so novice. Te so bile včasih udarni del revije, saj jih je bilo bralcem v odsotnosti interneta v resnici težko pridobiti po "ne tiskani" poti. Danes smo z novicami bombardirani z vseh strani, in to ne velja le za računalniške novice. V Monitorju menimo, da so novice nekaj, kar je lahko v mesečniku zanimivo le, če je skrbno izbrano, med dvema izidoma pa vzdrževano na spletni strani.

Še večji izziv pa je to, da nekoč "geekovske" tematike vse bolj prehajajo v širši svet, kjer jih posvojijo tudi uporabniki, ki niso tako zelo tehnično vešči. Spomnimo se le, da danes prenosne računalnike prodajajo tudi že v supermarketih in da je brezžični usmerjevalnik v stanovanju že povsem običajen gost. In sploh - pod "računalništvo" v širšem smislu lahko danes štejemo tudi digitalne fotoaparate, digitalne kamere, mobilne telefone in, ne nazadnje, televizorje.

Vse te izzive se v Monitorju trudimo "zavzeti" sproti, ko se pojavijo. Revija mora temeljiti na trdem delu, na t. i. dodani vrednosti, ki jo bralci, upam, vidite v naših prispevkih, preizkusih, nasvetih. Na trdem delu zbiranja, urejanja in preizkušanja opreme, ki je v primerjalnih "paketih" velikokrat specifična za Slovenijo. Nove tehnologije posvojimo, ko se pojavijo; ravno v tej številki imamo obširen prispevek o prvem preizkušanju 3D televizorja pri nas, razpisali pa smo se tudi o prehodu na digitalno oddajanje televizijskega signala, ki ga država obljublja za december. S pismi bralcev in rubriko Nasveti pa poskušamo zadovoljiti manj vešče uporabnike, ki jih je, kot rečeno, vedno več, predvsem pa veliko več kot nas "tehnikov".

Čas je bil torej, da vse te spremembe, ki smo jih v zadnjem letu uvajali sproti, poskušamo predstaviti tudi navzven, skozi drugačno organizacijo revije in skozi novo zunanjo podobo. Monitor je pač od nekdaj znan kot "naporna" računalniška revija, za sladokusce. Menimo, da jo je treba prikazati tudi kot revijo, ki je koristna tudi "neračunalnikarjem", tistim, ki so preprosto navdušeni nad tehnologijo ali pa le morajo občasno kupiti kakšno napravo iz nabora zabavne elektronike ali računalništva. V ta namen smo se trudili revijo olajšati, uporabiti postavitev, ki je bolj sproščena in ne tako naporna. Še posebej pa nova postavitev drži rdečo nit tematik, s katerimi vas bomo, upam, ob branju zadržali še dlje kot doslej.

Poleg tega smo priložnost izkoristili za osamosvojitev našega otroka, poslovne priloge Sistem. Sistem je nastal pred 15 leti kot ena od Monitorjevih rubrik, v kateri smo se posvečali "še resnejšim" tematikam, kot že sicer v Monitorju. Sčasoma je postal ločena tiskovina, ki pa je bila še vedno priložena Monitorju. Od danes naprej je to polnokrvna revija za poslovno informatiko, ki bo Monitorjevim naročnikom letos še priložena, kasneje pa jo bo moč naročiti kot samostojno publikacijo. Sistem bo izšel štirikrat na leto, dopolnjen je z novimi, dodatnimi vsebinami in se bohoti na osemdesetih straneh in več. Predvsem pa ga dopolnjujejo nove spletne dveri www.sistem-on.net, ki imajo ambicijo postati osrednji portal za poslovno informatiko pri nas. Naj ob tej priložnosti našemu novemu uredništvu zaželim vso srečo na samostojni poti!

Od danes naprej je Sistem polnokrvna revija za poslovno informatiko, ki bo Monitorjevim naročnikom letos še priložena, kasneje pa jo bo moč naročiti kot samostojno publikacijo. Izšel bo štirikrat na leto, dopolnjen je z novimi, dodatnimi vsebinami in se bohoti na osemdesetih straneh in več. Naj ob tej priložnosti našemu novemu uredništvu zaželim vso srečo na samostojni poti!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji