Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Februar 2009

Hitrejši in varčnejši od Viste

Microsoft za Windows 7 obljublja, da bo hitrejši in boljši od Viste, vsi drugi pa nekako upamo, da bo "tisto, kar bi Vista morala biti že od vsega začetka". Preizkusili smo, kako se hitrostno in varčno obnaša prva beta različica Windows 7, primerjali pa smo z Windows XP in Vista.

Minili sta dve leti od splovitve Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista. Kljub neznanskim sredstvom, ki jih je projekt s kodnim imenom Longhorn pogoltnil za razvoj in oglaševanje, je bila Vista med uporabniki večinoma slabo sprejeta. Poglavitna krivca za to sta bila neverjetna počasnost pri določenih opravilih (recimo pri kopiranju datotek) in nesorazmerna požrešnost po sistemskih sredstvih v primerjavi z Windows XP. Prvo nadlogo je Microsoft po enem letu sorazmerno uspešno popravil s prvim kompletom popravkov. Pri odpravljanju druge pa je Vista imela srečo, da so cene pomnilnikov drastično padle in ima dandanes vsak novi prenosnik že v osnovi vsaj 2 GB pomnilnika, nekateri pa tudi 4 GB.

9. januarja je postala javno dostopna prva različica beta novega operacijskega sistema iz Redmonda, Windows 7. Nemudoma smo jo preizkusili kar s programskima paketoma, ki ju uporabljamo za nenehni preizkus prenosnih računalnikov, SYSmark 2007 Preview in Mobile Mark 2007. V časovni stiski smo preizkus opravili le na enem prenosniku, vrhunsko opremljenem Lenovo ThinkPad W700 s štirijedrnim procesorjem Intel Core 2 Extreme. Ta je v okolju Vista posegel po samem vrhu hitrostne lestvice. Da bi dobili podrobnejšo sliko, smo SYSmark 07 pognali v dveh namestitvah Windows 7. Prvič smo beto novih Oken namestili kot nadgradnjo Viste, drugič pa smo jo namestili na sveže formatiran disk. Ker ni šlo drugače, smo uporabili gonilnike za Visto. Hitrostni program smo za primerjavo pognali še v okoljih Windows XP SP2 (vključen drugi paket popravkov), Vista (originalno okolje brez prvega paketa popravkov) ter Vista SP1 (vključen prvi paket popravkov).

In zdaj k rezultatom. Edino pri preizkusu Productivity je Vista SP1 malce hitrejša od Windows 7, pri vseh drugih preizkusih pa je Windows 7 hitrejše okolje. Dvakrat je najboljši rezultat dosežen pri sveži namestitvi "sedmice", enkrat pa pri nadgradnji iz okolja Vista.

SYSmark 2007, s katerim smo merili hitrost, je sestavljen iz štirih osnovnih preizkusov. Vsak osnovni preizkus je sestavljen iz večjega števila skriptov, za katere nadzorni program Harness izmeri čas trajanja in potem iz uteženih časov izračuna končni rezultat za vsak osnovni preizkus. vsakega sestavlja več programskim paketom.

Žal nam v podjetju BAPco, ki SYSmark 2007 trži, na vprašanje o podrobnostih računanja uteženih časov niso odgovorili. Iz obsežnih datotek o poteku vsakega preizkusa, ki jih Harness shrani na disk v zapisu XML, smo z lastno analizo razvozlali, da rezultat (v točkah) ni obratno sorazmeren s porabljenim skupnim časom.

Productivity:

Microsoft Word, Outlook, Excel, PowerPoint in Project ter WinZip

VideoCreation:

Adobe Photoshop, After Effects in Illustrator, Microsoft Windows Media Coder ter Sonyjev Vegas.

3D:

Sketch-up podjetja @LastSoftware in Autodeskov 3ds Max

E-Learning:

PowerPoint, Photoshop in Illustrator ter Adobe Flash.

Pri preizkusu trajanja delovanja akumulatorja so prvi rezultati, objavljeni v spletu, govorili v prid novega operacijskega sistema. Naš preizkus je to potrdil, saj je prenosnik z nameščeno Visto zdržal brez zunanjega napajanja 2 uri in 6 minut, akumulatorju pa je v okolju Windows 7 beta uspelo poganjati prenosnik 2 uri in 17 minut, torej slabih 9 odstotkov dlje.

Razlike med hitrostnimi rezultati niso velike. Tega nismo niti pričakovali, saj si Windows 7 z Visto deli jedro kode. Vsekakor pa je opogumljajoče, da je položaj obrnjen, kot je bil ob nastopu Viste. Takrat je bil starejši operacijski sistem precej hitrejši od naslednika in to je po našem mnenju neposredno vplivalo na slab sprejem Viste tako pri domačih uporabnikih kot v podjetjih. Upamo lahko samo, da bo pot do končne različice Windows 7 vodila k še boljšim rezultatom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji