Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor April 2009

Hitra glasba po finsko

Finski izdelovalec mobilnih telefonov Nokia se je preprosto moral vključiti v boj med izdelovalci naprav z zaslonom, občutljivim za dotik. Aparat z imenom 5800 XpressMusic so napovedovali že od lanske jeseni, zdaj je končno na voljo tudi pri nas. Preverili smo, koliko jim je uspel prvi poskus.

Trg pametnih telefonov se je pravzaprav razvil iz dlančnikov in ne mobilnih telefonov. Zato ne preseneča, da je bila večina velikih izdelovalcev mobilnikov sprva v precejšnjem zaostanku na tem področju. A v zadnjem času so tudi ti osvojili tehnologijo za dotik občutljivih zaslonov in jo začeli vgrajevati v svoje nove pametne naprave. Med zadnjimi se v boj za svoj delež tega trga spušča finski velikan Nokia. Njihov prvi izdelek brez prave mehanske tipkovnice je namenjen predvsem mladim, saj kot najpomembnejšo lastnost izpostavljajo zmožnost predvajanja glasbe.

Nokia se je torej, tudi z nekaj zamude, stvari lotila z drugega konca. Večina izdelovalcev je prve telefone z zasloni, občutljivimi za dotik, namenila poslovnim uporabnikom, šele kasneje so uvideli širši nabor kupcev. Sam izdelek pravzaprav, razen zaslona, ni posebna revolucija v primerjavi s preostalimi modeli istega izdelovalca. Operacijski sistem v osnovi še vedno ostaja že nekoliko star Symbian S60. Seveda z dovolj lepotnimi popravki, da ga je moč upravljati prek zaslona. In kljub temu da se večina izdelovalcev ukvarja predvsem s problemom, kako povsem odstraniti potrebo po uporabi pisala (s čimer si je primat pred časom zaslužil Apple), Nokiin prvi izdelek žal ni brez njega. A vendarle smo pravzaprav skoraj vse lahko postorili le z našimi prsti, pa čeprav je zaslon precej mehak (Finci so se odločili za uporovni in ne kapacitivni zaslon) in ne ravno v samem vrhu podobnih izdelkov.

Ob prvem stiku s telefonom smo opazili, da ni med najtanjšimi. Na prednji strani nas pričaka velik zaslon (ločljivost 640 × 360 pik je vredna pohvale) in trije gumbi za upravljanje. Nekaj običajnih gumbov najdemo tudi ob straneh. Na zadnji strani je poleg fotoaparata s 3,2 milijona pik dvojna bliskavica LED, ki omogoča nekoliko boljše posnetke v temnejših razmerah. Že omenjeni prirejeni operacijski sistem (oziroma njegov uporabniški vmesnik) je še vedno tipično Nokiin. Vnos besedila je seveda drugačen, kot smo vajeni, uporabljamo lahko svoje prste, pri čimer sta nam na voljo dve tipkovnici (manjša v pokončnem položaju ter polna QWERTY v ležečem) ali pisalo. V primeru uporabe pisala lahko izbiramo med miniaturno tipkovnico QWERTY ali vnosnim poljem, ki prepozna našo pisavo (to deluje presenetljivo dobro).

Vse, kar smo opisali do zdaj, ne kaže na posebno izvirnost Nokie pri poskusu prodiranja na ta segment trga. A vendarle se 5800 razlikuje od konkurence. Za začetek, telefon je namenjen predvsem večpredstavnim vsebinam in komuniciranju. Zato se ob dotiku desnega zgornjega kota prikaže poseben menu, prek katerega lahko dosežemo slike, glasbo, filme in podobno (od tod vzdevek XpressMusic). Prav tako na osnovnem zaslonu ne bomo našli možnosti za nastavitev bližnjic do naših ljubih programov, kot smo vajeni pri Blackberryju ali HTCju, temveč lahko tja postavimo osebe, s katerimi smo redno v stiku. Tu se spet vidi, da izdelovalec izhaja s področja mobilnih telefonov, saj smo pri "običajnih" mobilnikih navajeni hitrega izbiranja številk prek tipkovnice, to pa seveda pri napravah brez nje ni mogoče. Naprava torej ostaja zvesta svojim predhodnikom in postavlja zmožnosti mobilnega telefona pred druge.

Vendarle pri izdelovalcu niso pozabili na vse zahteve sodobnega uporabnika. V notranjosti bomo našli skoraj vse zmožnosti povezovanja, ki jih v trenutnih razmerah potrebujemo. Poleg podpore omrežjem 3G, skupaj s HSDPA, se je telefon sposoben povezati tudi v brezžična omrežja tipa b in g, izostala pa nista niti bluetooth in vmesnik micro USB. Že nekaj časa je del obvezne opreme vsakega boljšega aparata vgrajeni sprejemnik GPS, skupaj s podporo A-GPS za hitrejšo določitev položaja. Podatke z njega odjema že naloženi program Nokia Maps, ki ga že poznamo z mnogih novejših Nokiij.

S strojnega vidika je torej napravi težko karkoli očitati, drugače pa je s programsko opremo. Operacijski sistem je občasno nekoliko neodziven, najbolj nas je zmotilo obračanje orientacije zaslona. Ob določenih poskusih smo čakali tudi do nekaj sekund, preden se je slika obrnila v pravo smer, to pa nikakor ni sprejemljivo. Začuda je vgrajeni merilnik pospeška ob igranju igrice pravočasno sporočal premike, kar pomeni, da je problem programski.

Med nameščenimi programi bomo našli predvsem takšne, namenjene mladim, saj telefon ni mišljen za poslovno rabo. A ker je operacijski sistem že star, lahko namestimo pravzaprav vse programe, narejene za Nokiine telefone razreda N. S tem pridobimo zmožnost branja ter urejanja pisarniških dokumentov, uporabo potisne pošte in podobno.

Za konec omenimo še najboljši del, ceno. Kljub nekaterim pomanjkljivostim je aparat vendarle dober tekmec konkurenci, saj ponuja skoraj vse. In to po precej nižji ceni. Prav ta pa bo verjetno privabila mlado populacijo.

Nokia 5800 XpressMusic

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: OS Symbian 9.4, S60 v5.

Procesor: ARM 11, 369 MHz.

Pomnilnik: 128 MB RAM + 256 MB ROM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena velikosti 8 GB.

Ločljivost zaslona: 640 × 360 pik (360 × 640 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: 199 EUR, v paketu Povezani 44 in 77 1 EUR.

Za: Cena, velik zaslon.

Proti: Počasno delovanje, uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji