Objavljeno: 29.6.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2021

Gremo v hribe

Poletna vročina nas iz mest prežene na morje ali v hribe. Če imamo v naši majhni deželi izbire za morske užitke malo, pa je slika povsem drugačna, ko se odpravimo v nasprotno smer. Za hribolazce je na voljo nešteto poti in ciljev različnih težavnosti. Pri njihovi izbiri in osvajanju nam pomaga pametni telefon s programskimi izdelki tako domačih kot tujih avtorjev.

Planinc je odlična aplikacija za domače hribolazenje, ki nam zvesto sledi po naših gorskih pustolovščinah. Spodbuja nas s statistiko in predlogi, ki jih razvrsti po vsebini ali glede na izhodišče. Te določi ob pomoči lokacije na telefonu. Družabni vidik predstavljajo slike uporabnikov, ki nas dodatno prepričajo o pravilnosti izbire.

Slovenia Trails delovanje Planinca lepo razširi s predlogi za pohodniške in kolesarske avanture po Sloveniji. Iskanje deluje po znanem principu, medtem ko program izbrano destinacijo podrobno razčleni in med drugim prikaže delež poti po gozdu, lokalnih cestah, dolžino in trajanje želenega pohoda oziroma vožnje.

Komoot je brezplačna aplikacija za hribolazce in gorske kolesarje, ki z glasovno navigacijo sleherniku pomaga na cilj. Zmožnost je dobrodošla, saj ni nerodnejše stvari kot v naravi venomer gledati na mobilni zaslon, namesto da bi občudovali okolico. Aplikacija, polna nasvetov in predlogov, je kot nalašč za vse, ki jih vleče v naravo. Za uživanje brez tehnoloških skrbi poskrbi tudi lokalno shranjevanje topografskih zemljevidov za navigacijo brez spletne povezave.

ViewRanger je med zanesljivejšimi mobilnimi spremljevalci pri raziskovanju sveta. Neodkrite kotičke narave najraje pokaže pohodnikom, kolesarjem in smučarjem, ki jim zagotavlja varno in za njihove zmožnosti primerno pot. V aplikaciji najdemo številne nasvete in smernice, kako se obnašati v neznanem (in manj civiliziranem) okolju. Čeprav so hribolazci običajno zadovoljni sami s sabo, z naravo ob svoji strani, nas ViewRanger z veseljem poveže s somišljeniki in potencialnimi partnerji na poti. Da bodo prigode še slajše.

Kot zadnjo namerno predstavljamo aplikacijo AllTrails. Gre za fantastičnega programskega vodnika za pohodnike, gorske kolesarje, tekače in celo jezdece. Začetnikom ustreže s poznavanjem terena v njihovi bližini, znalcem pa da na razpolago orodje, da svoje znanje o manj znanih poteh delijo naprej. Omogočeni so pripenjanje fotografij, dodajanje podrobnosti in ocenjevanje predlaganih poti. Aplikaciji je priložen tudi kompas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji