Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2017

Geste namesto pritiskov

Dotik je osrednji del uporabniškega vmesnika sodobnih telefonov. Čeprav določene akcije izvajamo z drsenjem prsta po zaslonu, jih večina še vedno uboga zgolj pritisk. Z naslednjimi nekaj aplikacijami na izbrani telefon z mobilnim operacijskim sistemom Android v ospredje upravljanja naprave postavimo geste.

Aplikacija fooView - Float Viewer je prava zakladnica gest, ki opravljajo številne funkcije, brez katerih si upravljanja pametnega telefona ne moremo predstavljati. Glavna zvezda programa je akcijski krogec, kjer prst pri vsaki izmed gest prične svojo pot. Med osnovne kretnje spadajo poteg navzgor, ki prikliče vgrajenega raziskovalca, kratek poteg navzdol, ki na zaslonu prikaže odprte programe, daljši poteg navzdol za dostop do opozorilnega središča ter premik krogca proti sredini, ki, odvisno od dolžine, igra vlogo gumba Nazaj ali Domov. Občudovanja vreden nabor dopolni napredno izrezovanje, ki poleg zajema slike ponudi tudi optično branje vsebine OCR.

Fingerprint Gestures je naslednja programska poslastica, ki telefonom omogoča upravljanje gest na način Googlovega Pixla. Slednji ponuja upravljanje telefona s pomočjo gumba, pod katerim se skriva bralnik prstnih odtisov. Nanj po želji prilepimo akcije za enojni in dvojni dotik ter potege prsta v različne smeri. S programom zlahka posnamemo tudi opevano zmožnost telefona Pixel, kjer poteg prsta po bralniku prstnih odtisov prikliče na zaslon opozorilno središče. Podprte so vse običajne akcije, dostop do hitrih gumbov, predvajalnika glasbe in video posnetkov ter nadzor posameznih aplikacij. Če imamo telefon z omogočenim korenskim (angl. root) dostopom, si lahko omislimo še gesti za premikanje po prikazani vsebini in aktiviranje spanja.

Z brezplačno aplikacijo SideControl na telefonu ustvarimo stranske stolpce z aplikacijami, igrami, nastavitvami in orodji, ki jih nato kličemo v ospredje s kretnjami prstov po zaslonu. Med vidnejšimi priboljški so zapiranje aktivnih programov, zaklepanje naprave in prikaz nazadnje odprtega programa ali prejetega obvestila.

Zanimiv pristop k upravljanju telefona z gestami predstavlja Air Call Accept. Gre za aplikacijo, ki zaznava geste brez dotikanja zaslona. Med uporabnejšimi zmožnostmi predvsem za uporabnike slušalk je sprejemanje klicev z mahanjem roke pred zaslonom, ki odpravi nerodno iskanje ustreznega gumba za aktiviranje pogovora, drugim pa bo všeč samodejno odgovarjanje s približanjem naprave k ušesu.

Aplikacija All in one Gestures nam omogoča, da skrijemo programske gumbe in telefon uporabljamo zgolj z gestami. Izbrane akcije se aktivirajo s preprostim potegom prsta po zaslonu. Med podprtimi zmožnostmi najdemo tudi kretnje, ki jih spočnemo na robovih ter v kotih zaslona, akcije, ki jih po želji prilepimo na dotike vrstice stanja na vrhu zaslona, ter telovadbo z miško ali digitalnim peresom, kakršen je Samsungov S Pen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji