Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2017

Fujitsu Lifebook U757 in U747

Fujitsu je pri prenosnikih v zadnjih letih nekoliko manj zastopan, kot je bil v preteklosti, sploh pri nas. Gre za enega zadnjih japonskih izdelovalcev prenosnikov – Sony je svoj oddelek Vaio prodal, govori se tudi, da bi podobno storili tudi v Fujitsuju (konkretno naj bi se za nakup zanimal Lenovo). Podjetje je namreč opustilo cenejše modele, namenjene domačim uporabnikom, svojo energijo usmerjajo v poslovni segment. Zaradi tega imajo tudi nekoliko ožjo prodajno paleto, ki se počasneje menjava. Njihovi prenosniki merijo na poslovne uporabnike, ki iščejo nekoliko umirjeno zmogljive, zanesljive prenosnike, ki so obenem razmeroma tanki in prenosljivi.

Taka sta tudi tokrat preizkušena modela U757 in U747. Skupaj ju opisujemo zato, ker sta praktično enaka, vgrajeno imata enako strojno opremo, razlika je le pri velikosti zaslona in s tem ohišja. Model U757 ima zaslon, velik 15,4 palca, manjši, U747, pa zaslon z diagonalo 14 palcev. V obeh primerih je ločljivost FullHD, torej 1920 × 1080. Pri takih prenosnikih so sicer že na voljo tudi višje ločljivosti, a bo za večino uporabnikov tudi FullHD povsem dovolj, sploh ker pri Fujitsuju merijo tudi na podjetja, ki bi kupila večje število takih prenosnikov hkrati. Na voljo sta sicer enaka modela tudi z zaslonom, občutljivim za dotik. Zaslona sta sicer matirana, v obeh primerih je v rabi zelo dobra matrika IPS, ki ponuja dobre vidne kote in solidne barve.

Ohišje je v obeh primerih praktično enako, odeto v temno sivo in črno, v rabi je magnezijeva zlitina, ki poskrbi za dobro trdnost ohišij. Kakovost izdelave je odlična, nikjer ni opaziti preostrih robov ali špranj. Tečaja zaslona svoje delo opravita dobro, zaslon lahko odpremo do 180 stopinj, torej ga lahko položimo povsem plosko na mizo. Žal pa ga ne moremo odpreti le z eno roko, a je pomembnejše to, da se med uporabo (tipkanjem) ne premika ali trese.

Tipkovnici sta zelo dobri, ponujata odličen povratni odziv, le tipke so malenkost usločene. V obeh primerih je vgrajena tudi osvetlitev od zadaj, večji prenosnik U757 ima tudi številčnico, manjši, U747, pa zanjo nima prostora – je pa zato presenetljivo široka oziroma velika tipka Enter. Sledilni ploščici sta dobri, dovolj veliki in natančni, le fizični tipki pod njima sta nekoliko anemični, ponujata premalo hoda in dajeta nekoliko plastičen občutek pri rabi.

Osrčje obeh prenosnikov je Intelov novi i5-7300U. Gre za procesor nove družine Kaby Lake, ponuja dobre zmogljivosti ob sorazmerno nizki porabi energije – termalna ovojnica oziroma Intelova nazivna povprečna poraba pri osnovi frekvenci je 15 W. Omenjena frekvenca je sicer 2,6 GHz, po potrebi se lahko zviša do 3,5 GHz, ima dve jedri in večnitno tehnologijo (Hyperthreading). Med navadno rabo nismo opazili, da bi se ventilatorja sploh oglasila. Vgrajenega je 8 GB pomnilnika, kar je po našem mnenju ravno idealno razmerje med dejanskimi potrebami večine uporabnikov in ceno. Pogon je seveda SSD, konkretno 256 GB, pogona za optične nosilce (CD in DVD) pa ne pogrešamo več. Za grafiko skrbi Intelova HD 620, ta zmore tudi predvajanje videa pri ločljivosti 4K. Bateriji sta v obeh primerih dovolj zmogljivi, čeprav se 3310 mAh sliši malo (toliko premorejo že najzmogljivejši telefoni), je današnja strojna oprema presenetljivo varčna.

Prijetno smo bili presenečeni nad tem, da lahko enostavno zamenjamo baterijo, tudi pogon in pomnilnik sta na dosegu (vsak pod svojimi vratci). To je bila pri poslovnih prenosnikih sicer ustaljena praksa, a se je v zadnjih letih predvsem zaradi tankosti ohišij vse bolj otežilo dostop. Dobro sta sicer opremljena tudi z vmesniki. Oba imata dva vmesnika USB (3.0) in en vmesnik USB-C, na obeh je tudi klasični omrežni vmesnik. Za izvoz videa imata oba DisplayPort in starejši VGA. Slednji sicer res izginja, a se ga najde še na kakih starejših projektorjih, ki jih podjetja počasneje menjavajo. Večji model ima še izhod HDMI, manjši U747 tega nima. To bo morda zmotilo tiste, ki bi prenosnik radi priključili tudi na kak televizor, a so vmesniki iz DisplayPort na HDMI razmeroma poceni.

Oba prenosnika lahko priključimo tudi na priklopno postajo, na strani imata tudi režo za kartice SmartCard (denimo za kake spletne banke ali drugo avtentikacijo). Desno od sledilne ploščice je bralnik prstnih odtisov, ki lahko bere tudi vene na roki. To naj bi bilo (vsaj po Fujitsujevih besedah) še bolj varno in natančno. Pri obeh je na voljo tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Fujitsujeva nova poslovna prenosnika sta nadvse spodobna poslovna modela brez opaznih pomanjkljivosti. Ponujata solidne zmogljivosti ob odlični kakovosti izdelave v razmeroma lahkih in tankih ohišjih. Edina ovira bo cena, ki ni ravno nizka. Ob tem ponujajo dve leti garancije, možno je tudi podaljšanje na pet let. Cena je za oba modela enaka, 1500 evrov, izbiramo torej predvsem po želeni velikosti zaslona.

Fujitsu Lifebook U747

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 195.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 180.

Trajanje delovanja: 3 ure 29 minut.

Mere: 33 × 23 × 1,9 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel i7-7300U 2,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1500 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, point.gorenje.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža (glede na zmogljivost), kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Fujitsu Lifebook U757

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 195.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 182.

Trajanje delovanja: 3 ure 22 minut.

Mere: 38 × 25 × 1,9 cm, 1,7 kg.

Značilnosti: Intel i7-7300U 2,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1500 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, point.gorenje.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža (glede na zmogljivost), kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji