Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, splet

Foto Splet 2.0

Interaktivnih spletnih programov oz. "aplikacij" je vse več in prav neverjetno je, kaj vse je danes mogoče narediti v spletnem brskalniku. Preizkusili smo kar nekaj spletnih storitev, ki omogočajo podobno, kar je pred leti revolucioniralo podjetje Metatools s svojim programom Kai's Power Goo - igranje s fotografijami, torej.

O urejanju fotografij z različnimi urejevalniki (klasičnimi, namiznimi kot tudi "modernejšimi" spletnimi) smo že pisali. Oboji nam (ob primernem lastnem znanju na eni strani in z že pripravljenimi namenskimi orodji na drugi strani) omogočajo urejanje posnetih fotografij in opremljanje teh fotografij z različnimi učinki in zanimivimi dodatki, s katerimi jih (lahko) naredimo boljše, lepše in predvsem zanimivejše.

Kako se tega lotiti, je seveda odvisno od posameznika, a poti je vsekakor več. Ena, recimo, zahteva znanje, izkušnje in predvsem poznavanje orodja, s katerim želimo to početi. Večinoma vključuje katerega od zgoraj omenjenih urejevalnikov fotografij.

Druga pot je lažja, enostavnejša, hitrejša, ne zahteva veliko znanja in tudi ne truda ter večinoma vključuje posebna namenska orodja, ki znajo to tako početi. Gre za "posebne" spletne storitve, ki so osredotočene zgolj na opremljanje (in takšno ali drugačno olepševanje) fotografij z najrazličnejšimi učinki.

Omenjenih storitev je seveda cela vrsta, brezplačnih in popolnoma preprostih za uporabo. Sliši se torej skoraj idealno, a poglejmo, kaj dobimo v resnici.

BeFunky

BeFunky ponuja pester nabor učinkov in celo nekaj osnovnih orodij za obdelavo fotografij. Takole je videti "opremljanje" že obdelane fotografije v nekoliko temačnem uporabniškem vmesniku.

Zabavna spletna storitev je na voljo tudi povsem brezplačno, a se moramo pri tem zadovoljiti z omejeno ponudbo učinkov in možnosti za delo, ki so sicer "naročnikom" na voljo za določen znesek. Nekoliko nas je motilo daljše nalaganje njenih posameznih strani, a se da preživeti. Ima preprost, a nekoliko temačen uporabniški vmesnik (ozadje je črne barve), ki je dovolj pregleden, kljub oglasom, ki nas motijo v brezplačnem načinu. Ponudba je tematsko urejena in ustrezno predstavljena, učinki so jasno vidni, zato večjih nejasnosti pri izbiri ne bo. Delovni proces ni zapleten, morda le nekoliko "nedoločen", a samo v prvem delu. Neki učinek moramo namreč izbrati dvakrat, saj se ob prvi izbiri naloži samo novo okno za izbiro fotografij, ta pa se nato pojavi v vmesniku v originalu, medtem ko moramo svoj učinek izbrati še enkrat. Prilagajanje končnega videza izdelka je možno in sodi med bolj podrobna, čeprav še zdaleč ne tako natančna, kot bi si marsikdo želel. Na voljo imamo tudi nekaj enostavnejših orodij za obdelavo fotografij (rotacija, izrez) ter precej koristno možnost prikaza tipa prej/potem. Splošen vtis, ki ga storitev pusti, je sicer dober, saj je ponudba dovolj pestra, pot do končnega rezultata pa primerno kratka in z možnostjo vplivanja nanj. Žal je v brezplačni različici kar nekaj omejitev (med njimi tudi ločljivost in velikost fotografij, s katerimi lahko delamo), kar bo marsikoga znalo odtegniti od resnejše rabe, tu so tudi oglasi. A dejstvo je, da denar odpravi veliko težav in tako je tudi pri BeFunky.

BeFunky

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.befunky.com.

Cena: Brezplačno, na voljo tudi dva računa: Premium za 50 dolarjev/mesec in Proffesional za 200 dolarjev/mesec.

Za: Preprost in enostaven način dela, možnost neposredne primerjave prej/potem, dodatna orodja in prilagajanje le-teh, ponudba.

Proti: Omejitve pri brezplačnem dostopu, cena za oba plačljiva računa, oglasi.

BigHugeLabs

"BigHugeLabs" se ponaša s pestrim naborom orodij, iger in zanimivih igračk. Na zgornji fotografiji so samo nekatere izmed njih.

"Veliki orjaški laboratorij" svojim uporabnikom ponudi zanimiv in pester nabor različnih orodij, učinkov in tudi igračk, s katerimi je moč fotografije učinkovito in dovolj enostavno polepšati. Vsa njegova pestrost je na voljo tudi povsem brezplačno, celo anonimno, a nas bodo pri tem seveda motili. Oglasi namreč. Deležni bomo tudi nekaterih drugih omejitev, med katerimi najbolj boli (pre)majhna ločljivost fotografij, s katero lahko delamo. Zato je priporočljiva vsaj brezplačna registracija, ki prinaša "pametnejšo" storitev v obliki beleženja zgodovine opravil in z možnostjo hranjenja omejenega števila že obdelanih. Še več dobrot seveda prinašajo različni plačljivi računi (vežemo se lahko za različna obdobja, seveda za različne vsote). Sama registracija je zanimiva, saj svoj račun ustvarimo (in povežemo) tudi s Facebookom. Spletni vmesnik sicer ni med najbolj preglednimi, saj bi si želeli bolj logične razdelitve ponudbe. Tudi zato je treba nekaj časa, da se na "laboratorij" privadimo. Delovni proces je enoten in poteka v treh jasnih korakih, kjer postopoma izbiramo najprej med učinkom ali izdelkom, ki ga želimo narediti, nato pa izberemo še fotografijo, ki se nam zanj zdi primerna. Storitev je primerno odzivna in tudi nalaganje fotografij ne traja predolgo. Vpliv uporabnika na končni izdelek je minimalen in bi vsekakor želeli večjega. Pogrešali smo tudi okno za predogled. Z vsem videnim, predvsem pa spričo možnosti, ki so na voljo, je "Laboratorij" vreden obiska.

BigHugeLabs

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: bighugelabs.com.

Cena: Brezplačno, možna tudi vezava za: 5 dolarjev za teden, 10 dolarjev za mesec, 25 dolarjev za leto in 100 dolarjev za neomejeno uporabo.

Za: Preprost in enostaven način dela, ponudba, izbira pri "vezavi" za resnejšo uporabo.

Proti: Omejitve pri brezplačnem dostopu, nezmožnost prilagajanja orodij, ni okna za predogled, oglasi.

Dumpr

Med ponudbo Dumpr se najdejo tudi precej zanimive stvari. 3D kocka z našimi fotografijami na stranicah je že taka. Takole je videti v vsem svojem sijaju.

Pod nenavadnim imenom najdemo sicer zanimivo spletno stran, katere ponudba pa je bolj skromna. Na voljo je brezplačno in jo je mogoče uporabljati tudi brez registracije, a z brezplačno (registracijo) pridobimo nekaj dobrot, kot beleženje zgodovine našega dela s hitrejšo in enostavnejšo uporabo (zapomni si namreč že naložene ali uporabljene fotografije) in podobno. No, nekaj učinkov in ponudbe je na voljo samo proti plačilu. Uporabniški vmesnik je pregleden in enostaven za uporabo, stran pa dovolj odzivna, zato nas počasnost vsekakor ne bo odvrnila od uporabe. Delovni proces je klasičen, v treh korakih izberemo učinek, naložimo fotografijo in shranimo rezultat. Storitev je dokaj komunikativna, saj se "pusti povezati" z nekaterimi priljubljenimi družabnimi omrežji, tako da lahko tudi na njih brez težav pustimo "pečat" z našimi "umetninami". Kar zanimive in uporabne so "skupine", zbirka "umetnin" ostalih uporabnikov storitve, nastale na podlagi uporabe nekega učinka, ki jih lahko pregledujemo in v njih objavimo tudi naše. Dumpr ni zahteven, zanimiv za uporabo tudi zaradi možnosti povsem anonimnega načina dela, svoje dobre odzivnosti in nekaterih dodatnih prednosti (predvsem brezplačna registracija in prednosti povezane z njo). Tudi ponudba bo manj zahtevnim uporabnikom povsem dovolj. Med slabosti bi lahko prišteli manjšo ponudbo (za nekoliko zahtevnejše uporabnike) in omejitve pri brezplačnem načinu dela, manjka tudi okno za predogled, moteči so še oglasi.

Dumpr

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.dumpr.net.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven način dela, uporabni in zanimivi rezultati.

Proti: Majhna ponudba, omejitve pri brezplačnem dostopu, nezmožnost prilagajanja orodij, ni okna za predogled, oglasi.

FunPhotoBox

FunPhotoBox ima pregleden in preprost spletni vmesnik z delovnim procesom v treh korakih. Na fotografiji je lepo prikazana tudi ureditev ponudbe na posamezne zavihke.

"Zabavna škatla za fotografije" se lahko pohvali s pestro paleto različnih zanimivih in uporabnih učinkov, ki jih lahko tudi preprosto uporabimo. Storitev je v celoti na voljo brezplačno in jo lahko uporabimo tudi kot popolni anonimneži (registracija ni obvezna), kar delovni proces seveda poenostavi in pohitri. Spletni vmesnik je pregleden, čeprav bi lahko bil nekoliko bolje organiziran. Vsaj prva stran deluje (zaradi obilice predstavljenih učinkov in oglasov) nekoliko kaotično, neurejeno. A odkupi se z uvedbo zavihkov, ki učinke predstavijo nekoliko bolj "logično" in urejeno. Na voljo jih je veliko različnih vrst, od animacij, "navadnih" učinkov do naslovnic revij in elektronskih razglednic. Predstavljeni so dobro, razglednice še najbolje (premik z miško nad posamezno razglednico to poveča). Delovni proces je v treh korakih in v drugem (nalaganje fotografij) se srečamo z omejitvami, ki določajo, kako veliko fotografijo lahko naložimo in v kakšnem formatu je lahko. Prilagajanja uporabnikovim željam praktično ni, a bi si jih želeli. "Škatla" sodi med strani s pestrejšo ponudbo (v prihodnosti se obetajo tudi nekatera osnovna orodja za urejanje fotografij), uporabna je tudi popolnim anonimnežem, je dovolj odzivna in seveda enostavna za uporabo. Moteči so oglasi, omejitve pri nalaganju in seveda minimalna možnosti vplivanja na končni rezultat.

FunPhotoBox

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: funphotobox.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven način dela, pestra ponudba, na voljo tudi brezplačno.

Proti: Oglasi, nezmožnost prilagajanja orodij.

PhotoFunia

PhotoFunia ima celo "laboratorij", kjer je na voljo kar nekaj zanimivih orodij za izdelavo uporabnih izdelkov. Na fotografiji je samo nekaj teh.

Kljub svojemu "smešnemu" imenu se storitev precej resno trudi pri delu s fotografijami, predvsem pri opremljanju le-teh z najrazličnejšimi učinki. Njena ponudba je pestra in zanimiva. Za delo z njo se nam ni treba registrirati, na voljo je brezplačno. Ponudba je pregledno urejena, organizirana po zavihkih in med njo najdemo različne učinke, možnost dela z obrazi in celo neke vrste laboratorij. Delovni proces je jasen, enostaven in nas do cilja pripelje v dveh korakih. Uporabnik pri celotnem postopku sorazmerno malo sodeluje. Izbrati moramo namreč učinek in fotografijo (ali več njih, odvisno od učinka, ki smo ga izbrali), vse drugo naredi storitev sama. Posebnost je vsekakor laboratorij, vsaj sodeč po imenu. Podrobnejši pregled pokaže, da se pod tem imenom skriva nekoliko bogatejša ponudba in možnost izdelave povsem konkretnih izdelkov, koledarjev, razglednic, lončkov. Nekateri so na voljo povsem brezplačno, druge pa moramo seveda plačati. Zavihek obrazi skriva celo paleto znanih in manj znanih obrazov, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi določene fotografije. Moteče je, da je izbor pravzaprav vse, kar lahko z njimi naredimo. PhotoFunia vabi z enostavnim načinom dela, pohvalno urejeno spletno stranjo, pestrostjo ponudbe in dodano vrednostjo le-te (možnost izdelave konkretnega izdelka, nekatere proti plačilu). Pogrešali smo možnost večjega vplivanja na končni izdelek, kakšno orodje za urejanje fotografij in seveda odsotnost oglasov.

PhotoFunia

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.photofunia.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven način dela, preglednost in urejenost, pestra ponudba, na voljo tudi brezplačno.

Proti: Oglasi, nezmožnost prilagajanja orodij.

PhotoVisi

Izdelava kolažev je preprosta, na podlagi že pripravljenih predlog, v katere "namečemo" lastne fotografije. PhotoVisi poleg tega ponuja tudi možnost spreminjanja in delnega urejanja le-teh.

"Vizi" je lepo izdelana, enostavna in predvsem učinkovita spletna stran, ki pa se na žalost ukvarja samo z eno stvarjo. Omogoča namreč (le) izdelavo najrazličnejših kolažev, ki jih lahko ustvarimo s pomočjo ene od že pripravljenih predlog in izbora lastnih fotografij. Na voljo je povsem brezplačno in se za njeno uporabo sploh ni treba registrirati. A ker ponuja tudi možnost izdelave povsem konkretnih končnih izdelkov (izdelan kolaž lahko namreč natisnemo na magnet, si izdelamo poster, lonček ali razglednico), si je za tovrstno početje seveda treba omisliti uporabniški račun za uporabo v spletni trgovini. Delovni proces je povsem enostaven, saj si iz množice pripravljenih predlog (kolažev) izberemo tisto, ki nam ustreza, in vanjo "postavimo" svoje fotografije. Pohvalno je, da lahko razporeditev teh spreminjamo in prilagodimo našim željam, kak del fotografije pa tudi izrežemo ter nastavimo drugačno barvo za ozadje. Izdelan kolaž nato uporabimo na enega od zgoraj omenjenih načinov ali ga preprosto shranimo (na disk) za kasneje. Storitev je vsekakor posrečena in dobro izvedena, čeprav strogo namenska, pa svoje delo odlično opravi. Veseli možnost spreminjanja končne postavitve in seveda brezplačna uporaba, motili pa so nas oglasi in pomanjkanje dodatne ponudbe.

PhotoVisi

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.photovisi.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven način dela, preglednost in urejenost, pestra ponudba, na voljo tudi brezplačno.

Proti: Oglasi, skromna ponudba.

Pixisnap

Preprost in enostaven, s skromno ponudbo, a natančen in dosleden. Tak je Pixisnap, ki ponuja samo dve možnosti.

Pixisnap s svojo ponudbo ni ravno bogat, saj se osredotoča le na dve opravili, namreč izdelavo mozaika (sestavlja ga več manjših fotografij, ki jih sami izberemo) in urejanje polaroida (skupek izbranih fotografij, ki so videti kot polaroidne). Storitev je brezplačna in se nam tudi ni treba registrirati. A če želimo od nje kaj več (kot recimo hranjenje izdelkov), bo registracija neizbežna. Delo z njo je sicer preprosto in od uporabnika večinoma zahteva izbiro med danimi možnostmi, čeprav je treba priznati, da jih je presenetljivo veliko. V posameznih korakih od začetka do konca namreč opravimo kar nekaj (ne ravno težaškega) dela, katerega rezultat je primerno viden tudi na izdelku. Občasno zna biti izbiranje med vsemi možnostmi tudi dolgočasno in utrujajoče početje (najbolj opazno ravno pri izdelavi mozaika, ko moramo za prav vse izbrane fotografije opravljati enako "dolgočasno" delo). Omejitve so, saj nalaganje fotografij ni povsem svobodno (omejitve za njihovo ločljivost in maksimalno velikost so sorazmerno stroge, nenavadne in zato moteče). Vsekakor lahko zapišemo, da bo Pixisnap zadovoljil majhen in ozek krog uporabnikov, saj je precej ozko usmerjen, motijo nas tudi oglasi in v določenih trenutkih dolgočasno, ponavljajoče delo. A odkupi se z brezplačno uporabo, dobro opravljenim delom in enostavnim procesom izdelave.

Pixisnap

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.pixisnap.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven za uporabo, natančen, na voljo brezplačno.

Proti: Oglasi, skromna ponudba, ponavljanje enih in istih opravil.

.

TiltShiftMaker

Glavni del postopka je seveda delo z nekaterimi orodji, predvsem je pomembna izbira fokusa. Kot je videti s fotografije, TiltShiftMaker tudi tu ne komplicira, saj orodij ni veliko, delamo z drsniki, okno za predogled pa pot do cilja precej poenostavi.

Zanimiva in preprosta spletna storitev nam ponuja svojstveno možnost "odkrivanja sveta skozi miniature", kot se glasi njihov slogan. Izraz "tilt-shift", kakor se storitev imenuje, namreč označuje posebno fotografsko tehniko, s katero lahko svoje fotografije "opremimo" s posebnimi učinki. Med drugim tudi tako, da je motiv iz resničnega sveta v "tilt-shift" fotografiji videti kot miniatura. To je sicer moč doseči s posebno opremo (gre za poseben tip leč, ki jih lahko premikamo (shift) in usmerjamo pod različnimi koti (tilt)), kot tudi s posebnimi programskimi "prijemi" (orodji). To zadnje je tudi storitev TiltShiftMaker. Uporablja jo lahko prav vsak, saj je v celoti brezplačna in se nam tudi ni treba registrirati. Stran je pregledno zasnovana, njene zmožnosti pa precej nazorno predstavljene in opisane. Tudi to nam pomaga pri lažjem delu, čeprav je postopek obdelave fotografij povsem preprost. Poteka v treh korakih in s solidnim uporabnikovim sodelovanjem. Prvi korak je izbira fotografije (naložimo jo lahko z našega računalnika ali poljubnega spletnega naslova), vendar ne kakršnekoli, saj so določene omejitve glede formata, ločljivosti in velikosti, ki so jasno zapisane. Temu sledi glavni del postopka, namreč izbira fokusa in spreminjanje nekaterih "naprednejših" nastavitev, ki pa jih ni prav dosti (tri). Delamo z drsniki, na voljo pa imamo tudi okno za predogled, kar pot do želenega rezultata zelo skrajša. Zadnji korak je seveda "izdelava" obdelane fotografije in shranjevanje na krajevni disk. Storitev je res zelo preprosta, a hkrati vabljiva, igračkanje z njo pa nas lahko hitro zasvoji. Razen opisanih omejitev pri nalaganju fotografij skorajda nima drugih pomanjkljivosti, pohvalimo lahko preprost in učinkovit način dela ter uporabne in zanimive rezultate.

TiltShiftMaker

Kaj: Spletna storitev za dodajanje učinkov fotografijam.

Izdeluje: www.tiltshiftmaker.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprost in enostaven način dela, uporabni in zanimivi rezultati, okno za predogled.

Proti: Omejitve pri nalaganju fotografij, skromna ponudba, oglasi.

In kaj izbrati?

Pravzaprav je tokrat na vprašanje nekoliko težje odgovoriti, saj opisanih storitev ne moremo povsem enakovredno primerjati med seboj. Res je, da se vse ukvarjajo s podobno dejavnostjo, namreč fotografijami in njihovim olepševanjem z učinki, a so si med seboj (po ponudbi) vendarle precej različne. Tiste bolj revne s ponudbo niso nujno tudi slabše, saj se ukvarjajo s specifičnimi "tehnikami", ki bodo marsikomu precej všeč. Tukaj izstopa TiltShiftMaker, katerega izdelki so zanimivi in posebni. Ob bok mu lahko postavimo, recimo, še PhotoVisi z njegovimi kolaži. A oba bosta verjetno zadovoljila ožji krog uporabnikov. Za tiste, ki jim pestrost ponudbe pomeni več, sta videti najprimernejša predvsem FunPhotoBox in BigHugeLabs. A ob tem velja omeniti, da prav vsega (vseh učinkov) seveda nimata, zato se je kdaj smiselno ozreti tudi po ponudbi drugih (še posebej, če iščemo kaj točno določenega).

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji