Objavljeno: 24.4.2007 02:47 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor April 2007 | Teme: backup

Enostavno varno

Če je kakih programov na trgu res veliko, so to programi za varovanje podatkov. Od brezplačnih preprostih rešitev do celostnih komercialnih aplikacij. SyncBackSE se je izkazal kot zmogljiv program z obilo naprednih funkcij in precej dostopno ceno.

SyncBackSE 4.1 je večji "brat" brezplačnega SyncBack Freeware, ki je precej manj zmogljiv, poleg tega pa ima tudi vmesnik starejše, tretje različice.

Prvi vtis je prijeten, grafično okolje je preprosto, a učinkovito. Osnovni element dela je opravilo (Task), s katerim želene podatke preslikamo drugam. Kam, od kod, kdaj in kako, pa je odvisno od nastavitev, ki so vezane na opravilo. Privzeto ne vidimo vseh možnosti, temveč le najnujnejše. Izbira datotek in map je poljubno nastavljiva, prav tako tudi filtri, s katerimi odstranjujemo nezaželene datoteke.

Pri ustvarjanju novega opravila precej pomagajo čarovniki, s katerimi določimo osnove, npr. kam in kdaj shranjujemo, od kod jemljemo in način dela (preslikava ali sinhronizacija).

Datoteke lahko shranimo v obliki paketov ZIP (tudi kodiranih), vse delo se zapisuje v HTML, ki se lahko odpošlje na naš e-naslov. Tudi sicer si pred sinhronizacijo lahko natančno ogledamo, kaj bo presneto in kaj ne, in se naknadno odločimo za dopolnitev filtrov. Pregled nad delom je tako odličen.

Sicer je SyncBackSE namenjen zahtevnejšim opravilom in poslovnim okoljem. Tako se ne brani strežniškega dela (zagon kot storitev), različne vrste povezav FTP mu niso tuje. V ta namen rabi t. i. Fast Backup, ki brez pregleda ciljnega nosilca takoj začne delati. To olajša pošiljanje novih datotek v strežnik.

Opravila lahko izvedemo enkrat ali pa jih časovno nastavimo. SyncBackSE uporablja kar okensko orodje (Task Scheduler), ki je nekoliko manj prijazno za uporabo, a ima druge prednosti (izvede se tudi v oddaljenem računalniku, ko nismo povezani nanj).

SyncBackSE je odlično orodje za varovanje podatkov (tudi prek šifriranih datotek ZIP), hitro shranjevanje novih datotek v strežnike in uporabo v strežniškem okolju. Edina večja pomanjkljivost je nezmožnost revizijskega shranjevanja, kar je potrebno pri nadgrajevalnem (incremental) varovanju. SyncBackPro bo menda prinesel tudi to.

SyncBackSE 4.1 ima preprost in uporaben vmesnik. Primeren je za varovanje podatkov v poslovnem in domačem okolju, pogrešamo pa revizijsko shranjevanje.

SyncBackSE 4.1

Kaj: Izdelovanje varnostnih kopij in sinhronizacija map.

Izdeluje: 2BrightSparks, www.2brightsparks.com.

Operacijski sistemi: Windows 2000-Vista.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Odlična podpora FTP, hitro shranjevanje, deluje kot storitev, shranjevanje v kodirane datoteke ZIP, silno veliko možnosti.

Proti: Ne zna shranjevati revizij datotek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji