Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor November 2010

Enostavno, a učinkovito

Diski hitro postanejo premajhni, nadgradnja je velikokrat nemogoča ali pa vsaj zelo boleča. V istem trenutku pa razmišljamo tudi o tem, kako bi do podatkov prišli še s službenega računalnika, tudi žena ima podobne želje. Rešitev je lahko kar najosnovnejši omrežni disk - NAS.

Seagate GoFlex Home je eden izmed takih - enostavnih diskovnih sistemov NAS. Enostavnih zato, ker vključuje le en disk. Njegova priprava za delo je sila enostavna, pa naj si bo to v Windows ali MacOS operacijskih sistemih. Po namestitvi priložene programske opreme, nekaj klikih in priklopu v usmerjevalnik je sistem pripravljen za delo. Sestavljen je iz dveh delov - ohišja, v katerem je disk, v našem primeru zmogljivosti 1 TB, in podstavka, ki je priključen na napajalnik in povezan z usmerjevalnikom. Na zadnji strani podstavka najdemo priključek USB, ki omogoča, da napravo povežemo s tiskalnikom. Ta tako postane dostopen vsem uporabnikom sistema. Poleg osnovnih diskovnih strežniških funkcij lahko GoFlex deluje tudi kot strežnik za glasbo, slike in video deli prek tehnologije DLNA ali pa je na voljo kot sistem za varnostno kopiranje podatkov. V primeru uporabe operacijskega sistema Windows lahko uporabimo priloženo programsko opremo Memeo Instant Backup, medtem ko se pri uporabi Mac OS seagatov sistem dobro razume z integriranim Time Machine. Sistem je prilagojen tako, da v osnovi lahko komunicira s petimi uporabniki oz. računalniki, lahko pa ga nadgradimo v PRO različico, kjer te omejitve ne bo več. Pro različica omogoča tudi nekatere druge dodatne funkcionalnosti, med drugim to, da se na sistem priključimo prek mobilnega telefona ali kakšne druge večpredstavne naprave, npr. iPada. Omeniti velja tudi, da lahko do podatkov na disku pridemo s kateregakoli mesta, ki je povezano v internet, ne samo iz domačega krajevnega omrežja. Za to poskrbi posebna Seagatova storitev.

GoFlex Home je zanimiva naprava. To, da je sestavljena iz dveh delov, lahko sprejmemo kot taktično potezo izdelovalca. Disk namreč lahko priključimo v podstavek in nam brez njega ne koristi prav veliko, lahko pa dokupimo kopico dodatne opreme, s katero se bo disk dobro razumel. V domačih okoljih se bo sistem odrezal zadovoljivo, kakšne pomembne podatke pa je varneje shranjevati na sisteme, kjer je za varnost podatkov poskrbljeno z redundanco.

Seagate GoFlex Home

Diskovni strežnik NAS

Izdeluje: www.seagate.com.

Prodaja: www.asbis.si.

Cena: 150 EUR.

Za: Enostavna namestitev in priprava za delo.

Proti: Dodatne funkcionalnosti so plačljive.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji