Objavljeno: 25.3.2005 00:07 | Avtor: Sašo Vozel | Monitor Februar 2005

Enostavna pomoč na daljavo

ISL Light je enostaven programski paket za krmiljenje računalnikov na daljavo. Prek interneta omogoča dostop do računalniškega namizja uporabnika, kadar le-ta potrebuje pomoč svetovalca.

Poslovni model je razdeljen na dva programska paketa: ISL Light ASP Subscription in ISL Light Server License. Prvi je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, drugi pa večjim podjetjem, ki želijo postaviti lasten strežnik za krmiljenje računalnikov. Ob nakupu strežniške licence dobi kupec večji nadzor nad sistemom ter možnostjo povezave, ki potrebuje posege tudi na strežniškem delu. To pa je velika konkurenčna prednost, saj podobni izdelki tega ne omogočajo oziroma stanejo več kot 10.000 evrov. ISL Light resnično ni namenjen posameznikom, saj se uporaba plačuje z dokaj visoko letno naročnino.

Prenašanje datotek deluje na način "povleci in spusti".

ISL Light ASP Subscription je prav tako namenjen podjetjem, vendar gre za veliko enostavnejšo rešitev, saj kupcem ni treba postaviti in vzdrževati strežnika. Naročniški paket ASP uporablja XLABovo omrežje strežnikov (zaenkrat le trije - v Nemčiji, ZDA in Sloveniji) in deluje enako kot strežniška licenca, le da namesto dostopa do strežnika dobimo vmesnik, spisan v skriptnem jeziku PHP. Potek krmiljenja oddaljenega računalnika je prek tega vmesnika več kot preprost. Svetovalec v podjetju zažene vmesnik ISL Desk Light, strežnik mu dodeli edinstveno številko seje, to pa nato posreduje stranki (denimo po telefonu). Stranka nato številko vnese v vmesnik ISL Client Light in že sta povezana. Na namizju svetovalca se prikaže novo okno, od koder potem upravlja oddaljeni računalnik. Stranka ima možnost dodelitve in odvzema pravice nadzora nad svojo tipkovnico in miško, vključena pa je tudi možnost prenašanja datotek v obeh smereh. Vmesnik je podoben programom za trenutno sporočanje, saj omogoča tudi tekstovni klepet med uporabnikoma.

Za uporabnike programov, kot je ISL Light, je zelo pomembna varnost povezave. V podjetju XLAB so poskrbeli za 128-bitno kodiranje povezave in za varno prenašanje podatkov prek protokola SSL (Secure Socket Layer), ki poteka po kodirani povezavi HTTPS in lahko identificira tako sprejemnika kot oddajnika. Kljub temu je glavni varnostni mehanizem programa to, da je povezan samo v času, ko je odprt. Ko se povezava med uporabnikoma prekine, v računalniku ne ostane nameščeno nič, pa tudi številka seje postane neuporabna. Poleg varnosti je pomembna še zanesljivost delovanja prek različnih požarnih zidov, kar ISL Lightu prav tako uspe odlično, saj se povezuje prek različnih vrat (tudi prek vrat 80).

Oddaljeno namizje se privzeto prikazuje v osembitnem barvnem načinu.

ISL Light je preveden v osem evropskih jezikov. Med njimi lahko izbiramo v sistemskem menuju (ki je nekoliko skrit v levem zgornjem kotu vmesnika), čeprav nam program samodejno zazna jezik iz regionalnih nastavitev računalnika.

ISL Light 2.0 bo prišel prav podjetjem, ki želijo svojim kupcem programske opreme ponuditi takojšnjo podporo pri uporabi. Zelo uporaben je za podjetja, v katerih zaposleni veliko sodelujejo med seboj, veliko možnosti pa je tudi v učenju na daljavo. Uporaba programa je zelo enostavna in zato razumljiva vsakomur.

ISL Light 2.0

Kaj: Programski paket za pomoč uporabnikom na daljavo.

Izdeluje: XLAB, www.xlab.si.

Prodaja: XLAB, www.xlab.si, (01) 477 67 77.

Cena: 390 evrov na leto za ISL Light ASP Subscription, 690 evrov na leto za ISL Light Server License.

Za: Zelo preprosta raba, možnost prenašanja datotek, varnost in zanesljivost povezave.

Proti: Dokaj visoka letna naročnina, pomanjkanje nekaterih dodatnih možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji