Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2013

Električne shrambe

Pametni telefoni so v svet mobilne telefonije prinesli izboljšave na vseh področjih, le pri trajanju akumulatorja ne. Nenehna povezljivost v splet in druge ugodnosti pametnih naprav pač terjajo svoj davek, in tega pri telefonih poravnamo s porabo energije.

Ljudje, ki si še vedno niso omislili pametnega telefona, navadno pravijo: »Raje bi Nokio s tipkovnico, ker mi je ni treba polniti štiri dni.« Seveda imajo prav, saj neumni telefoni res zdržijo dlje in na vsakodnevno polnjenje lahko mirno pozabimo. Temu botrujejo leta piljenja starejših operacijskih sistemov teh telefonov, ki v primerjavi z modernimi napravami niso počeli kaj dosti drugega, kot le vzdrževali povezavo v mobilno omrežje.

Pametni telefoni pa nekje med signalom GPS, anteno WiFi, večjedrnimi procesorji in predvsem velikimi, svetlimi zasloni porabijo zelo veliko energije. Akumulatorji v telefonih se sicer večajo, a gre to ponavadi z roko v roki z bolj požrešnimi zasloni, ti pa so glavni krivec za povečano porabo energije. Izdelovalci pametnih telefonov skušajo dolžino delovanja naprav povečati različno. Applovo vztrajanje pri manjših zaslonih je sicer pogojeno z njihovo oblikovalsko filozofijo, saj tako grafična kot industrijska podoba njihovih telefonov napreduje zmerno in premišljeno. Ko je Apple povečal površino zaslona iPhona, se je to odločil storiti le v višino, to pa je pomenilo ohranjanje njihovih oblikovalskih smernic, ki so bile nedvomno povezane tudi s tem, da uporabniki ne bodo trpeli zaradi krajšega časa delovanja telefona.

Satechijev Energy Station shrani petkratni naboj povprečnega telefonskega akumulatorja.

Satechijev Energy Station shrani petkratni naboj povprečnega telefonskega akumulatorja.

Apple je med prvimi začel akumulatorje nerazdružljivo vstavljati v telefone, tako da je bila menjava nemogoča. Temu je sledila tudi večina izdelovalcev v androidnem ekosistemu, razen Samsunga. Na vsakem novem telefonu znamke Sony, LG ali HTC odpremo vedno manj ohišja, Samsung pa še vedno vztraja pri odstranljivi zadnji stranici in akumulatorju, ki ga je mogoče zamenjati. V Koreji je pri nekaterih njihovih večjih napravah v embalaži že privzeto dodaten akumulator, saj npr. Galaxy Note s svojim velikanskim zaslonom zelo hitro porabi vsako zalogo energije. Mimogrede, tudi v Applu so morali ob prehodu na visoko ločljive zaslone Retina, ki so seveda bolj požrešni, iPad 3 odebeliti, da so lahko vstavili večji akumulator.

Težav z vzdržljivostjo akumulatorjev ne bo prav kmalu konec, saj razvoj napreduje počasi in bomo na trenutno stanje obsojeni dlje časa. Daljši časi uporabe telefona bodo zaenkrat predvsem zasluga optimizacije mobilnih operacijskih sistemov. Nekaj truda v tej smeri smo že opazili pri androidnih telefonih, kjer se posamezni izdelovalci s svojimi preoblekami trudijo z raznimi vzdržljivostmi dodatki, ki pametno izklapljajo najpožrešnejše funkcije.

Dokler te zvijače v prihodnosti ne dosežejo zanesljive ravni, je rešitev le ena – zunanji akumulatorji. Kupovanje akumulatorjev, ki niso izdelek znanega izdelovalca, je vedno tvegano početje, saj je od anonimnih Kitajcev mogoče kupiti veliko piškave robe. Vsak, ki se je na lastno roko podal v nakup novega akumulatorja za svoj prenosnik, ve, kakšen rok trajanja (lahko) imajo ti izdelki. Pri zunanjih akumulatorjih za telefone je nekoliko drugače, saj so praviloma manjši modeli, ki pa jih izdelujejo tako anonimneži kot bolj preverjena imena, ki so se lotila razvoja teh mobilnih dodatkov.

Številke

Številke, ki navajajo trajanje akumulatorja pri telefonih in tablicah, so seveda varljive. iPad se hvali z več kot desetimi urami zmerne rabe, a je to pogojeno s tem, da uporabljamo le povezavo WiFi in smo doma. Če bi tablico vzeli na pot in imeli vklopljen GPS in povezavo 3G, bi se tistih deset ur hitro zmanjšalo.

Akumulator kot ohišje

Najbrž najbolj znan zunanji akumulator za iPhone in nekatere androidne telefone prihaja iz podjetja Mophie, kjer že vrsto let izdelujejo lična ohišja, ki so pravzaprav zunanji akumulatorji. Mophijevi akumulatorji  na prvi pogled delujejo kot predebela varnostna ohišja za telefon, saj mu dodajo kar dosti več prostornine. Če vemo, da se notri skriva akumulator, ki je skoraj tako zmogljiv kot tisti v telefonu, bo marsikdo pripravljen požreti tudi nekoliko bolj zajeten profil telefona. Na ebayu in v drugih spletnih trgovinah je mogoče dobiti tudi anonimna akumulatorska ohišja, a bodo taki nakupi pač loterija. Težko si je namreč misliti, da bo anonimno ohišje za iPhone, ki na ebayu stane 10 dolarjev, enako zadovoljivo opravilo posel kot Mophie, ki stane okoli 100 dolarjev.

Anonimna akumulatorska ohišja na ebayu so sicer poceni, a je vredno prej prebrati ocene drugih kupcev, če so z dostavljenim zadovoljni.

Anonimna akumulatorska ohišja na ebayu so sicer poceni, a je vredno prej prebrati ocene drugih kupcev, če so z dostavljenim zadovoljni.

Zunanji akumulatorji

Zunanji akumulatorji so veliko manj priročni kot ohišja, saj moramo nanje telefon priklapljati prek kabla in so bolj namenjeni potovanju kot vsakdanji rabi. Težko si je predstavljati, da bi poleg telefona vedno nosili s seboj še akumulator, ki je lahko od telefona malo manjši ali pa tudi dosti večji. Nekateri so tolikšni, da je mogoče z njimi telefon napolniti tudi petkrat ali še več. Takšni akumulatorji pridejo prav predvsem na potovanjih, ko vemo, da bomo brez električnega vtiča več kot le nekaj ur.

Konkurenca med bolj znanimi izdelovalci je kar huda in akumulatorje s petkratno prostornino telefonskega je mogoče dobiti že po 60 evrov. Imena, ki jih je mogoče zaslediti kot zaupanja vredna, so Satechi, Eton in tudi bolj znana, kot je Energizer. V spletu precej hvalijo Satechijev akumulator Energy Station, ki premore 10000 mAh električne shrambe in na ameriškem Amazonu stane 60 dolarjev.

Niso pa znana imena edina, ki lahko dostavijo spodobne akumulatorje. Mi smo se nekaj časa igrali z akumulatorjem, ki smo ga v uredništvu dobili kot promocijsko gradivo in se je obnesel presenetljivo dobro. Šlo je za manjši zunanji akumulator, ki je telefon Nexus 4 napolnil do 75 %, kar ni slabo. Še vedno pa velja opozorilo z začetka: če se boste odločili za nakup akumulatorja v spletu in boste kupovali manj znane blagovne znamke, bo prebiranje ocen na Amazonu in ebayu lahko pomenilo razliko med spodobno zunanjim akumulatorjem in nečem, kar bo umrlo po nekaj dneh. Predvsem pa so kot zunanji akumulatorji resnično vredni nakupa le večji. Manjših ni smiselno nositi s seboj, ker to delo dosti bolje opravi akumulatorsko ohišje.

Mophiejeva akumulatorska ohišja so na voljo v več barvah.

Mophiejeva akumulatorska ohišja so na voljo v več barvah.

Ko imamo sonca na pretek

Sončne celice na raznih polnilcih in zunanjih akumulatorjih ne delujejo tako dobro, kot bi si želeli. Drugače se tega ne da povedati, saj smo bili vsakokrat, ko smo naleteli na tako napajanje, razočarani. Sliši se resda zelo romantično – sonce bo napolnilo naš akumulator, nato bomo to energijo prenesli v svoj telefon. V resnici pa se takšno početje večinoma izkaže za jalovo, saj se akumulator polni tako dolgo, da sončni zahod pride prehitro. Da o tem, da je včasih tudi oblak ali senca in da nismo vedno obrnjeni naravnost v sonce, niti ne govorimo.

Tu so še akumulatorji, ki jih napolnimo z vrtenjem dinama. Tudi ta način je primeren le za skrajno silo. Desetminutno vrtenje ročaja namreč zadošča le za prižig praznega telefona, ki se bo nato le še ugasnil. Sončno in ročno napajanje baterij naj tako ostane v domeni ljudi, ki se odpravljajo v odročne (in/ali zelo sončne) kraje.

Podjetje Eton je znano po svojih akumulatorjih in radio sprejemnikih na dinamo. Te akumulatorje je mogoče napolniti tudi s priklopom na elektriko.

Podjetje Eton je znano po svojih akumulatorjih in radio sprejemnikih na dinamo. Te akumulatorje je mogoče napolniti tudi s priklopom na elektriko.

Za vse druge, ki bi radi iz svojega telefona izvlekli več življenja, pa je daleč najboljša rešitev akumulatorsko ohišje, ki bo na najmanj nadležen način omogočilo več govorjenja. Za potovanja bo kljub temu vedno prišel prav velik zunanji akumulator, ki nas bo odrešil paničnega iskanja električnih vtičnic, ko bosta telefon ali tablica začela opozarjati na nizko stanje …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji