Objavljeno: 9.2.2006 01:19 | Avtor: Gregor Ropoša | Monitor Februar 2006

Easy Media Creator 7.5 in Nero 7.0

Dandanes skoraj ni več računalnika, ki ne bi imel vgrajene zapisovalne enote. Prednjačijo CD zapisovalniki, ki pa jih v zadnjem času, predvsem zaradi dostopnih cen, uspešno nadomeščajo enote DVD. Za delo z zapisovalniki potrebujemo primerne programe, ki jih je na trgu kar nekaj. Dva med njimi, Easy Media Creator 7.5 (EMC) in Nero Premium 7.0, smo si podrobneje ogledali in preizkusili. Pri obeh gre za nekakšen paket "vse v enem", ki obsega kar nekaj programov in orodij.

Poglavitni namen obeh paketov je zapisovanje podatkov, glasbe, filmov, fotografij in kombinacij vsega tega na nosilce CD ali DVD, ponujata pa tudi pestro paleto orodij za obdelavo posameznih vrst datotek. Zasnova dela je pri obeh zelo podobna, saj za povezljivost posameznih orodij skrbi uporabniški vmesnik, v katerem izbiramo vrsto projekta in se po končanem delu v ustreznem programu tudi vračamo vanj. Tak način dela se izkaže za zelo uporabnega in preglednega, predvsem pa je hiter in enostaven. V obeh uporabniških vmesnikih so orodja smiselno razvrščena po skupinah podatki, glasba, slike in video, Nero ponuja še arhiviranje in dodatke, EMC pa DVD ter kategoriji orodja in dodatki. Nero omogoča prilagoditev uporabniškega vmesnika, projekte, ki jih najpogosteje uporabljamo, pa lahko uvrstimo med priljubljene; pri EMC lahko pohvalimo seznam nazadnje rabljenih projektov.

S paleto orodij želita tako Nero kot EMC postati osebni studio za izdelavo filmov. Tako oba ponujata urejanje video posnetkov, zajemanje videa iz zunanjih virov ter predvajanje teh posnetkov, a vsak po svoje. Pri Neru velja omeniti še orodje Share, ki omogoča, da svoje datoteke ponudite tudi drugim uporabnikom v omrežju, prednost EMC pa je v tem, da ponuja dva čarovnika: CineMagic za izdelavo lastnih video in glasbenih DVDjev ter StoryBuilder za dodajanje predlog in besedila. Vsa omenjena orodja so uporabna in jih je dokaj enostavno uporabljati, vendar se ne morejo meriti s profesionalnimi programi na tem področju. Enako velja za programe, namenjene obdelovanju fotografij in glasbe. Oba ponujata orodja za urejanje in obdelavo slik, EMC pa zna slike tudi zajeti, oziroma prenesti z izmenljivega nosilca ali iz digitalnega fotoaparata. Podpirata vse priljubljene grafične formate, delo z orodji je enostavno in podprto s čarovniki ter avtomatizmi za najpogostejše popravke na fotografijah.

Vsak po svoje, a vendar podobno.

Poskrbljeno je tudi za delo z glasbenimi datotekami. Pri obeh imamo možnost digitalizacije starih vinilnih plošč in kaset, urejanje glasbenih datotek in izdelavo lastnih posnetkov z veliko izbiro učinkov in podporo najbolj znanim glasbenim formatom. EMC je tu nekoliko natančnejši, saj ponuja več možnosti nastavitev in preglednejše vmesnike v omenjenih programih, ne podpira pa prostorskega zvoka 5.1 in 7.1 tako kot Nero.

Zelo dober del obeh paketov je program za arhiviranje datotek. Pri Neru se imenuje BackItUp 2, pri EMC pa BackupMyPc. Oba omogočata arhiviranje celotnega diska ali samo določenih datotek, arhiviranje je mogoče avtomatizirati in določiti svoj urnik, Nero ponuja 4 različne možnosti arhiviranja, EMC pa dve. Zanimiva možnost pri Neru je arhiviranje v oddaljeni strežnik FTP, seveda pa moramo v tem primeru poskrbeti za dovolj zmogljivo omrežno povezavo. V obeh programih smo tako arhivirane datoteke tudi uspešno obnovili.

Osrednja novost Nerove različice 7.0 je sicer Nero Home, ki ga odlikuje preprost in pregleden vmesnik. Namenjen je predvajanju DVD in drugih video, zvočnih in fotografskih posnetkov, hkrati pa zna z zamikom snemati in predvajati tudi tv programe. Nekakšen hišni kino torej. Hkrati se z zagonom le-tega vklopi tudi program Nero Scout, še ena novost, ki katalogizira uporabnikove datoteke in ustvari sezname predvajanj glede na vrste datotek. Dobrodošlo, a zahteva kar nekaj časa, sploh če je teh datotek veliko. Svoje sezname predvajanj lahko ustvarimo tudi sami.

Nero je pri samem zapisovanju na CD/DVD nekoliko bolj špartanski, saj še vedno nima "pameti", ki jo lahko opazimo pri EMC - da namreč takrat, ko naš projekt presega zmogljivost nosilca, tega sam razdeli na potrebno število nosilcev in nas med zapisovanjem na to tudi opomni. V obeh programih smo zapekli glasbene in podatkovne CDje, a pri Neru nismo bili zadovoljni z rezultatom. Podatkovni CD je bil dober, glasbeni pa je preskakoval tako v PC predvajalniku kot v glasbeni komponenti. Po poizvedovanju v raznih internetnih forumih smo ugotovili, da so na podobne težave naleteli tudi drugi uporabniki. Trenutno je edina rešitev uporaba starejše različice, čeprav so v Neru obljubili, da bodo kmalu izdali popravek. Med pisanjem tega članka ga še ni bilo.

Nero Premium 7.0

Kaj: Rešitev "vse v enem" za delo s podatki, glasbo, fotografijami, filmi.

Izdeluje: www.nero.com.

Prodaja: www.nero.com.

Cena: 70 evrov.

Za: Široka paleta orodij, preglednost, podpora prostorskemu zvoku 5.1 in 7.1.

Proti: Požrešna namestitev, različen uporabniški vmesnik pri posameznih aplikacijah, pomanjkljivi prevodi v slovenščino, neprepričljivo delovanje preizkušene različice, težave s preskakovanjem zapečenih glasbenih nosilcev CD.

Easy Media Creator 7.5

Kaj: Rešitev "vse v enem" za delo s podatki, glasbo, fotografijami, filmi.

Izdeluje: www.roxio.com.

Prodaja: www.roxio.com.

Cena: 70 dolarjev.

Za: Široka paleta orodij, enostavno delo in preglednost, dober uporabniški vmesnik, zanesljivo delovanje.

Proti: Požrešna namestitev, različen uporabniški vmesnik pri posameznih aplikacijah, ni slovenskega uporabniškega vmesnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji