Objavljeno: 18.12.2007 22:43 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2007

Drugi Titan

HTC je predstavil naslednika znanega TyTN, ki so ga dolgo skrivali pod imenom Kaiser. Od konkurence ga loči predvsem lahkotna povezljivosti s širokim naborom omrežij.

Na prvi pogled se novi TyTN le malo razlikuje od svojega predhodnika. Gumbi so ostali na skorajda istih položajih, pisalo so prestavili na spodnjo stran, spremenjena pa je tudi smer odpiranja drsnika. Toda ob malo boljšem spoznavanju nam hitro postane jasno, da so ji dodali mnogo več, kot smo pričakovali. Procesor, ki tiktaka s 400 megahertzi, poganja Microsoftov operacijski sistem Windows Mobile 6.0 Professional, v pomoč pa mu je kar 256 MB pomnilnika ROM in 128 MB pomnilnika RAM. Za zahtevnejše uporabnike je na voljo odprtina za kartico MicroSD, sama kartica pa žal tokrat ni priložena, kot smo bili vajeni pri nekaterih drugih modelih istega izdelovalca. Pod 2,8-palčnim drsnim zaslonom ostaja dobro znana tipkovnica QWERTY, ki pa je tokrat rahlo razočarala, saj tipke ne podajajo prave povratne informacije. Pri zunanji podobi navdušuje preprosta, a domiselna možnost nagibanja zaslona, ki olajša predvsem pisanje daljših sestavkov. Pohvaliti velja tudi spremenjen način vstavljanja kartice SIM, pri katerem ni več potrebe po izstavitvi akumulatorja, vseeno pa se telefon ob odprtju reže za kartico samodejno izključi. Žal so vse dodatne zmožnosti telefona povečale njegovo težo, ki s skoraj 200 grami nikakor ni zanemarljiva. A od tako zmogljivega telefona malokdo pričakuje, da ga bo preprosto vtaknil v hlačni žep in se odpravil na lahkoten tek.

Sodoben uporabnik od pametnega telefona zahteva predvsem stalno povezanost s svetom. In ravno na tem področju HTC-jev novinec še posebno blesti. Telefon se hitro in brez težav poveže s praktično vsemi trenutno dostopnimi omrežji, tako z UMTS in njegovo nadgradnjo HSDPA, kot tudi bluetooth in brezžičnim krajevnim omrežjem. Operacijski sistem se je, kljub nekaterim dvomom, izkazal za zmožnega vzpostavljanja povezav z več zahtevnimi omrežji naenkrat, rahlo nespretno je le povezovanje z omrežjem WLAN, kjer je potrebno veliko (preveč) uporabnikovega posredovanja. Pohvaliti pa velja vgrajeni sprejemnik GPS, ki je (žal) še vedno bolj izjema kot pravilo v sodobnih pametnih telefonih, možen pa je celo priklop zunanje antene na zadnji strani. V paketu skupaj s telefonom prejmemo tudi navigacijski program TomTom, a na žalost, pričakovano, brez kart Slovenije. Ker je naprava namenjena predvsem poslovnim uporabnikom, bomo med programsko opremo našli tudi vse standardne pisarniške programe, ki so na voljo v mobilni različici, manjši pa je seveda poudarek na igricah.

Seveda pa v podjetju HTC niso pozabili na danes že standardni fotoaparat. V napravo so vgradili kar dva, na zadnji strani je zmogljivejši, s tremi milijoni pik, spredaj pa nekoliko slabši, ki je namenjen video pogovorom. Kakovost slik je podobna kot pri drugih mobilnih fotoaparatih, vsekakor pa bi lahko bila boljša.

Telefon pa ima kljub velikanskemu naboru zmožnosti in precej visoki ceni tudi veliko pomanjkljivost, akumulator. Ta je celo manj zmogljiv kot pri predhodniku in to se je na našem preizkusu kaj kmalu izkazalo za problem. Ob povsem nezahtevni uporabi se je namreč baterija iztrošila v dobrem dnevu, to pa nikakor ni zadovoljivo. Čas avtonomije se je še zmanjšal ob vklopu sprejemnika GPS in ob daljših pogovorih prek omrežij 3G. Baterija pa ni edina, ki si zasluži grajo, zmotila nas je tudi občasna neodzivnost sistema, do katere je prihajalo predvsem pri odpiranju tipkovnice, ko se mora posledično obrniti slika na zaslonu. Večsekundni zamiki očitno nakazujejo, da je Microsoftov operacijski sistem občasno še vedno prevelik zalogaj celo za tako zmogljiv telefon. Zato že nestrpno pričakujemo prihodnje modele, ki jim bo morda le uspelo popolnoma ukrotiti Windows Mobile 6.0.

HTC TyTN II

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Professional.

Procesor: Qualcomm, 400 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 320 × 240 pik (240 × 320 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0, GPS.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS 850/1900/2100 MHz; podpora HSDPA.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 866 EUR; 608,94 EUR ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Podpora HSDPA, vgrajen GPS, Windows Mobile 6.0.

Proti: Tipkovnica ni najboljša, kartica MicroSD ni priložena, prešibak akumulator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji