Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje - TeleMonitor. Vzpon telekomunikacij

Leta 1999 smo pri Monitorju zelo resno zaobjeli telekomunikacije – nastala je priloga TeleMonitor.

Mobilnega interneta in širokopasovnosti še ni bilo, zasloni na dotik na mobilnih telefonih so bili še del futurističnih konceptov, do interneta smo dostopali še prek modemov in telefonskih linij. Bilo je to obdobje, ko se je mobilna telefonija druge generacije (GSM) z zamudo v primerjavi z zahodnoevropskimi državami prebila v Slovenijo, ko so mobilni telefoni tehtali veliko več kot danes, kakovost njihovih zaslonov pa je komaj presegala tisto na prikazovalnikih železniških in avtobusnih postaj. Bilo je to obdobje, ko se je največji svetovni dogodek s področja telekomunikacij, ki ga danes poznamo kot Mobile World Congress, še imenoval 3GSM World Congress – tretja generacija mobilne telefonije je bila takrat komaj v teoretičnih povojih.

Ko danes prelistamo TeleMonitor, se nam zdi, kot da beremo muzejski katalog, toda TeleMonitor je v svojem obdobju opravljal in opravil enako poslanstvo kot njegov starejši brat Monitor: kar je bilo novega, zanimivega in vznemirljivega v takrat že zrelem računalništvu, je zajel Monitor, enako aktualen pa je bil Tele Monitor na področju telekomunikacij, ki so takrat začenjale svoj bliskoviti razvoj do stopnje, kot jo poznamo danes.

Ravno zaradi hitrega razvoja telekomunikacij so nekoč štorasti mobilni telefoni kmalu postali pomanjšani nosljivi računalniki, telekomunikacije pa orodja računalništva ter njegova podpora in obratno. Najboljši dokaz za to je, da praktično vsa opravila, ki jih danes uspešno izvajamo na računalnikih, brez težav izpeljemo tudi na pametnih telefonih, katerih procesorske in pomnilniške zmogljivosti neredko presegajo namizne računalnike izpred četrt stoletja. Nekoč ločeni zgodbi razvoja računalništva in telekomunikacij sta se zlili v skupno zgodbo o uspehu, ki jo še danes celovito spremlja glavna izdaja revije Monitor.

Srdjan Cvjetović, nekdanji urednik Telemonitorja

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji