Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, samsung, android

Drugačna Galaksija

Junija lani je Samsung predstavil svoj prvi mobilni telefon s sistemom Android, i7500 Galaxy, ki je navduševal s svojo odzivnostjo, uporabljal pa je standardni paket programske opreme, brez lastnih nadgradenj. Zdaj je Samsung paleto dopolnil še z modelom i5700, ki znova nosi vesoljsko ime, Spica.

Novi Samsungov telefon z Androidom je dobil ime po najsvetlejši zvezdi v ozvezdju Device, k nam pa prihaja v času, ko Samsung razkriva svojo alternativno strategijo programske podpore za mobilne naprave, sistem Bada. Tako imajo zdaj v svoji ponudbi ob skoraj vseh pomembnejše programskih podlagah še lastno in zdi se, da je Android kar malo zapostavljen, saj Spica prihaja z le malo prilagojenim "kolačkom" (Android 1.5 Cupcake), kar je v času, ko je aktualna različica že 2.1, toliko bolj nerodno. Še huje je, da so najprivlačnejše novosti za Android (precej izboljšana trgovina, zemljevid, vizualno iskanje Goggles in podobno) na voljo le za različice od 1.6 naprej. Upamo lahko, da bo Samsung kmalu pripravil programsko nadgradnjo, s čimer ne bi smelo biti težav, saj praktično ni posegal v drobovje sistema (za razliko od npr. HTC Hero, ki ima samosvoj uporabniški vmesnik). Kljub temu Spica prinaša pomembno novost za vse ljubitelje večpredstavnosti: neposredno podporo videu v zapisu DivX ali XviD, kar zna marsikomu pomeniti več kot najsodobnejša različica podloženega operacijskega sistema.

Čeprav so Spico napovedovali kot nekakšno "lahko" različico Galaksije, je Samsung presenetil z vgradnjo hitrejšega procesorja (800 MHz, srce Galaksije utripa s 528 MHz), ki omogoča gladko predvajanje videov DivX. S strojne strani je Spica prikrajšana le za manjkajoči dodatni pomnilnik flash, ki je v Galaksijo vgrajen s pritrjeno 8 GB kartico, a to lahko premostimo z nakupom dodatne, večje pomnilniške kartice microSD, ki gre lahko vse do 32 GB. Razlike v primerjavi s starejšim bratom se nadaljujejo pri samem videzu, saj ima Spica nekoliko bolj mladostno obliko z dvema dvobarvnima kombinacijama (črna z rdečimi ali bela z zelenimi detajli) in nekoliko drugačno razporeditvijo tipk na dnu, kamor je dodana še ena, namenska tipka za priklic iskanja v več aplikacijah. Za pomikanje po izbirnikih je še vedno na voljo večsmerna tipka, ki pa jo večinoma uporabljamo le za izbiranje med drobnimi elementi, ki jih je težko natančno pritisniti na samem zaslonu. Ta je enak kot pri bratu, 3,2-palčni AMOLED z ločljivostjo 320 × 480, ki prinaša zelo žive barve in dobro vidljivost pod vsemi koti, še vedno pa ima težave pri zelo svetli okolici. Po merah je Spica le za drobec obilnejša in težja od predhodnika, navdušuje pa z zmogljivo 1500 mAh baterijo, ki nam lahko ob običajni rabi, ki vključuje tudi pogosto brskanje prek omrežij WiFi, ponudi tudi do tri dni avtonomije, kar je pri sodobnih pametnih telefonih kar redko. Žal Spica ne navduši z vgrajeno kamero, ki še vedno ponuja zgolj 3,2 milijona pik in nima dodatne osvetlitve. Fotografije so zato razmeroma dobre le ob primerni svetlobi okolice, snemanje videa pa je skoraj neuporabno, podprta ločljivost je namreč zgolj 352 × 288 pik. Za ljubitelje glasbe bo pomembno, da Spica ohranja standardni 3,5 mm priključek za slušalke.

Kot smo že omenili, je programska oprema standardni Android 1.5, ki mu je Samsung dodal le aplikacijo (samostojen program in ne dodatek za domači zaslon) za hiter vklop in izklop večjih porabnikov energije (WiFi, GPS, Bluetooth) ter lastno zaslonsko tipkovnico, ki omogoča tudi vnos z manj tipkami in predvidevanjem T9. Žal vgrajena programska oprema tega vnosa ne podpira za slovenščino. Privzeto je sicer na sistemu izbrana klasična Androidova zaslonska tipkovnica, a lahko zelo hitro preklopimo z dolgim pritiskom na katerokoli vnosno polje za besedilo. Najpomembnejši programski dodatek je tako skrit pod "pokrovom", to pa je dodatni dekoder za videe DivX. Ta je tudi poglavitni razlog za nakup Spice, saj vam bo poleg drugih dobrot žal že nekoliko zastarelega Androida 1.5 omogočala tudi takojšnje uživanje v vaši zbirki videov, brez zamudnega pretvarjanja v druge, manj priljubljene zapise.

Samsung I5700 Galaxy Spica

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android (1.5).

Pomnilnik: 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, podpira do 32GB.

Zaslon: AMOLED, 320 × 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Drugo: GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Janus Trade, www.janustrade.si.

Cena: 307 EUR, 150 EUR v Simobilovem paketu triZAME.

Za: Podpora DivX/XviD, zaslon AMOLED.

Proti: Zastareli sistem Android 1.5.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji