Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2017

Domači varnostnik

V zadnjih letih so tudi domači uporabniki začeli vse pogosteje uporabljati varnostne kamere – te so namreč postale cenejše in enostavneje jih je uporabljati. Vprašanje pa je, kaj s posnetim gradivom.

Lepo se ponujajo naprave za omrežno shrambo, imenovane tudi NAS (Network Attached Storage), ki jih v naši reviji redno preizkušamo. Čeprav je v zadnjih letih med izdelovalci (in generacijami teh naprav) vedno manj razlik, se kljub temu najdejo take, ki ponujajo res veliko. Nekatera podjetja jih ponujajo tudi namesto osnovnejših strežnikov (tako za podatke kot tudi za elektronsko pošto, strežbo preprostejših spletnih strani itd.), najdejo se že celo modeli, na katerih lahko ženemo prave virtualne sisteme.

Vmesnik deluje kot oddaljeno namizje, je preprost in pregleden, praktično enak vmesniku DSM za upravljanje Synologyjevih naprav NAS.

Ena izmed koristnejših možnosti teh naprav je na voljo v zadnjih letih – nekateri izdelovalci (predvsem Synology in Qnap) so namreč prešli na operacijski sistem, ki omogoča enostavno namestitev dodatnih aplikacij (da, kot pri telefonih). To pomeni, da lahko tak NAS sami prikrojimo svojim potrebam, namestimo le tisto, kar potrebujemo, brez odvečnih funkcij.

Preizkusili smo Synologyjevo rešitev, imenovano preprosto Surveillance Station. Spomladi je izšla že osma različica, pred kratkim pa tudi različica 8.1. Gre za aplikacijo, ki jo namestimo na svoj NAS (deluje na vseh Synologyjevih napravah, podobno zmogljivost poznajo tudi naprave Qnap), do nje pa pridemo prek spletnega vmesnika (tako kot do Synologyjevega operacijskega sistema DSM). Za boljše predvajanje videa sicer priporočajo uporabo Chroma, a smo sistem brez težav uporabljali tudi s Firefoxom. Ob spletni različici ponujajo tudi samostojno aplikacijo za Windows ali Mac OS. Ponuja popolnoma enake funkcionalnosti, morda je le nekoliko odzivnejša.

Za mobilne naprave ponujajo celo aplikacijo DS Cam, ki deluje na napravah iOS in Android. Bolj je omejena od spletnega vmesnika, predvsem kar zadeva možnosti sestave, lahko pa z njo spremljamo dogajanje na priključenih kamerah, pri tistih, ki podpirajo premike, pa nadziramo tudi to.

Vmesnik je praktično enak tistemu pri Synologijevem operacijskem sistemu DSM, to je vsekakor pohvalno. Na virtualnem namizju opazimo nekaj ikon za dostop do najpogostejših funkcij, levo zgoraj je meni, na katerem najdemo še vse druge možnosti. Levo je okno, ki prikazuje stanje. Vse, kar počnemo, je v samostojnih oknih, sistem torej deluje kot oddaljeno namizje.

Najprej namestimo kamere. Sami smo pri tem uporabili D-Linkovo kamero DCS-2530L, namenjeno domačim uporabnikom, v spletu najdemo seznam podprtih kamer, delujejo pa praktično vse, ki podpirajo standard ONVIF (Open Network Video Interface Forum). V praksi to pomeni večino kamer bolj znanih izdelovalcev, težave pa bomo imeli s cenejšimi kamerami, ki ponujajo predvsem delovanje prek pametnih telefonov in tablic. Sistem zna sam preveriti, kaj vse kamera podpira (denimo vrtenje okoli osi, določanje kakovosti snemanja videa in zvoka itd.), odvisno od kamere pa ponuja tudi kup nastavitev.

Možnosti je res veliko, od tega, da spremenimo kakovost zajema takrat, ko zaznamo premik, pa do različne možnosti za samodejni izbris starejšega videa. Tu lahko nastavimo časovni okvir (torej koliko dni naj bi se gradivo ohranilo) ali pa določimo, koliko prostora na vgrajenih diskih lahko zajeti video zavzame. Določimo lahko tudi urnik, kjer lahko na primer nastavimo, da se zaznavanje premika dogaja le ob določenih urah (recimo takrat, ko nas ni doma), ali pa, da se ob nekaterih dnevih snemanje dogaja le takrat, ko kamera zazna tudi prisotnost zvoka.

Jasno je, da so te funkcionalnosti namenjene tudi resnejšim poslovnim uporabnikom, denimo varnostnim službam, ki to uporabljajo z več kamerami hkrati. Tako si lahko sestavimo pogled z več kamerami naenkrat (in to, recimo, prestavimo na kak sekundarni zaslon), podpira do 64 kamer obenem. Zelo koristno zna biti tudi orodje, preprosto imenovano Timeline. Z njim iščemo po posnetem gradivu karkoli nenavadnega. Tako nam grafično prikaže, kje na časovnici je neka kamera zaznala premik (ali zvok), lahko hkrati za celoten sistem, lahko pa tudi za posamezno kamero. Dodano je tudi t. i. pametno iskanje, kjer označimo neki predel slike, na katerega naj se sistem osredotoči (in zazna, ko je od tam izginil kak predmet, recimo).

Sistem je nadvse zmogljiv in ponuja res veliko naprednih funkcij, predvsem pri naknadnem ogledu videa. V Synologyju sicer prodajajo tudi samostojne enote, ki jih bolj kot naprave NAS oglašujejo kot naprave NVR, torej Network Video Recorder (nekateri imajo celo izhod HDMI, tako da ne potrebujemo niti računalnika). Poudariti je treba, da dobimo pri napravah NAS ob nakupu licenco za priklop le dveh kamer. Za priklop in upravljanje dodatnih kamer pa bomo morali dokupiti dodatne licence – licenca za eno kamero stane 52 evrov, z nakupom več licenc pa se cena posamezne nekoliko zniža.

Synology Surveillance Station

Aplikacija za naprave NAS.

Izdeluje: www.synology.com.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Cena: Podpora za dve kameri brezplačno, dodatna kamera 52 EUR, komplet štirih kamer 195 EUR.

Za: Preprosta nastavitev, dobre možnosti iskanja po posnetkih.

Proti: Cena posameznih licenc.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji