Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2019

Domača pamet

Mobilni programi uporabnost pametnega telefona razširijo do skrajnih meja. Ponarodeli rek pravi, da za vsako težavo obstaja aplikacija, ki se jo trudi rešiti. Bolj ali manj uspešno se z različnimi nalogami spopadejo tudi programski izdelki slovenskih avtorjev.

Biblos2 je aplikacija, ki uporabnikom naprav z operacijskim sistemom iOS na podlagi predhodne registracije ponuja možnost nakupa ali izposoje knjig. Izposojanje (in nakup) knjig slovenskih knjižnic (in založnikov) uporablja Adobovo zaščito DRM, ki onemogoča zlorabo. Čeprav je program korak v pravo smer, je treba priznati, da se uporabniška izkušnja ne more primerjati z drugimi (beri: tujimi) ponudniki na trgu. Svoje prispevata tudi skromna ponudba in pri izposoji nelogična omejitev na lokalno knjižnico.

Privlačna mobilna aplikacija Ehrana uporabnikom olajša iskanje odprtih restavracij v bližini. Poleg lokacije se gostišča delijo po oceni obiskovalcev, tipih kuhinje, ceni študentskega bona in načinih plačila. Omogočeno je mobilno naročanje hrane in plačilo s še eno slovensko storitvijo mBills.

Merjenje hitrosti v prometu ni namenjeno pobiranju glob, ampak večanju varnosti na nevarnih cestnih odsekih. Iz tega razloga podpiramo trud slovenske spletne skupnosti BrezKazni. Gre za pravo družabno omrežje za zbiranje podatkov o radarjih in policijskih nadzorih. Informacije so v istoimenski mobilni aplikaciji zbrane po lokaciji. Omogočena sta opozarjanje voznikov v živo ter poročanje o lastnih najdbah.

Finančna uprava Republike Slovenije je pred kratkim izdala mobilno aplikacijo eDavki, prek katere zavezanci dostopamo do vseh obrazcev s področja delovanja Fursa in nekatere tudi elektronsko vročamo. Gre za mobilni podaljšek spletnega portala Finančne uprave RS, ki vsebuje priročen koledarček z obvestili o obveznostih in pravicah ter opozorili o neplačevanju prispevkov za socialno varnost delodajalcev. V aplikacijo se prijavimo z uporabniškim računom spletnega portala eDavki, če ga nimamo, ga ustvarimo v aplikaciji.

Pregled slovenskih programskih izdelkov za Applove telefone iPhone in tablice iPad zaključimo malo manj resno. Digitalno pobarvanko Lake krasi odlična podoba, ki so jo v Cupertinu nagradili z naslovom Apple Design Award Winner. Še boljši je uporabniški vmesnik, s katerim izbiramo barvne odtenke, nasičenost in svetlost barv ter orodja za barvanje. Brezplačne vsebine je na žalost malo, zato bo za popoln odklop treba seči po naročnini v višini treh evrov tedensko. Prvi teden premijske uporabe je brezplačen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji