Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Junij 2020

Dojenček brez joka

Danes predstavljamo aplikacije, ki so sicer namenjene nišnemu občinstvu, a jih bodo manj številni uporabniki toliko bolj veseli, saj preprečujejo eno najbolj perečih stvari na svetu – dojenčkov jok. Novopečeni starši so z danes na jutri soočeni z zvokom, ki jim nekaj sporoča, a ne vedo, kaj. Za nameček so ponavadi precej izgubljeni pri iskanju načina, kako jok ustaviti oziroma ga omejiti na najnujnejše primere.

Umetna pamet v mobilnih aplikacijah nam pomaga na različnih področjih vsakdana. Med drugim zna celo razbrati, kaj nam dojenček želi z jokom povedati. Raziskovalci univerze v Los Angelesu so razvili algoritem, s katerim prepoznajo, ali je jokajoči dojenček lačen, ponečeden, ima bolečine ali je le preprosto razdražljiv. Aplikacija Chatterbaby, ki je nastala na podlagi analize več kot dva tisoč posnetkov joka, je presenetljivo natančna, njeno natančnost pa iz dneva v dan še povečuje uporaba številnih zadovoljnih uporabnikov po svetu.

Če ugotovimo, da je dojenčkov jok splošne narave in zahteva zgolj ukvarjanje z njim, na telefonu zaženemo aplikacijo White Noise Baby. Ta ponuja celovito zbirko pomirjajočih zvokov, od klasične otroške glasbe do zlate izbire v podobi hrupa, ki ga drugače zganjata sesalnik ali avtomobil med vožnjo. Med naprednejšimi zmožnostmi novopečeni starši naravnost obožujejo digitalno ropotuljico in varuško, ki začne zvoke predvajati samodejno, ko zazna dojenčkov nemir.

Že dojenčki ne marajo teme, zato je otroku prijazna nočna lučka nuja. Namesto prave si s programom Baby Night Light omislimo digitalno. Program ponuja toplo svetlobo za vse okuse, pospremljeno s pomirjajočimi zvoki, ki uspavajo še tako nespečega malčka ali malčico.

Raziskovalci univerze Harvard so ugotovili, da možgani v prvem letu razvoja vsako sekundo tvorijo več kot milijon nevronskih povezav in se zato razvijajo izredno hitro. Iz tega dejstva izhaja bojazen vseh staršev, da že na začetku naredijo eno izmed kapitalnih napak. V tem občutljivem obdobju nam je v veliko pomoč program Glow Baby, ki beleži dnevnik hranjenja, spanja, rasti in podobno, obenem pa postreže z vrsto nasvetov, da bo vse našteto potekalo, kot mora.

Naprednejši dojenčki zvoka kuhinjske mape ne marajo, saj jih zanimajo bolj praktične stvari. Te najdemo v aplikaciji SoundTouch, ki predstavi zvoke živali, vozil, glasbil in drugo. Zvoke po želji opremimo z govorjenim besedilom, ki je na voljo tudi v slovenščini, le pravo nastavitev moramo omogočiti v sistemskih nastavitvah Settings telefona iPhone ali tablice iPad.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji